Automoto

Stoneru Malezija, Rossiju naslov

Mario Plavčić • nedjelja, 25.10.2009.
Stoneru Malezija, Rossiju naslov
Foto: EPA

Pobjednik Velike nagrade Malezije je Australac Casey Stoner koji je dominantnom vožnjom po kiši prvi prošao kroz cilj. Drugu poziciju zauzeo je Dani Pedrosa na Repsol Hondi, a trećeplasirani je Valentino Rossi koji je na taj način osvojio devetu titulu prvaka u dosadašnjoj karijeri...

Utrka je započela s 35 minuta zakašnjenja zbog kiše a po takvim uvjetima najbolje se snašao Casey Stoner koji je nakon prošlotjedne pobjede na Velikoj nagradi Australije ponovno briljirao i stigao do svoje dvadesete pobjede u najjačoj klasi. Prava je šteta što je zbog misteriozne bolesti Australac propustio tri utrke ove sezone i tako otpao u borbi za naslov.

Drugu poziciju zauzeo je Španjolac Dani Pedrosa koji je za pobjednikom zaostao 14,666 sekundi. Pedrosi je ovo deseto pobjedničko postolje ove sezone, a četvrto u nizu. Na treću stepenicu pobjedničkoj postolja popeo se Valentino Rossi koji je na taj način osvojio deveti naslov u karijeri, a sedmi u najjačoj klasi.

Rossi je utrku započeo vrlo slabo - krenuo je s prve startne pozicije, ali ubrzo je pao na deseto mjesto. Ipak, kako je utrka odmicala, Rossi je vozio sve bolje i utrku završio kao treći što mu je bilo dovoljno za naslov. Ekipa iz njegovog fan kluba slavila je u majicama s natpisom "Gallina vecchia fa buon brodo" ili prevedeno "stara koka dobra juha".

Veliko slavlje Rossija i njegovih navijača tužno je pratio Rossijev momčadski kolega i najveći konkurent Jorge Lorezno koji je utrku završio odmah iza Rossija na četvrtoj poziciji. Ubrzo se pribrao i otišao u boks Valentina Rossija i stao uz najvatrenije navijače svjetskog prvaka. Na taj način je pokazao koliko je velik sportaš.

Petu poziciju zauzeo je Amerikanac Nicky Hayden na Ducatiju, a šesto je bio 27-godišnji Chris Vermeulen s ogromnim zaostatkom za pobjednikom Stonerom (+ 41,061). Nekoliko sekundi kasnije kroz cilj je prošao Toni Elias i tako zauzeo sedmu poziciju.

U prvih deset još su Talijani Marco Melandri i Loris Capirossi kao osmi i deveti te Finac Mika Kallio koji je utrku završio kao desetoplasirani.

Španjolac Aleix Espargaro je za treptaj oka bio brži od Alexa De Angelisa i utrku završio kao dvanaesti ispred De Angelisa i Amerikanca Colina Edwardsa na četrnaestoj poziciji.

Na samom dnu poretka ostali su Mađar Gábor Talmácsi i James Toseland koji je posljednji prošao kroz cilj. Utrku nisu završili Andrea Dovizioso i Randy De Puniet koji se nisu najbolje snašli po kišnim uvjetima.

Iduća, a ujedno i posljednja utrka sezone je Velika nagrada Valencije koja je na rasporedu za dva tjedna.

MotoGP, Velika nagrada Malezije, Sepang:
1. C. Stoner (AUS/Ducati) 47:24,834 min
2. D. Pedrosa (ŠPA/Repsol Honda) +14,666 sek
3. V. Rossi (ITA/Fiat Yamaha) +19,385 sek
4. J. Lorenzo (ŠPA/Fiat Yamaha) +25,850 sek
5. N. Hayden (SAD/Ducati) +38,705 sek
6. C. Vermeulen (AUS/Suzuki) +41,061 sek
7. T. Elias (ŠPA/Honda Gresini) +48,555 sek
8. M. Melandri (ITA/Hayate Racing) +55,557 sek
9. L. Capirossi (ITA/Suzuki) +1:00,303 sek
10. M. Kallio (FIN/Pramac Racing) +1:00,440 sek
11. A. Espargaro (ŠPA/Pramac Racing) +1:01,655 sek
12. A. De Angelis (SM/Honda Gresini) +1:01,847 sek
13. C. Edwards (SAD/Tech3 Yamaha) +1:10,778 sek
14. G. Talmacsi (MAĐ/Scot Racing) +1:15,851 sek
15. J. Toseland (VB/Tech3 Yamaha) +1:50,672 sek

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!