Nogomet

"Hrvati EP neće gledati na TV-u"

Mateja Gošćiej • srijeda, 07.10.2009.
"Hrvati EP neće gledati na TV-u"
Foto: Mateja Gošćiej

Pred nadolazeću kvalifikacijsku utakmicu za Europsko prvenstvo sa Srbijom u utorak, 13. listopada, izbornik Dražen Ladić osvrnuo se na proteklih pet godina neuspjeha svoje mlađe nogometne izabrane vrste U-21. Ono što ga uvijek rastužuje, kaže, jest gledanje većih natjecanja samo na televizoru...

”Tužno je meni kao izborniku Europsko prvenstvo gledati iz svog doma, ove godine drugi će gledati nas”, rekao je izbornik Ladić, te time na najbolji mogući način najavio naredne kvalifikacijske utakmice sa Srbijom, Ciprom i Slovačkom. Među njima ona najteža, ujedno je i prva koja ih očekuje, sljedećeg tjedna u Varaždinu. Ogled sa Srbijom kuca na vrata, a momci se za nju pripremaju u susjednom kraju, međimurskom Sv. Martinu na Muri.

Osim svakodnevnih treninga u popodnevnim satima, mlade snage hrvatskog nogometa očekuje i jedan prijateljski dvoboj, kojim će domaćinu iz Slatine ovog petka čestitati 90. godišnjicu kluba. Svaki će se dan raditi i na strategiji, pa ih u prijepodnevnim satima čekaju analize kako svojih, tako i utakmica protivnika. Nakon dužeg vremena promijenjena je baza reprezentacije, što je pozitivno djelovalo u nekoliko aspekata.

”Nas Tuhelj u pravilu zadovoljava, no tereni koje tamo koristimo nisu na odgovarajućoj razini, a nama je kvaliteta nogometnog terena najvažnija, zbog toga smo ovdje. Mogu reći da su i momci ovdje raspoloženiji, atmosfera je daleko bolja”, naglasio je izbornik.

Svog prvog protivnika, Srbiju, naša momčad izrazito respektira, svjesni su da neće imati lak posao, no ipak mu ne daju ulogu favorita. ”Mislim da smo svoju kvalitetu potvrdili protiv Norveške pobjedom u gostima, pa iako je Srbija zahtjevan protivnik, idemo na pobjedu da si otvorimo put daljnjim kvalifikacijama”, rekao je vratar mlađe reprezentacije Ivan Kelava.

S obzirom da su kvalifikacije za EP još u početnoj fazi, želja ekipe je da si dobrim rezultatom u utorak stvore pozitivnu situaciju u svojoj grupi, kao i autoritet pred nadolazeće susrete. Kolike se šanse Hrvatske naspram Srbiji? Na papiru loše. Naime, mlađa reprezentacija Srbije može se pohvaliti dvostrukim osvajanjem naslova viceprvaka Europe, kao i redovitim sudjelovanjem u završnicama Europskog prvenstva, dok se Hrvati od 2004. godine nisu plasirali na nijedno veće natjecanje. Ono što stoji, jest da se susret igra kod kuće, no, ni to ne utječe na igru napih, jer ih još prati gorak okus iz Koprivnice, kada su poraženi od Cipra u 1. kolu kvalifikacija.

Evidentno, našim nogometašima treba neki rezultat, a ako se on može ostvariti preko kvalitetne Srbije, koja u svojim redovima broji sedam igrača koji igraju u inozemstvu, te s ostalima iz tabora klubova kao što su Partizan i Crvena zvezda, plasman ne bi trebao doći u pitanje.

”Svjesni smo njihove uspješne povijesti i činjenice da mi imamo tek dva igrača koji igraju u inozemnim klubovima, no siguran sam da ćemo se i mi u bliskoj budućnosti moći pohvaliti takvim rezultatima. Sada nam je za to prilika”, povjerio nam je bivši reprezentativac Jugoslavije i Hrvatske, sadašnji izbornik Ladić.

Osim o samom susretu osvrnuo se i na Nikolu Kalinića, koji po drugi puta, iako je dobrodošao, nije pristupio svojim mlađim kolegama. ”Nikola nije ni dobio, a ni odbio moj poziv. Da bi to preduhitrio razgovarao sam s njim, dajući mu do znanja da nam je njegova kvaliteta potrebna, no on za dolazak jednostavno nema želju. A onaj tko nema taj osjećaj časti za mlađu reprezentaciju, ni ne treba biti u ovom krugu”, jasno je dao do znanja Ladić.

Nekim igračima važnost poziva ne treba crtati. Svjestan je časti mladi Mato Jajalo, igrač Siene i sadašnji kapetan mlađe hrvatske reprezentacije. ”Ne vidim veću čast igraču od poziva reprezentacije. Svi smo željni dokazivanja, a najbolji mogući način je onaj za svoju zemlju. Jedva čekam da počne susret, da pokažemo što znamo”, rekao je Mato.

Nakon susreta A reprezentacije s Katarom, mlađoj reprezentaciji pridružit će se i Dinamovac, sjajni Dejan Lovren, koji bi u utorak na varaždinskom stadionu mogao biti ključ naše obrane.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!