Ostali sportovi

U Deželu tek peto mjesto

Maja Giljanović • nedjelja, 18.10.2009.
U Deželu tek peto mjesto
Foto: EPA

35-godišnji bivši svjetski prvak susjed nam Slovenac Aljaž Pegan u posljednjem je finalu 41. Svjetskog prvenstva u Londonu osvojio tek peto mjesto. Pobjedničko postolje na atraktivnoj preči izborili su Zou Kai, Epke Zonderland i Igor Cassina.

41. Svjetsko gimnastičko prvenstvo u Londonu četvrtom je kineskom zlatnom medaljom - četvrtom samo gimnastičara, gimnastičarke su (He, Deng) osvojile još dvije - zaključio olimpijski pobjednik Zou Kai. 21-godišnji se svjetski viceprvak na parteru stepenicu više na postolju uspeo na preči: Zou je jedini od osmorice finalista koji je osvojio ocjenu iznad 16,000 (16,150) i zaslužio je titulu ispred Nizozemca Epkea Zonderlanda (15,825) na drugom i bivšeg (2004.) olimpijskog pobjednika Talijana Igora Cassine (15,625) na trećem mjestu.

Kinezima je zlatna medalja Zoua četvrta muške gimnastike u Londonu nakon trijumfa Zhanga na konju s hvataljkama, Yana na karikama i Wanga na ručama, a šesta medalja uopće od 18 mogućih jer još je jedno srebro osvojio i Feng (ruče).

Svjetski prvak 2005. u Melbourneu i srebrni na SP-ima 2006. i 2007. Aljaž Pegan je zauzeo peto mjesto (15,500). Europski prvak u Ljubljani 2004. na svjetskim je prvenstvima posljednja dva desetljeća od SP 1989. u Stuttgartu, osvojio je više od 50 medalja na međunarodnim natjecanjima od čega sedam na najvećim poput svjetskih i europskih prvenstava: ozljeda leđa zbog koje je propustio Europsko prvenstvo u Milanu prije šest mjeseci poremetila ga je, međutim, u treningu i čak ni iskustvo 35-godišnjeg Slovenca nije moglo zakamuflirati činjenicu da je propustio dragocjeno vrijeme.

Olimpijski vicepobjednik Amerikanac Jonathan Horton je tek osmi (13,250) slabiji i od reprezentativnog kolege Danelle Leyve na četvrtom, svjetskog prvaka u višeboju Japanca Koheija Uchimure na šestom i Bjelorusa Aliaksandra Carevica na sedmom mjestu.

Gimnastička krema poput primjerice svjetskog prvaka na konju s hvataljkama Zhanga pridružit će se hrvatskim reprezentativcima na SP-u Robertu Seligmanu, Tomislavu Markoviću, Mariju Možniku, Tini Erceg, Ružici Buzov i Marku Brezu na prvom Gimnastičkom svjetskom kupu organiziranom u Hrvatskoj od 4. do 9. studenog u Osijeku.

Sljedeće su, pak, godine Europsko prvenstvo u Birminghamu od 21. travnja do 2. svibnja i Svjetsko prvenstvo u Rotterdamu od 17. do 24. listopada.

Preča, M
1.ZOU (Kina) 16,150
2.Zonderland (Nizozemska) 15,825
3.Cassina (Italija) 15,625
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!