Košarka

"Partizan se mobilizirao"

Ivor Krapac • utorak, 13.10.2009.
"Partizan se mobilizirao"
Foto: Kristijan Komarica

Suparnik o čijem se novom izgledu još ne može suditi, ali dovoljno kvalitetan i motiviran da bude pravi izazov njegovoj momčadi - tim je riječima Velimir Perasović najavio prvo ovosezonsko Cibonino gostovanje, u srijedu predvečer protiv Partizana. Oprez je razumljiv, protiv momčadi Duška Vujoševića nikad nije lako, no teško je pobjeći od dojma da Cibosi imaju dobru priliku. Beograđani su izgubili četvoricu važnih aduta, trebat će im vremena za uigravanje, a zbog američke turneje ovo će im biti prva službena utakmica u sezoni...

Novica Veličković, Milenko Tepić, Stephane Lasme i Uroš Tripković više nisu na raspolaganju Dušku Vujoševiću, svi su otišli trbuhom za kruhom u klubove koji su mogli platiti više, no bez obzira na odlazak te četvorice, Velimir Perasović upozorio je da je Partizan i dalje jak. Koliko jak - dobit ćemo naznaku već u srijedu s početkom u 18 sati u beogradskom Pioniru, zasad se može procjenivati jedino po pripremnim utakmicama koje nisu pravo mjerilo.

Trener Cibosa odgledao je jednu od četiri utakmice Beograđana na američkoj turneji s koje su se vratili prije nekoliko dana, poraz protiv Phoenix Sunsa (111:80), a po viđenom u tom susretu, Vujošević će se ponajviše oslanjati na igrače iz prošlosezonske momčadi (Rašić, Vesely, Vraneš, Rakočević, Božić, Milošević) i povratnika Dušana Kecmana. Od novih igrača, Perasović je izdvojio 211 cm visokog centra Aleksandra Marića, pristiglog iz Granade.

"Uvijek im ode nekoliko igrača"

Vezane vijesti

Bez obzira što Partizan redovito puno mijenja u prijelaznom roku, Perasović je istaknuo da Duško Vujošević uvijek obavi dobar posao: "Svake godine ostaju bez tri-četiri igrača, svake sezone im dolaze novi i svaki put uspijevaju nadoknaditi one kojih više nema. Evidentno je da je Vujošević napravio sustav koji bi svi htjeli kopirati, prodaju najbolje igrače, dolaze novi, a u principu se ništa ne mijenja."

"Imaju veliku bazu, to je izvor koji očito nikad ne presušuje. Zadržali su sedam-osam pravih igrača koji im garantiraju da će biti kompetitivni, a liga će već sve staviti na svoje mjesto, pa tako i nas i njih. Malo je preuranjeno na početku sezone govoriti kako ćemo izgledati."

"Evidentno je da su promijenili puno igrača u odnosu na prošlu sezonu, ali i dalje će imati prepoznatljiv stil igre, dominirat će fizička snaga i visina", kazao je Perasović o beogradskim "crno-bijelima", dodajući da Vujoševićev sastav vjerojatno još nije definiran, u potrazi su za pojačanjima: "Nedostaju im dva igrača koji se mogu pojaviti na utakmici, a možda se neće pojaviti uopće. Žele dovesti još jednog playmakera i nekoga umjesto Milojevića koji im je trebao biti pojačanje, tu su u poziciji sličnoj našoj. Kalkulirali smo s još ponekim pojačanjem, no nismo to uspjeli realizirati."

"Način igre ostao im je isti, idu čvrsto i prljavo u granicama dopuštenog. Ono što smo doživjeli u prošlosezonskim utakmicama protiv njih vjerojatno će biti karakteristika Partizana i ove sezone", nastavio je trener Cibosa, kojem je, razumljivo, ipak u prvom planu kako će izgledati njegova momčad: "Idemo na noge prvaku NLB lige, suvereno su vladali prošle sezone i nekoliko godina unatrag, zanima me kako ćemo reagirati protiv takvog suparnika."

Gostovanje u Beogradu u prvoj Partizanovoj službenoj utakmici u sezoni ne izgleda kao loša prilika za pobjedu: "Na papiru je možda tako, ali u principu, vidim da su se oni jako mobilizirali za ovaj susret, svjesni su da im je prva utakmica važna. Mislim da bi teoretski trebalo biti bolje ići na njih dok još nisu uigrani, ali to je sve samo teorija."

"Američka turneja pomaže"

Turneju po SAD-u uz oglede s NBA momčadima, poput one na kojoj je bio Partizan, Perasović vidi kao pozitivnu stvar za europske klubove: "Posebno pomaže mladim igračima, dobra je stvar da se to doživi bez obzira što kažu da kasnije ima problema s aklimatizacijom."

"Dok sam bio igrač sjećam se da se išlo na turneje po sveučilištima, igralo se praktički svaki dan s po deset utakmica u deset ili 15 dana. To uvijek dobro dođe, dobro te 'natamburaju', a da nisi ni svjestan kako, i suđenje je drugačije, ali igraš protiv drugačije košarke, različitog stila, naučiš se na drugačije situacije."

O Vujoševićevoj momčadi još se ne zna previše, u načinu igre očito nisu mijenjali puno, a koliko je, po Perasovom mišljenju, promijenila Cibona? "Normalno je da ne spuštamo toliko loptu na centra kao što je bio slučaj kada je Prkačin bio tu, ali zadržali smo neke stvari koje smo mogli. Uvijek pokušavam napraviti najbolje što mogu po karakteristikama svojih igrača, koristim ono čime mislim da možemo napraviti prednost u napadu, dok u obrani nastojimo zadržati filozofiju igre, agresivnost, čvrstinu i rad. Vrijeme će sve pokazati, normalno da igramo na drugi način s igračima koje imamo sada u odnosu na one iz prošle sezone - neću igrati isto za Homana ili Zubčića, radi se o sasvim različitom tipu igrača."

U pobjedi nad Širokim je najveću minutažu imao Marko Tomas, dok su Vedran Princ i Robert Troha ostali na klupi svih 40 minuta, no Peras tvrdi da iz toga ne treba izvlačiti posebne zaključke: "Marku sam dao da igra malo više s obzirom da nije bio od početka s nama, a on je igrač od kojeg puno očekujem i želim da što prije uđe u ritam. Njemu sada nedostaje fizički tonus, više nije problem u ozljedi, ali nije prošao pripreme s nama, pokušavam ga uvesti na taj način jer će nam biti jako važan u utakmicama koje dolaze."

"U principu, tako to ide, nekad tijekom utakmice nekoga vidiš malo bolje, nekoga malo lošije. Ne mogu matematički mijenjati igrače i tako raspodijeliti minutažu, to radim po osjećaju", dodao je trener Cibosa: "Princ je sada ostao na klupi, drugi put neće, to je sve stvar trenutka. Svi igrači koji su u momčadi imat će priliku, dok god su dio momčadi na njih računam i ne znači ništa posebno što neki nisu igrali, a neki drugi su igrali možda i previše."

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!