Nogomet

"Najgore je nemati sudbinu u rukama"

Borna Rupnik • utorak, 06.10.2009.
"Najgore je nemati sudbinu u rukama"
Foto: Davor Sajko

Slavenu Biliću nije lako. Ostao je bez Luke Modrića, Mladena Petrića i vrlo vjerojatno Eduarda da Silve, a pritom se mora nadati dobrim vijestima iz Ukrajine. Hrvatski je put prema Južnoafričkoj Republici težak, no izbornik - vjeruje...

Prvi korak prema hrvatskom nastupu na Svjetskom prvenstvu moraju odraditi - Englezi. Vrate li se iz Dnjepropetrovska barem s bodom, izabranicima Slavena Bilića preostaje pobijediti Kazahstan, a potom proći dodatne kvalifikacije.

"Utakmicu Ukrajine i Engleske pratit ću u svojoj sobi. Momčad će taj ogled vjerojatno pratiti zajedno, ali ja to moram gledati sam, iako će mi biti teško. Najgore je ne kada nemate vlastitu sudbinu u svojim rukama", izjadao se Bilić.

Pritom ne bježi od činjenice da je Hrvatska imala priliku zadržati sve pod kontrolom, ali jednostavno nije uspjela: "U najvećoj smo si mjeri sami krivi. Neke važne izostanke nismo mogli nadoknaditi, povremeno nam je nedostajalo sreće, ali sve u svemu nismo briljantno odradili kvalifikacije".

"Očekujem pobjedu u Kazahstanu i vjerujem da Engleska neće izgubiti. Odigraju li samo pola onoga što su pokazali protiv nas na Wembleyu, izvući će pozitivan rezultat, a u doigravanju ćemo biti jači za Modrića i Ćorluku", dodao je optimistično.

Ujedno je ponovio koliko voli svoj posao, neovisno o svim nedaćama koje su ga zadesile: "Čast je voditi vlastitu zemlju. Naravno, s time ide i pritisak, ali ovome se poslu ne može odrediti cijena. Moji najbolji trenuci su bile sve velike pobjede, ali i svaki dan s igračima. Osim toga, ljudi na ulicama to prepoznaju i vidim da su sretni".

O svojoj budućnosti, kao i obično nije želio davati konkretne informacije. Usredotočen je na prve sljedeće izazove: "Sve je otvoreno. Ne razmišljam sada o tome. Svi se treneri žele okušati u Engleskoj, pa tako i ja, ali ne mora nužno biti Engleska. Možda probam i u Njemačkoj, ali bih prije svega volio raditi u državi čiji jezik govorim. Možda odluka padne i na Hrvatsku".

Bilić je aktivno sudjelovao i u turneji trofeja Lige prvaka, koji je svratio i do Zagreba. "Velika je to stvar za Hrvatsku, a posebno djecu, koja imaju priliku vidjeti trofej koji držali njihovi idoli. To će im biti motivacija", rekao je izbornik.

A hrvatski klubovi od ove sezone imaju nešto lakši put prema grupnoj fazi Lige prvaka, premda Dinamo ove godine tu šansu nije iskoristio. "Nisam mislio da će UEFA biti u stanju promijeniti format natjecanja, ali uspjeli su. To je dobro za hrvatske klubove, u budućnosti bi im trebalo biti lakše. Budemo li ulagali u našu struku i naše igrače, možemo napraviti i taj posljednji korak", zaključio je Bilić.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!