Košarka

"Montepaschi igra poput stroja"

Ivor Krapac • ponedjeljak, 19.10.2009.
"Montepaschi igra poput stroja"
Foto: Kristijan Komarica

Cibona će već u prvom ovosezonskom euroligaškom nastupu pred sobom imati velik izazov. U srijedu u Draženov dom dolazi Montepaschi iz Siene, momčad koja već godinama dominira u Italiji i redovito dolazi daleko u Euroligi, a Velimir Perasović i kapetan Marin Rozić su u najavi utakmice istaknuli da su talijanski prvaci sada još i jači nego prošle sezone...

"Montepaschi u ovom trenutku igra poput stroja", kazao je Velimir Perasović o prvom euroligaškom suparniku svoje momčadi, dodajući da su glavni aduti talijanskih prvaka isti kao i prošle sezone. U prvom planu su Terrell McIntyre, u stanju poenima "zatrpati" baš svakog protivnika, krilni centri Kšištof Lavrinovič i Shaun Stonerook koji odlično funkcioniraju u paru, a pod obručem Benjamin Eze, kojeg je trener Cibosa opisao kao "strašnog fizikalca".

Svi oni igrali su protiv Cibone i prošle sezone u Topu 16, uz poraz u Zagrebu i pobjedu kod kuće, a u odnosu na te utakmice, momčad Simonea Pianigianija nije puno promijenila u načinu igre. Napadi im i dalje najčešće završavaju jako brzo, dok su im u obrani glavni plusevi agresivnost i atletska moć igrača koje imaju.

Svečanost za Knegu i Nakića

Prije prvog euroligaškog nastupa u novoj sezoni, dres Dražena Petrovića pod svodom dvorane koja nosi njegovo ime dobit će društvo. Čast da im dresovi budu podignuti pod krov imat će Andro Knego i Mihovil Nakić, Draženovi suigrači iz Ciboninih sjajnih 80-ih.

Kratka svečanost dogodit će se 15-ak minuta prije susreta koji počinje u 18,30 sati, a Cibonin glasnogovornik Ivan Jurković pozvao je sve koji će doći na utakmicu da ovog puta zauzmu svoja mjesta u dvorani malo ranije kako bi se podizanje dresova Knege i Nakića dogodilo pred što ispunjenijim tribinama.

"Radi se o protivniku protiv kojeg treba jako puno raditi jer kazne svaku sekundu ako zaspeš. Nemaju puno taktičke igre, kada dobivaju to rade s po 30 ili 40 razlike zato što igraju stilom koji lomi. Kada smo igrali protiv njih prošle sezone, u jednom trenutku se u pet minuta činilo da će biti 20 razlike za njih bez većeg otpora. Daju koševe u serijama, imaju puno kvalitetnih igrača, ne razmišljaju previše da treba produžiti napad", kazao je Peras o momčadi iz Siene.

Kao i obično, Ciboni će u prvom planu biti obrana od koje sve počinje: "Bitno je spriječiti ih da lako zabijaju, ako daju poene u serijama mogu brzo preokrenuti minus i doći do velike prednosti, a tada suparnik pada u depresiju. Imaju tu moć i zbog toga mislim da je obrana ključ, ako ovakvim momčadima ne dopustiš da lako zabijaju, i u napadu ćeš imati više samopouzdanja."

U prošlosezonskoj pobjedi nad Montepaschijem u Draženovom domu Cibosi su imali nekoliko razigranih aduta u napadu, što će biti potrebno i u srijedu: "Sjećam se da je, uz Andersona, tu bio i Calloway koji je odigrao možda i najbolju utakmicu za nas, Kus je bio briljantan u drugom poluvremenu, nismo imali jednog ili dvojicu nego više igrača koji su igrali jako dobro. Protiv ovakve momčadi to je i neophodno, ako imaš samo jednog teško možeš igrati, ali mi vrtimo desetak igrača i nadam se da će biti više raspoloženih."

"Podrška publike će, vjerujem, dati dodatni motiv, u tom slučaju ponekad uđe u koš nešto za što se ni ne nadaš da će ući. Evidentno je da protiv ovakvog suparnika moraš pogoditi i teške šuteve, povući i kontranapad i dati poneki laki koš, ne možemo igrati samo 'pet na pet' u napadu."

