Košarka

Sagadinov rukopis

Branimir Korać • četvrtak, 08.10.2009.
Sagadinov rukopis
Foto: Davor Sajko

Košarkaši Zadra ulaze u novu sezonu s po snazi podjednakom momčadi onoj prošlosezonskoj. Ambicije ostaju iste, pokušati na svim frontovima otići što dalje i boriti se za trofeje bez obzira što su ostali bez dvojice igrača koji su bili ljubimci Tornada i u bliskoj prošlosti puno toga dobroga donijeli Zadru...

Todor Gečevski i Juby Johnson dugo su bili zaštitni znak Zadra. Dvojica igrača koji su se savršeno uklapali u zadarsko viđenje košarke, odlični šuteri, veliki borci i emotivci. U narednoj sezoni ipak će nositi dresove drugih klubova. Obojica su imali želju za ostankom, ali u klupskom proračunu ipak su prednost dobili igrači s manjim ugovorima, a čini se kako se niti Zmago Sagadin nije previše "potrgao" pokušavajući ih ostaviti u klubu.

Zmago Sagadin još je jedna novost za iduću sezonu. Ne novost u smislu novog trenera, Sagadin je u Zadru od početka godine, ali sada je puna odgovornost na njemu. Odradio je s momčadi pripreme, izabrao je momčad za sezonu i sada će se vidjeti je li pogriješio ili pogodio, hoće li zadovoljiti izbirljivu publiku i u konačnici što će napraviti s ovom momčadi.

Vezane vijesti

Na papiru to je otprilike momčad slične snage kao prošlogodišnja. Nema više Gečevskog, Johnsona i Macure, no treba biti realan i priznati kako Todor i Juby nisu prošle sezone ponovili igru od sezone ranije dok je Macurina minutaža bila prilično šarena.

I ove sezone puno toga će se vrtjeti oko Roka Stipčevića, Damira Rančića i Hrvoja Perića. Stipčević i Rančić iza sebe imaju vrlo dobru sezonu dok je Perića mučila ozljeda leđa i ukoliko ove sezone ne bude takvih problema, Zadar će u njemu dobiti najveće pojačanje. Sudeći prema igrama na pripremama, Marko Car također je veliki dobitak. Karlovčanin je šuterski odlično odradio pripremno razdoblje, nerijetko bio i ponajbolji pojedinac kod Zadra i očekuju se njegovi dobri nastupi i u sezoni.

Konstante po košem trebali bi i ove sezone biti Vladimer Boisa i Tomislav Ružić. Dvojica iskusnih igrača donose Zadranima čvrstinu u reketu i igrat će zasigurno važnu ulogu.

Nova lica su Amerikanci Micah Downs i Trent Plaisted. Obojica su prilične nepoznanice i u pripremnom dijelu igrali su toplo-hladno. Plaisted je snažni centar, ono što je Zadru nedostajalo neko vrijeme, no obzirom na dugu pauzu zbog ozljede još je daleko od pravih izdanja. S druge strane Downs je atraktivno krilo, odlični šuter i vrlo skočan igrač koji također može donijeti prevagu.

Tu su i mlade snage, prije svih Toni Prostran i Ivan Batur, brončani sa Svjetskog prvenstva na Novom Zelandu, ali i Pavle Marčinković i Jure Škifić. Koliko će oni igrati i kakva će im biti uloga, to je vrlo teško procijeniti. Sagadin je naglašavao kako će kod njega biti najvažniji rad na treningu i ostaje vjera kako će se naši talenti uspjeti uklopiti i izboriti za minutažu.

Sagadin je veliko trenersko ime i sada će se Zadrani moći detaljnije upoznati s njegovim radom. Ovaj put nije dobio momčad u naslijeđe koju je pripremao i sastavljao netko drugi, ovaj put je on taj koji će biti odgovoran. Ovaj Zadar sposoban je napraviti dobre rezultate na svim poljima, ostaje za vidjeti hoće li i uspjeti. Ono što je sigurno - ponovno će biti teško pobjedivi na Višnjiku. Dio te nepobjedivosti morat će prebaciti i na gostujuće terene i skinuti si etiketu klasične domaćinske momčadi.

NLB liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Bosna Royal64:71Zagreb
Zadar79:59Petrol Olimpija
Helios Domžale76:69Cedevita
Vršac72:77Radnički
Cibona85:65Široki Brijeg
Budućnost VOLI71:63Crvena zvezda
Partizan86:59FMP
1Cibona 206+236
2Partizan 206+179
3Vršac 179+147
4Petrol Olimpija 1511+129
5Budućnost VOLI 1511+88
6Zagreb 1412-22
7Cedevita 1313-60
8Zadar 1313+158
9Crvena zvezda 1115+57
10Široki Brijeg 1115-64
11Radnički 1115-182
12FMP 1016-90
13Bosna Royal 620-275
14Helios Domžale 620-301

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!