Košarka

Priznanje koje je šokiralo svijet

Branimir Korać • ponedjeljak, 02.11.2009.
Priznanje koje je šokiralo svijet
Foto: EPA

Tim Donaghy šokirao je košarkaški svijet otkrivanjem tajni u knjizi o suđenju u NBA ligi. Prema njegovim riječima u NBA ligi je malo toga regularno, puno toga je namješteno, a što je najgore - vrh NBA lige to odobrava...

Tim Donaghy postao je poznat kada je protiv njega pokrenuta istraga zbog klađenja na utakmice NBA lige koje je i sam sudio. Do tada širokim masama nepoznat NBA sudac postao je negativan junak, priznao je umiješanost i izbačen je iz NBA lige. Vrlo brzo osuđen je i na 15 mjeseci zatvora, a za vrijeme odrađivanja zatvorske kazne pripremao je malu osvetu onima koji su ga razotkrili.

Donaghy je napisao knjigu pod nazivom "Blowing The Whistle" u kojoj bez skrivanja i ustručavanja progovara o brojnim pikantnim stvarima koje suci čine prije utakmica, kako suci utječu na rezultat i kako odvode momčadi do naslova prvaka. Malo je klubova i sudaca koji nisu bili na Donaghyjevom udaru i kada je procurila informacija kako Donaghy piše "iskrenu ispovijest", svijet je s nestrpljenjem očekivao objavu.

Međutim, što se dogodilo. Donaghy je dovršio rukopis i poslao ga izdavačima, no svi redom su odbili objaviti njegovu knjigu. NBA ligi definitivno takva knjiga ne bi išla u prilog i ostaje sumnja je li možda i sam vrh NBA lige utjecao na izdavače da ne objavljuju Donaghyjev rukopis. Sami izdavači tvrde kako sumnjaju u istinitost Donaghyjevih tvrdnji i to navode kao glavni razlog za odbijanje. Izdavač Triumph pristao je objaviti knjigu, ali vrlo brzo je pod pritiskom povukao najavu o datumu izdavanja.

Javnost je ipak na kraju upoznata s isječcima iz knjige, a samih tih nekoliko paragrafa dovoljno pokazuju o kako se šokantnom priznanju radi i zbog čega NBA liga ne bi baš bila oduševljena s objavom ove knjige.

Bavetta izbacio Dražena Petrovića, Tima Duncana, pomagao Lakersima...

U svojoj knjizi Donaghy spominje i Dražena Petrovića kojeg je poznati sudac Dick Bavetta namjerno izbacio iz jednog susreta doigravanja.

"Bavetta i ja smo određeni kao suci dvoboja Denvera i San Antonija krajem sezone 03/04. To poslijepodne smo razgovarali o nadolazećoj zajedničkoj utakmici i znali smo da Denveru treba pobjeda. Nekoliko utakmica ranije Denver je oštećen od strane sudaca i upisao je poraz, a taj poraz mogao ih je stajati ulaska u doigravanje. 'Denveru treba pobjeda i ako to žele uzet će je. Zato sam ja tu', rekao mi je Bavetta. Razmišljao sam si 'kako će Denver dobiti ovu utakmicu u gostima kada je San Antonio bio bez dvojbe najbolja momčad tada', a Bavetta mi je rekao i prije nego sam stigao pitati. 'Duncan će na klupu nakon prvih pet minuta s tri osobne pogreške'. Ligi nije bilo u interesu da Denver za jednu utakmicu ispadne iz doigravanja. Priznao mi je i kako je 1993. godine već napravio istu stvar. U susretu Clevelanda i New Jerseya odmah je iz utakmice izbacio osobnim pogreškama prvu zvijezdu Netsa Dražena Petrovića i tako pomogao Cavsima", piše Donaghy.

Sudbina je na kraju htjela da su ipak Spursi bili ti kojima je trebala pobjeda i to su uoči utakmice znali. "Tako se poklopilo da su na kraju ipak Spursi trebali pobjedu. Dick me uvjeravao tijekom poslijepodneva kako je ovo posve beznačajna utakmica za Nuggetse, ali vrlo važna Spursima kako bi uzeli divizijski naslov i tako smo se postavili. Nazvao sam prije utakmice svoj kontakt i rekao mu da stavljamo okladu na Spurse. Spursi su dobili 26 razlike"

Tko će prvi dosuditi prekršaj?

Jedno od bizarnijih priznanja stiže oko događanja u svlačionici prije početka susreta. Suci se međusobno klade i na to tko će prvi dosuditi prekršaj.

"Oklada pod nazivom 'prvi prekršaj na utakmici' jedna je od varijacija. Ovdje testiramo živce jedni drugima da vidimo tko će najduže izdržati da ne svira prekršaj. Znalo se događati da po nekoliko minuta ne sviramo prekršaj, a to je u NBA utakmici cijela vječnost. Nitko ne želi izgubiti okladu bez obzira što se događalo i kakvi prekršaji bili. Jednom smo tako sudili Duke Callahan, Mark Wunderlich i ja i stavili smo granicu tri minute bez prekršaja. Trčali smo terenom, bilo je sve žešće dok Mikki Moore jednostavno nije pomeo protivnika ispred Callahana i ovaj mu je svirao prekršaj. Šteta za Callahana - izgubio je okladu."

Donaghy je imao zanimljivu taktiku i smatra kako je bio sjajan u toj igri "tko će prvi dosuditi prekršaj".