U odnosu na prošlu sezonu, Montepaschi je jači za Nikosa Zisisa i Davida Hawkinsa na vanjskim pozicijama i iskusnog Denisa Marconata pod obručem, dok su od glavnih aduta izgubili jedino Rimantasa Kaukenasa koji je otišao u Real. Hawkins od Pianigianija dobiva puno minuta, ponajviše u momčadi, a slično Ciboninom Jamontu Gordonu, često se dobro postavlja na postu i kvalitetno igra leđima košu, dok je Grk Zisis odlična nadopuna McIntyreu na poziciji organizatora igre.

"Imamo težak raspored"

Za početak Montepaschi, a potom dva teška gostovanja, u Barceloni i kod Fenerbahče Ülkera u Istanbulu - takav raspored čeka Cibonu u prva tri kola skupine A, zbog čega postoji opasnost od lošeg scenarija, starta s 0-3. "Svjesni smo da se to može dogoditi, ali ako i bude tako, opet ćemo imati šansu ići dalje jer ćemo, kao i uvijek, odlučivati u drugom krugu", kazao je Perasović: "Bitno je znati da iz utakmice u utakmicu moramo igrati bolje i ostvariti ono što svi želimo, to neće biti nimalo lako, dug je put do Top 16, neće se riješiti u jednoj utakmici niti jednom pobjedom."

Trener Cibosa izdvojio je Montepaschi, Barcu i Fener kao glavne favorite skupine, dok bi se njegova momčad s Asvelom i Žalgirisom trebala boriti za preostalo mjesto koje vodi među najboljih 16.

"Sa Zisisom igraju pametnije, ali sporije, na drugačiji način nego kada je McIntyre na parketu, s njim su brži i teže ih je braniti ako je pri šutu. Imaju jako dobar balans, jednog playa koji igra polako i misli za druge, a drugoga koji probija i strašno agresivno ide na koš, to ih čini boljima nego prošle sezone", dodao je Peras, ističući da je Montepaschi objektivno kvalitetnija momčad - ali nema bijele zastave.

"Uvijek postoji opasnost da nam rezultatski rano pobjegnu, no onda ćemo pokušati sve što možemo da se vratimo. Protiv ovakvog suparnika možeš ući u negativnu seriju na početku ili na kraju susreta, bilo kada, u dvije ili tri minute znaju napraviti 10-15 razlike. U ovom trenutku su dva koraka ne samo ispred nas, nego ispred većine europskih momčadi, ali igramo kući, pokušat ćemo im napraviti posao što težim."

Marin Rozić također je naglasio kvalitetu momčadi koja će za dva dana gostovati u Zagrebu: "Svatko tko prati košarku, o njima sve zna, zadnjih godina toliko dominiraju talijanskim prvenstvom da ne znam jesu li u tom razdoblju skupili više od pet poraza. U Euroligi su konstantno u borbi za vrh, i ove sezone su kandidat najmanje za Final Four, imaju puno odličnih individualaca i definitivno nam neće biti lako, ali i prošle sezone su bili jaki pa smo ih ovdje pobijedili."

Čega se Roza sjeća iz te pobjede? "Igrali smo izuzetno agresivno, jako dobro smo branili njihov pick&roll, to je protiv njih jedan od ključeva za uspjeh. Igraju strašno brzo, ne igraju duge napade i mislim da bismo tu trebali odraditi velik posao, a druga važna stvar je obrana protiv pick&rolla - tu stvaraju višak i zatim to kvalitetno realiziraju, imaju velik broj jako dobrih šutera."

"Slabe točke? Mislim da u igri 'pet na pet' nisu toliko moćni, treba ih usporiti, onda nisu toliko učinkoviti kao kada im se dopusti da trče. Imaju izuzetno pokretne i brze unutarnje igrače", zaključio je Cibonin kapetan koji će, nadajmo se, biti podjednako raspoložen kao prije nekoliko dana protiv FMP-a, kada je ubilježio 15 poena i sedam skokova.

Euroliga

1Real Madrid 277+256
2Panathinaikos 2311+152
3Monaco 2311+95
4Olympiakos 2212+134
5Barcelona 2212+120
6Fenerbahçe 2014+143
7Maccabi Tel Aviv 2014+32
8Baskonia 1816-21
9Anadolu Efes 1717+16
10Virtus Bologna 1717-73
11Partizan 1618-15
12Armani Milano 1519+4
13Žalgiris 1420-2
14Valencia 1420-106
15Bayern 1321-116
16Crvena zvezda 1123-52
17ASVEL Lyon-Villeurbanne 925-214
18Alba Berlin 529-353

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!