Nogomet

Veliki neredi u Širokom Brijegu, poginuo navijač

Bernard Jurišić • nedjelja, 04.10.2009.
Veliki neredi u Širokom Brijegu, poginuo navijač
Foto: Nikola Movrić

Dva žestoka derbija bosansko-hercegovačke lige bila su danas u isto vrijeme na rasporedu na samo dvadesetak kilometara udaljenosti. U Mostaru su se susreli gradski rivali Zrinjski i Velež, a u Širokom Brijegu utakmica sa Sarajevom nije odigrana zbog velikih navijačkih nereda uoči utakmice u kojima je jedan navijač gostiju poginuo...

Mostar izdržao, "puklo" u Širokom Brijegu

Jedan navijač nogometnog kluba Sarajevo ubijen je u nedjelju u sukobima s policijom i navijačima u Širokom Brijegu, potvrdio je za Hinu glasnogovornik MUP-a Županije zapadnohercegovačke Damir Čutura.

"Navijač iz Sarajeva Vedran Puljić smrtno je stradao od ozljeda zadobivenih od oštroga predmeta", rekao je Čutura. Odbacio je neslužbene tvrdnje kako je 24-godišnji mladić ubijen iz vatrenoga oružja o čemu se nagađalo.

Vezane vijesti

"O tome što je prouzročilo smrt moći ćemo reći tek nakon obdukcije, no nije ubijen iz vatrenog oružja", rekao je.

Dodao je kako je ozlijeđeno više desetaka navijača i policajaca u pravoj drami koja se odvijala u tome gradu tijekom poslijepodneva uoči nogometnog susreta koji zbog incidenata uopće nije održan. Glasnogovornik MUP-a je dodao kako je više osoba privedeno, te da policija provodi istragu.

Epilog izgreda je i izgoreno policijsko vozilo, razbijeni izlozi, te prozori na obiteljskim kućama.

Očevici iz Širokog Brijega tvrde da je poveća skupina navijača Sarajeva čim je izašla iz autobusa počela bacati kamenje i premlaćivati slučajne prolaznike nedaleko od stadiona Pecara gdje se trebao igrati nogometni susret.

Susret je osiguravao vrlo mali broj policajaca budući da je najveći broj policajaca iz Širokog Brijega i okolnih općina bio prebačen u Mostar gdje se također igrala utakmica visokog rizika između Zrinjskog i Veleža, koja je ranijih godina bila obilježena međunacionalnim sukobima Hrvata i Bošnjaka.

Umjesto u Mostaru, ovi izgredi kulminirali su u Širokom Brijegu. Huligani su zapalili i jedno policijsko vozilo u Širokom Brijegu te su se raširili po gradu napadajući više civila. U tome trenutku došlo je do otvorenog sukoba navijača Sarajeva i Širokog Brijega koji su se sa stadiona uputili prema gradu kada su čuli da se događaju neredi.

U općem metežu jedna je osoba po riječima očevidaca otišla po kalašnjikov i ispalila rafal u zrak. No ni to nije spriječilo nastavak sukoba navijačkih skupina. Još uvijek nije poznato tko, ali netko je iz mase pucao na navijače. Prema jednoj varijanti bili su to policajci, a po drugoj civili koji su oteli oružje policiji.

Stvari su se primirile kada je angažirana jedna postrojba specijalne policije. Tada su se navijačke skupine uspjele razdvojiti. U širokobriješki Dom zdravlja se tijekom poslijepodneva prijavilo više desetina osoba tražeći pomoć. Velik broj ozlijeđenih prebačen je i u Mostar na odjel Urgentne medicine, tvrde lokalni mediji u Mostaru.

Veliki navijački neredi obilježili su današnji dan u prvoj nogometnoj ligi Bosne i Hercegovine.

Na području od samo 20 kilometara udaljenosti u isto vrijeme trebali su početi okršaji Zrinjskog i Veleža, te Širokog Brijega i Sarajeva, no odigran je samo mostarski gradski derbi.

U Širokom Brijegu danas poslijepodne vladalo je pravo ratno stanje. Problemi su počeli s dolaskom oko 200 navijača Sarajeva u taj hercegovački grad, koji su se sukobili s domaćim navijačima i policajcima koji su radili na osiguranju.

Neredi su počeli kraj stadiona na Pecari i prenijeli se na cijeli grad, uz zapaljene automobile, razbijane objekte koji su se našli na putu i na kraju, nažalost - i jednom ljudskom žrtvom.

Kasno poslijepodne objavljeno je da je jedan navijač Sarajeva podlegao ozljedama koje je zadobio u neredima, a na desetke navijača obje momčadi, policajaca i "civila" dopremljeno je u širokobriješku i mostarsku bolnicu.

Utakmica je otkazana, a nogometaši Sarajeva su pod policijskom pratnjom vraćeni u glavni grad BiH.

Druga "vruća" utakmica, mostarski derbi između Hrvatskog sportskog kluba Zrinjski i Veleža, uspješno je priveden kraju.

Zrinjski je pred punim tribinama stadiona Pod Bijelim brijegom pobijedio 2:1 i približio se gradskim rivalima na samo bod zaostatka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!