"Postao sam toliko dobar da nisam svirao niti očite prekršaje u situacijama koje su mi bile pod nosom. Uvijek bih nešto drugo izmislio kao korake ili tri sekunde, to sam mogao suditi jer to nije osobna pogreška i ostajao sam u igri. Igrači bi me samo začuđeno pogledali."

Slična situacija bila je i u igri "tko će prije dosuditi tehničku". I na to su se suci kladili u svlačionici. "Uzeli bi nekog na zub i od podbacivanja smo čekali njegov krivi potez. Najmanje nezadovoljstvo kažnjavali smo tehničkom i tu dobivali okladu. Kasnije bismo urlali od smijeha u svlačionici prisjećajući se tih odluka."

Izbaciti Raju Bella

Na meti sudaca bili su i igrači koji sjajno igraju obranu samo kako bi se zaštitile zvijezde.

"Neki igrači nalaze se na meti sudaca samo zbog toga što nisu toliko talentirani kao njihovi protivnici. Raja Bell je jedan od njih. Obrambeni specijalac koji je poznat kao igrač koji može zaustaviti bilo koga. Kobe Bryant je bio frustriran kada bi ga Raja čuvao i morali smo ga zaštititi. Zar mislite da su NBA ligi draži igrači koji igraju dobro obranu od zvijezda? Razmislite ponovno. Gledatelji dolaze u dvoranu kako bi vidjeli Kobea da ubacuje 40 poena, a ne kako bi gledali Rajinu obranu. Tijekom godina vidio sam brojne snimke Raje Bella i bila je očita poruka - svirajte protiv obrambenih igrača, ne za njih."

Bryant je posebno zaštićen od strane sudaca.

"Kada bi Kobe dobio drugi prekršaj, jedan od sudaca bi svakako upozorio 'Kobe ima dva prekršaja, samo najočitije svirajte. Ukoliko napravi prekršaj, a još netko je bio u blizini, dajte prekršaj drugom igraču. Važno je zvijezde ostaviti na terenu što duže. Ponekad je očito kako igračima bez reputacije sviramo najmanji dodir, a zvijezde ostaju zaštićene i za teže prekršaje. To je interes lige", javnu tajnu razotkrio je Donaghy.

Bavetta čovjek za prljave poslove

Dick Bavetta posebno je bio na udaru Donaghyja. Za legendarnog suca tvrdi kako je bio onaj koji je po nalogu lige obavljao prljave poslove, a bio je specijalist za vraćanje utakmice u neizvjesnost kada bi se neka momčad odvojila.

"U najgorim manirama manipulacije pojavljuje se Bavetta. 2002. godine finale Zapada igrali su LA Lakersi i Sacramento, Kingsi su u Los Angeles stigli s vodstvom 3-2 u seriji i Bavetta se morao pobrinuti da serija ode u sedmu utakmicu. 'Serija će biti poravnata na 3-3, a onda u sedmoj utakmici neka pobjedi bolji', najavio je Bavetta. Tako je i bilo. U trileru šeste utakmice Lakersi su u završnici kao na traci slani na liniju slobodnih bacanja dok su Kingsi ludjeli. Otišlo se u sedmu utakmicu. Ovo mu nije bio prvi slučaj, izmanipulirao je i sedmu utakmicu finala Zapada 2000. godine između Lakersa i Trail Blazersa. U posljednjoj četvrtini Blazersi su imali 13 poena prednosti, a onda ih je Bavetta uništio. Odnos slobodnih bacanja u tom susretu je bio 37-16 u korist Lakersa."

Lakersi se često spominju u Donaghyjevom rukopisu kao momčad za koju se vrh NBA lige jako brine kako bi imali dobro suđenje. Donaghy tvrdi kako je glavni razlog tome veliki broj zvijezda koje prate Lakerse i utječu na samo tržište.

Iversona mrze ili obožavaju

Posebno poglavlje dobio je i Allen Iverson za kojeg Donaghy tvrdi kako postoje suci koji ga obožavaju i štite, ali i oni koji ga mrze.

"Steve Javie ne može podnijeti Iversona. Kada je Iverson debitirao protiv Philadelphije u dresu Denvera, Javie mu je dao dvije nepotrebne tehničke i isključio ga iz utakmice. Kasnije je Allen izjavio kako Javie ima nešto protiv njega i stigao je nalog da se pripaze na neke stvari u Iversonovoj igri. Sudili smo tako susret protiv Jazza, Iversona potpuno izbacili iz ritma i odigrao je jako loše. Tijekom susreta mi je prišao i tiho me pitao: 'Koliko ću još biti kažnjavan zbog izjave o Javieju?' Samo sam mu rekao: 'Ne znam o čemu pričaš', a znao sam jako dobro."

Donaghyjeva knjiga, nema nikakve sumnje, izazvat će veliku buku oko NBA lige. Već nakon prvih citata sinoćnje utakmice bile su pod posebnom lupom i ne čudi što je buka prema sucima bila glasnija nego dosad. Donaghy je otvorio Pandorinu kutiju, pitanje je samo što će sve izaći iz nje...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Kauboj08.03.2010. u 22:26
    Nije izdana, izdavač Random House je odlučio ne tiskati knjigu "nakon nezavisne istrage" u navode Donaghyja. Donaghy je slobodan tražiti drugog izdavača...
    Kauboj
  • Gomez6908.03.2010. u 22:12
    ima li kakvih novosti u vezi ovoga, di je ta knjiga, jel tiskana?
    Gomez69