Rukomet

"Spremni smo ići do kraja"

Ivor Krapac • četvrtak, 01.10.2009.
"Spremni smo ići do kraja"
Foto: Nikola Movrić

Devet mjeseci duga suspenzija Franka Lokea zbog koje neće moći igrati za Croatia osiguranje u Ligi prvaka neugodno je iznenadila zagrebački klub. Uoči početka najjačeg klupskog kontinentalnog natjecanja, hrvatski prvaci već su poslali žalbu na odluku arbitražnog suda Europske rukometne federacije, a ukoliko se ne uvaži, klub najavljuje da se na tome neće stati...

Direktor Bartol Kaleb kazao je da se već u srijedu, nekoliko sati nakon odluke EHF-a o Lokeovoj zabrani igranja u međunarodnim klupskim natjecanjima, dogodilo ono što je bilo izvjesno. Zagrebaši su se žalili, a pritom su se pozvali na, kako je kazao Kaleb, evidentne pogreške arbitražnog tijela koje je norveškom kružnom napadaču "odrezalo" suspenziju.

"Ovo što se dogodilo je presedan svim dosadašnjim odlukama arbitražnog suda EHF-a, takva odluka je usporedna sa situacijom da vozite autocestom i napravite prekršaj za kaznu od tri mjeseca oduzimanja vozačke dozvole, a odrede vam da ne možete voziti po autocesti, ali po lokalnim cestama da", kazao je Zagrebov direktor, misleći, naravno, na činjenicu da Loke ne može igrati u Ligi prvaka, a može u hrvatskom prvenstvu i dresu norveške reprezentacije.

"Pored toga, nespojivo je da se za isto djelo kažnjava s dvije sankcije, jedna je vremenska, druga financijska, to je drugi propust arbitražnog suda. Nadamo se da drugostupanjski arbitražni sud neće napraviti ovakve propuste i da će ispraviti nepravdu koja je napravljena igraču i našem klubu", dodao je Kaleb, ističući da su Zagrebaši već poslali i zahtjev da se Lokeu dopusti igranje u Ligi prvaka dok se ne donese odluka o žalbi koju su podnijeli i sam Norvežanin i hrvatski prvaci.

Kako je do starta u Ligi prvaka na gostovanju kod norveškog Fyllingena ostalo malo vremena, igra se u subotu, teško je vjerovati da će norveški kružni napadač moći nastupiti u toj utakmici, ali bez obzira na to, Kaleb je najavio da svejedno putuje: "Loke ide s nama u Norvešku, očekujemo da će mu biti dopušteno da igra Ligu prvaka, a u kasnijem postupku neka se iskristalizira tko je kriv, pa se izreknu, ako je potrebno, sankcije igraču i našem klubu."

No, naravno, u zagrebačkom CO-u na takav, negativan rasplet ne računaju, a ako se dogodi, direktor je najavio da se na tome neće stati: "Spremni smo ići do kraja - ako se ne uvaži naša žalba, angažirat ćemo međunarodne odvjetnike i podnijeti Skjernu, Danskom rukometnom savezu i EHF-u odštetni zahtjev u iznosu Lokeovog bruto ugovora za sezonu 2009./10. i naknadu za štetu našem programu za ovu sezonu. Ta cifra bi bila između milijun i milijun i 200.000 eura, a tko će platiti, neka se dogovore u tom trokutu, ali netko će platiti."

Tko je u ovom slučaju kriv? Bartol Kaleb nije amnestirao Lokea zbog spornog potpisa na dva ugovora, prvo sa Zagrebašima, nekoliko tjedana kasnije s danskim Skjernom, ali tvrdi da je Norvežanin na to bio naveden. "S Lokeom smo potpisali ugovor uz uvjetnu odredbu da će stupiti na snagu u roku od 30 dana od potpisa, nakon što u međuvremenu odradi liječnički pregled u našem klubu. S obzirom da je prošle sezone u Amicitiji imao problema s ozljedom, ni on ni mi nismo bili bez ograda", kazao je Zagrebov direktor, dodajući da su taj dogovor Norvežanina i Zagreba Danci zloupotrijebili.

"Dok je bio u Norveškoj, napravili su pritisak da potpiše s njima i ne riskira s liječničkim pregledom kod nas. Osam-deset dana od tog potpisa dogodio se taj ugovor za kojeg moram reći da izgleda 'naškrabano', prvo se radilo o predugovoru, a kasnije su nadopisivali rukopisom i strojopisom bez Lokeovog parafa. Ako je to pravovaljano za EHF i arbitražni sud, ne znam o čemu pričati", zaključio je Kaleb, iako na ovo posljednje odgovor već postoji. Sudeći po odluci EHF-ovog arbitražnog tijela, ono što je Loke potpisao jest pravovaljano, a hoće li više žalbeno tijelo imati drugačije mišljenje tek ćemo doznati.

Tužba protiv Skjerna bila bi podnesena zbog navođenja Lokea da napravi nešto pogrešno, tužba protiv Danskog saveza zbog toga što nije poduzeo ništa protiv Skjerna, no to nije sve. U Zagrebu se pozivaju i na pokušaje danskog kluba da se ovaj spor riješi novčanom naknadom koju bi platili Loke i hrvatski prvaci.

"Skjern je sve ovo vrijeme 'reketirao' i tražio novce i od našeg kluba i od Lokea osobno, od nas 220.000 eura da odustanu od procesa, a od Lokea tri puta različite cifre između 80.000 i 150.000 eura, zato ih trebamo tužiti", kazao je Ante Ančić, tehnički tajnik CO-a.

Kako god ova priča završila, izgledno je da norveški reprezentativac neće moći igrati u prvom kolu Lige prvaka, a za tu varijantu već se pripremio Zagrebov trener Senjanin Maglajlija: "Nisam očekivao da ćemo krenuti s problemima, očekivao sam da će naglasak biti na pripremi utakmice i odigravanju, volio bih da je bilo tako. Mi u momčadi i stručnom stožeru se pokušavamo izolirati od tih detalja, mislim da to i možemo."

"Loke je bitan igrač, uspjeli smo ga u kratkom roku uklopiti u ekipu, kvalitetan je, pravo i vrhunsko pojačanje. Nadam se da će igrati u subotu, ali s obzirom na okolnosti, mora se računati i da neće. Na treningu smo već malo više koristili varijante s Lokeovim zamjenama, Marinom Marićem i Zoranom Lubejem, ukoliko ne bude igrao mislim da oni mogu obaviti dobar posao. Klub će napraviti sve što je moguće da se ovo riješi, a mi na terenu se moramo posložiti i truditi se da to ne utječe na našu igru."

Neće biti lako, ali s obzirom na kvalitetu Zagrebaša, protiv Fyllingena i u drugom kolu protiv švedskog Alingsasa može se do pobjeda i bez pomoći norveškog reprezentativca.

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!