Nogomet

"Imamo putokaze kako dalje"

Tomislav Pacak, Borna Rupnik • petak, 23.10.2009.
"Imamo putokaze kako dalje"
Foto: Davor Sajko

Izvršni odbor HNS-a je na danas održanoj sjednici potvrdio ostanak Slavena Bilića za kormilom hrvatske nogometne reprezentacije. Očekivani je to rasplet, premda se proteklih dana nagađalo da bi sjednica mogla donijeti i drugačiji scenarij...

Slaven Bilić ostat će na klupi hrvatske A reprezentacije, a ostat će ista i njegova plaća. Prema nekim izvorima, Bilić je bio spreman odustati od reprezentacije pokažu li neki članovi IO-a želju za smanjenjem plaće jer bi to smatrao pokazivanjem manjka respekta od strane HNS-a. Do takve situacije, ipak, nije došlo.

Na vrlo opširnoj i dugačkoj konferenciji za medije riječ je prvi dobio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Vlatko Marković: "Naš je jedini cilj bio da Slaven Bilić ostane na čelu reprezentacije. Izvršni odbor vrlo je sretan što se sve završilo kako smo se nadali. Prvo smo dobili dosad neviđeni izvještaj na 20 stranica, koji počinje Bilićevim riječima 'ja sam kriv za sve što je bilo loše'. To može samo prava ljudska veličina, svi su ostali fascinirani time".

"Što smo propustili, naći ćemo načina nadoknaditi. Potrudit ćemo se, po želji stožera, naći što jače suparnike za nadolazeće termine i uvjeren sam da će to biti veliki početak, u kojem će biti vremena i za eksperimente. Nadam se da ćemo imati i više sreće, mislim da smo jedina reprezentacija kojoj su neprestano nedostajali neki standardni igrači", nastavio je Marković.

"Uvjeti suradnje ostaju nepromijenjeni. Moram istaknuti veliku želju stručnog stožera, koji je bio maksimalno fer pri dogovoru. Potpis ugovora bit će sljedeći tjedan". Osim što je Bilić imao druge ponude, druge ponude je imao i HNS, dodao je Vlatko Marković.

Hrvatski izbornik bio je prilično rječit, a tema nije nedostajalo. Prokomentirao je spomenuti izvještaj iz svoje perspektive: "Pokušao sam ga složiti u što kraćem roku i dati analizu nastupa reprezentacije. Obrazložio sam što se događalo i zašto se događalo. Mislim da je stožer zaslužio povjerenje, imamo putokaze kako dalje".

"Mi smo šest godina jedna unutra i drago mi je što smo dobili potporu i igrača, i većine javnosti i HNS-a", dodaje Bilić, podsjetivši na razloge zbog kojih je njegov stožer poželio ostati i nakon izostanka plasmana na svjetsku smotru.

"Izvući ćemo pouke iz neuspjeha, poput pada pod utjecaj euforije zbog dobrih rezultata, isto kao što bismo izvukli pouke da smo prošli. Mogu garantirati predan i pošten rad 24 sata na dan, kao i dosad. Smatram da smo dovoljno jaki da se plasiramo na Europsko prvenstvo 2012. godine", najavio je.

Prije početka novog ciklusa postavlja se pitanje koji će igrači iznijeti teret borbe za odlazak u Poljsku i Ukrajinu: "Neki igrači kucaju na vrata reprezentacije, mogu postati dio grupe. Postoji velika mogućnost da do starta kvalifikacija imamo i neka nova bitnija imena, zapravo očekujemo da neki naprave taj kvalitetni iskorak. Bilo bi dobro, možda i nužno, da se neki momci isprofiliraju u idućih sedam ili osam mjeseci".

"Ova skupina igrača ne zahtijeva velike promjene. Nekoliko smo godina među deset najboljih na svijetu. Nadovežemo li na to podatak da smo osim u Minsku bili nepotpuni, jasno je koliko smo vrijedni", smatra izbornik hrvatske nogometne reprezentacije.

Ipak, bilo je najava oproštaja od kockastog dresa. "Nije ovo klub da možemo dogovarati ugovore na određeni broj godina. Svi hrvatski nogometaši su potencijalni reprezentativci, bez obzira na godine. Zato nema smisla raditi neke rezove, ali jasno je da moramo imati alternacije za igrače koji će objektivno teško izdržati neko dulje razdoblje", pojasnio je Bilić. Zasad nije sasvim jasno kakva budućnost čeka Ivicu Križanca i Josipa Šimunića, odnosno Ivicu Olića: "Olić još nije otpisan što se nas tiče. Poštivat će se želja igrača. On može još puno toga dati ovoj reprezentaciji".

Koliki će problem predstavljati činjenica da natjecateljskog dvoboja neće biti gotovo godinu dana? "Držat ćemo tenzije jakom konkurencijom i visokim standardima na treninzima i utakmicama. Bio nam je šok što se nismo plasirali. Naravno, imat ćemo hendikep nedostatka službenih utakmica, ali kvalifikacije će doći vrlo brzo poslije pripremnih susreta i pripadajućih treninga. Ovo je sad najteži period za nas. Na to smo spremni, pronaći ćemo i energije i motivacije".

Bilić je otvoreno priznao da je griješio, ali nije želio ulaziti u sve pojedinosti: "Većina toga tiče se konkretno igrača, ne mogu sa svime izaći u javnost. Neke stvari se pokažu pogrešnima na kraju utakmice, kao što sam priznao da je Pokrivač na lijevom beku na Wembleyu bio pogreška. Ja sam objašnjavao kako i zašto u tom trenutku nismo imali bolju opciju. U pripremi utakmice ne bih ništa mijenjao, to se radi mjesec dana unaprijed. Na temelju rada odlučimo se na jednu varijantu, ovisno o vlastitoj kvaliteti i kvaliteti protivnika".

Nije se moglo pobjeći ni od rovinjske noći, koja je izazvala popriličnu buru u medijima. "Te noći nema u izvještaju. Nećemo suditi na temelju dva incidenta u četiri godine. Sveukupno gledano, ponašanje igrača bilo je na potrebnoj razini. Nećemo to gurati od tepih, ali atmosfera je u reprezentaciji sjajna i zdrava. To igračima odgovara", ispričao je Bilić.

"Bitno je radi igrača reći kako je bilo. Zajedničke večere nisu problem, dogodilo se da su dvojica popila malo više i nitko od njih nije bio doslovce nošen u hotel. Svi ostali su bili sasvim u redu. I to je bilo pet dana prije utakmice u Kazahstanu", kaže.

Glavni tajnik Zorislav Srebrić naposljetku je pojasnio kolike su šanse da Hrvatska u studenom ugosti Diega Maradonu, Lionela Messija i ostatak argentinskog društva: "Šanse za dolazak Argentine su 50-50. Mnogo detalja mora biti riješeno unaprijed. Financijski aspekt ovisi o sastavu u kojem bi Argentina došla, mora se garantirati neki minimum. Razgovori se nastavljaju".

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!