Ostali sportovi

Prošli Sisak, Mladost i Karlovac

Mateja Gošćiej • utorak, 06.10.2009.
Prošli Sisak, Mladost i Karlovac
Foto: Mateja Gošćiej

Iako je još tjedan dana do početka nove prvoligaške sezone, odbojkaši ne miruju. Sa srijedom, 30. rujna započeli su s odigravanjem hrvatskog odbojkaškog kupa, u sklopu kojeg su na redu utakmice osmine finala. U dosad odigranim susretima dobili smo tri od osam četvrtfinalista, a to su Karlovac, Mladost Kaštel Lukšić i Sisak.

Najlakšu zadaću u ovogodišnjem kup natjecanju imao je OK Karlovac. Bez borbe slavio je nad Velikom Goricom, inače članom 1.B odbojkaške lige, koji je očito svoju snagu i pripremljenost odlučio preusmjeriti na skoro prvenstvo. Tako su oba susreta, kako prvi, tako i uzvratni registrirana u korist Karlovčana 3:0.

Karlovac je bio sretniji, dok je u drugom susretu kupa Mladost iz Kaštel Lukšića bila ipak spretnija. Sjajnom igrom, kako u srijedu, tako i u subotu u uzvratu, prošli su Šibenikom bez da su protivniku dopustili uzimanje seta. Velikih 3:0 bilo je u oba dvoboja, a zanimljivo je da su Šibenčani kod kuće osvojili tek 36 poena, no nešto više ipak su pokazali na gostovanju. Naposljetku, prolazak za njih nije bila realna opcija, barem ne protiv ovako jake momčadi koju su dobili ždrijebom. Tako su odbojkaši Mladosti iz Kaštel Lukšića zaslužili ulazak u četvrtfinale kupa, a tko će im biti sljedeći protivnik, saznat ćemo sredinom listopada kada se zaključe svi susreti ovog djela natjecanja.

Kup susrete koje smo mi pratili bili su oni između odbojkaša Međimurje Centrometala i Siska. Dvije podjednake momčadi imale su prilike u dva navrata pokazati tko ima bolji dan i tko ima u datom trenutku više sreće, a pokazalo se da ta ekipa nije iz najsjevernije županije. Međimurci su u kup krenuli kao iz snova, pobjedom kod kuće, kada su svojim gostima dopustili jedan, ali očito prevrijedan set. Naime baš se taj set pokazao kobnim, jer su Siščani kod kuće pokazali da baš kao i momčad iz Črečana na svom parketu ne dopuštaju mnogo prilika protivniku. U Sisku je u uzvratu bilo 3:0, dovoljno da domaćin prođe u daljnji krug natjecanja.

U prvoj utakmici osmine finala kupa uz 15 poena razlike, u Nedelišću je momčad Centrometala stekla prednost pred uzvrat. Momčad Makarov, Palinkaš, T. Posavec, Vabec, Krečak, Todorović s liberom D.Posavcem prva dva seta odigrala je odlično, te ih je i dobila na 19, odnosno 16 poena. Nastavak je donio opuštanje u njihove redove, pa uzde u ruke uzima Sisak, baš kao i set rezultatom 25:21. Nisu dugo držali dobru razinu igre, pa im domaćin vraća istim rezultatom u posljednjem, četvrtom setu, za 3:1. U međimurskom su klubu bili svjesni da je plasman u daljnji krug teško izboriti preko uigranog Siska, koji se može pohvaliti prošlogodišnjim osvajanjem trećeg mjesta u istom natjecanju, no da su nakon pobjede kod kuće već očekivali svoj prolaz, jesu.

Vjera ipak nije bila dovoljna. U uzvratnoj utakmici nisu uspjeli sačuvati prednost. Da je susret u Sisku mogao otići na bilo koju stranu, najbolje govori uvodni set. Iako se mora priznati da je domaćin sjajno krenuo u utakmicu i ubrzo vodio s četiri, pa i pet poena razlike, Međimurci se brzo vraćaju i sredinom seta dovode rezultat na egal. Da ne ostane samo na tome, potrudili su se i u nastavku kada nakon većinskog vodstva u rukama imaju prvu set loptu, koja je mogla susret preokrenuti u njihovu korist, pa i na neki način baš njih odvesti u daljnji krug natjecanja. No loše izdanje u samoj završnici ponovo ih je koštalo, pa set odlazi u ruke Sisku 27:25. Izvukao se domaćinu u početku, a u drugom je setu izgledalo kao da će se morati ponovo izvlačiti. Ovog puta gostujući sastav uzima stvar u svoje ruke i kroz desetak minuta imaju plus četiri. Da su oscilacije osim u ženskoj odbojci sve češće među snažnijim spolom dokazala je baš međimurska ekipa, koja nakon dobre partije i vodstva, pada u igri na mreži i dozvoljava Siščanima da ih dostignu, prestignu i naposljetku nadigraju za velikih 25:17. Pokoreni Centrometal u posljednjem je setu izgledao kao da je odustao od borbe, a razigrani Sisak dobivene je akcije koristio kao slavlje prolaska u četvrtinu finala. Treći set uzimaju sa sjajnih devet razlike.

Spomenut ćemo samo da je za odbojkaše Međimurja nastupio i Mario Grubišić, inače prvi tehničar ekipe, koji se zbog ozljede gležnja na domaćem turniru Trofej Nedelišća nije predstavio domaćoj publici u prvoj utakmici kupa. Koliko doznajmo, ozljeda je sanirana, pa će momčad sada u punom sastavu krenuti u prvenstvene pobjede, već 10. listopada kada kreće nova prvoligaška sezona.

Hrvatski odbojkaški Kup, osmina finala:
OK VELIKA GORICA - OK KARLOVAC 0:3 (bez borbe)
OK KARLOVAC - OK VELIKA GORICA 3:0 (bez borbe)
OKM CENTROMETAL - OK SISAK 3:1 (25:19,25:16,21:25,25:21)
OK SISAK - OKM CENTROMETAL 3:0 (27:25,25:17,25:16)
OK MLADOST KL - MOK ŠIBENIK 3:0 (25:12,25:16,25:13)
MOK ŠIBENIK - OK MLADOST KL 0:3 (10:25,11:25,15:25)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!