Nogomet

Derbi se vratio u Ljubljanu

Nikola Movrić • nedjelja, 18.10.2009.
Derbi se vratio u Ljubljanu
Foto: Sandro Donda

U glavnom gradu susjedne Slovenije nakon dugo vremena odigrao se vječni derbi gdje je ljubljanska Olimpija ugostila stare rivale iz Maribora. Slavili su gosti s minimalnih 1:0.

Ljubitelji ljubljanskog kluba čekali su skoro punih pet godina na ponovni vječni derbi u Ljubljani. Tada su u sezoni 2004./2005. uspješniji bili Zmajevi pobjedom od 1:0. Ljubljančani su na kraju te sezone zbog financijskih razloga i poteškoća sa licenciranjem svoj novi put s novim privremenim imenom (NK Bežigrad) započeli u petoj slovenskoj ligi.

Postepeno su se svake sezone dizali u viši razred natjecanja, te su se ove sezone konačno vratili gdje im je i mjesto – u prvu ligu. Ovaj derbi zbog građevinskih radova ipak nije odigran na starom gradskom stadionu Bežigrad, na kojeg su navikli navijači Olimpije, pa su Mariborčane ovo subotnje popodne ugostili na manjem stadionu, koji prima tek 2500 gledatelja. Unatoč tome, atmosfera je bila dobra.

Igrači Olimpije su u utakmicu dobro krenuli, ali na samom početku nisu ozbiljnije ugrozili gol gostiju. Nakon početnog pritiska domaćina terensku premoć preuzimaju gosti, ali ni oni nisu znatnije ugrozili domaća vrata. U 19. minuti gostujući napadač Tavares je bio u prodoru, ali je domaći vratar to lako ukrotio.

Nakon toga ponovo Olimpija kreće sa pritiskom, a u glavnoj ulozi bio je kapetan Olimpije, nama dobro poznati Sebastian Cimirotič, koji je nekad igrao za Rijeku i Hajduk. U 24. i 29. minuti imao je dvije izgledne prilike za postizanje gola, ali je oba puta bio neprecizan.

Nekoliko minuta kasnije Mariborčani su postigli gol nakon kornera, ali ga je glavni sudac poništio zbog prekršaja nad vratarom.

Do kraja prvog poluvremena igrači Olimpije su imali još dvije izgledne prilike, ali je Ibraimi pogodio gredu, a Kašnik bio zamalo neprecizan udarcem glavom.

Prvu priliku u drugom poluvremenu imali su Mariborčani, ali je Plut bio neprecizan. U nastavku su domaćini ponovo zavladali terenom, ali nisu iskoristili svoje prilike. Najprije je Ibraimi pucao iz daljine, ali je mariborski vratar uspio odbiti loptu, a zatim je Cimirotič ponovo imao dvije odlične prilike koje nije dobro iskoristio.

I kako to obično biva u nogometu, ako ne iskoristiš svoje prilike, dobiješ gol. To se dogodilo upravo Olimpiji kad je za goste u 83. minuti nakon prodora Miheliča po lijevoj strani iz neposredne blizine glavom pogodio Tavares. Domaćini su do kraja pritisnuli i pokušali izjednačiti, ali bez uspjeha, pa su tri boda otišla u Maribor.

Gledatelji mogu biti zadovoljni jer su nakon dugo vremena vidjeli vječni derbi, ali i dopadljivu igru. Također treba napomenuti kako mladi hrvatski reprezentativac Dejan Školnik, nakon ne baš lake reprezentativne utakmice ovog tjedna nije igrao za Maribor.

1. Slovenska liga, 13. kolo:
Olimpija - Maribor 0:1 (0:0)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!