Zimski sportovi

Canadiensi preživjeli u Torontu

Ante Jukić • petak, 02.10.2009.
Canadiensi preživjeli u Torontu
Foto: EPA

Započela su uzbuđenja u najjačoj hokejskoj ligi svijeta! Prvi dan nove sezone ponudio nam je četiri utakmice, a po imenima najzvučnija bila je ona u Torontu, gdje su gostovali Montreal Canadiensi...

Dvoboji Toronta i Montreala uvijek sa sobom donose puno više od pukog sportskog nadmetanja, a tako je bilo i noćas, u susretu kojeg je hokejem zaluđena Kanada očekivala kao ozebli sunce. Sudar engleskog (Maple Leafsi) i francuskog (Canadiensi) dijela zemlje "javorovog lista" i ovog je puta ponudio dosta golova, spektakularnih obrana i čvrstih duela, a odluka o pobjedniku stigla je 13 sekundi prije kraja produžetka, kada je Josh Goerges pogodio za 4:3 slavlje gostiju iz Quebeca.

Canadiensi su, inače, prije konačnog trijumfa ispustili dva vodstva, da bi onda u posljednjoj trećini morali spašavati živu glavu, pogotkom Metropolita za 3:3 četiri minute prije kraja. Preostale pogotke za goste postigli su Gionta i Moen, strijelci Maple Leafsa bili su Ponikarovski i Stajan (2), no titula igrača utakmica pripala je Careyju Priceu, koji je u potpunosti izludio domaće napadače i publiku u rasprodanom Air Canada Centru. Sjajni vratar Canadiensa obranio je čak 43 od 46 udaraca na svoj gol i najzaslužniji je što je momčad iz Montreala sezonu otvorila ovom, za njih najslađom pobjedom.

Pobjednički su u novu sezonu krenuli i Washington Capitalsi, od kojih se, uostalom, i očekuje borba za najveće domete. Momčad iz glavnog grada SAD-a s uvjerljivih je, i pomalo neočekivanih, 4:1 slavila na gostovanju u Bostonu, gdje se prošle sezone vrlo teško dolazilo do pobjeda. Po dva pogotka za Capitalse postigli su Laich i Ovečkin, dok je poraz Bruinsa u posljednjoj trećini ublažio Bergeron. "Previše naših ključnih igrača odigralo je očajno, a to si u ovoj ligi ne smijete dozvoliti, pogotovo kad je na ledu Ovečkin", tužno je nakon utakmice konstatirao trener domaćina Claude Julien.

Osim u onog u Torontu, prvi dan nove sezone ponudio je još jedan kanadski derbi. Zahvaljujući furioznom otvaranju utakmice (pogoci Giordana, Bourquea i Pardyja u uvodnih 11 minuta), Calgary Flamesi su na domaćem ledu nadvisili Vancouver Canuckse, stigavši tako do svoje prve pobjede na otvaranju sezone još tamo od 2001. godine. Iako su gosti preko Burrowsa došli na samo gol zaostatka (3:4) početkom posljednje trećine, potpuni preokret ipak nisu uspjeli izvesti. Trijumf Flamesa na isteku predzadnje minute utakmice potvrdio je Phaneuf.

Najneočekivaniji rezultat prve natjecateljske večeri je bez sumnje onaj iz Denvera, gdje je Colorado relativno lako arhivirao ambiciozne San Jose Sharkse. Možda pod dojmom umirovljenja dresa Joea Sakica, koje je uoči utakmice probudilo dosta emocija u Pepsi Centru, Avs'i su odigrali odlično, te u konačnosti slavili s uvjerljivih 5:2. Pogotke za pobjedničku momčad postigli su Wolski (2), Tucker, McLeod i Liles, dvostruki, pak, strijelac u redovima gostiju iz Kalifornije bio je Marleau.

NHL, rezultati, 01.10.2009: Toronto - Montreal 3:4 (OT), Boston - Washington 1:4, Colorado - San Jose 5:2, Calgary - Vancouver 5:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!