Košarka

Hrvati pokazali karakter

Borna Rupnik • ponedjeljak, 02.11.2009.
Hrvati pokazali karakter
Foto: Kristijan Komarica

Premda je pet kola nezgodno kratko vremensko razdoblje za konkretniju procjenu, sa sigurnošću se može reći da je uvodni dio NLB lige pripao hrvatskim predstavnicima. Cibona i Zagreb predvode poredak, Zadar je četvrti, a ni Cedevita ne stoji loše usprkos početničkim bolestima...

Pred hrvatskim je momčadima prošloga tjedna stajao velik ispit. No, položili su ga nevjerojatno konstantnim učinkom, uz tri pobjede i jedan poraz. Korak do savršenstva zapela je Cedevita u Podgorici, gdje nije ni primirisala pobjedi. Konačnih 95:65 za razigrane domaćine nameće pitanje je li sastav Slobodana Subotića uopće došao na utakmicu.

Andrija Žižić i Jermaine Anderson jesu: zajedno su postigli više koševa od svih svojih suigrača zajedno. No, još uvijek ima dovoljno mjesta da im se progleda kroz prste. Ekipa se još uvijek traži i uigrava, a rezultat poput ovoga trebao bi ih potaknuti da skupe glave. Tada će situacija na terenu odmah izgledati bolje.

Vezane vijesti

Najneizvjesniju je pobjedu izborila Cibona. Nakon godina suše, hrvatski su prvaci pokorili Vršac i tako očuvali besprijekoran niz te prvo mjesto na tablici. Triler je trajao punih 45 minuta, a košarkaši Velimira Perasovića praktično su cijelo vrijeme proveli hvatajući rezultat. To nije bio dobar znak, ali pokazatelj karaktera su upornost te ulazak u egal u samoj završnici susreta.

Prevagu je u produžetku donio sjajni Marko Tomas, opravdavši ulogu vođe presloženih Vukova. Ubacio je čak 32 koša i dodao devet skokova te ponio titulu igrača cijelog kola, ali s posebnim zadovoljstvom treba istaknuti da su u ovako čvrstoj utakmici protiv iznimno neugodnog i snažnog Hemofarma - koji se vraća u formu - više od polovice vremena na parketu proveli Leon Radošević i Bojan Bogdanović. Radošević je svojim učinkom oduševio Perasovića, ali i sve koji traže temelje budućnosti hrvatske košarke.

Zadar je imao najtežeg protivnika, beogradski Partizan. Dugo se i polako u Višnjiku lomio otpor gostiju, a kada se činilo da je napokon slomljen, srpska se momčad vratila na samo četiri koša zaostatka. Međutim, Zmago Sagadin u njegovi momci sačuvali su hladnu glavu, pogodili s(p)retne šuteve za tricu i ponovno uhvatili kormilo koje više nisu ispuštali.

Rok Stipčević za svoju je partiju dobio kompliment i od Duška Vujoševića, no Sagadin naglašava da se neki igrači još uvijek nisu u potpunosti uklopili. Ako i kada to učine, treba vjerovati da će Zadrani svoj potencijal početi nositi sa sobom i na putovanja, što znači da će biti ozbiljan kandidat za visok plasman.

Unatoč kvalitetno odrađenom prijelaznom roku i jednako dobrim pripremama, nad Zagrebovim je mogućnostima stajao znak upitnika. On je pretvoren u uskličnik pobjedom nad jakom Olimpijom, koja ima vlastitih problema, no to ne umanjuje važnost i vrijednost slavlja u Trnskom. Tim više što momčad Denisa Bajramovića ima i glavu i rep, a što je najvažnije, ima i alternativno rješenje.

Naime, Nikša Prkačin mijenja Antu Tomića, a vanjskoj se liniji redovito pridodaju igrači iz "drugog plana": jednom je to bio Pankracije Barać, jednom Andrej Štimac, a u subotu je dobar posao odradio Ante Mašić. Uz izostanak oscilacija ostalih te oku ugodnu igru, jasno je zašto u taboru Mrava vlada opravdano dobro raspoloženje.

Široki je u bosanskohercegovačkom derbiju došao do bodova u Sarajevu, ponajviše zahvaljujući seriji na početku drugog poluvremena, kada je utakmica prelomljena. Velikim se dobitkom za Široki pokazuje Siniša Štemberger, koji je predvodio svoju momčad uz uobičajeno dobre Grgata i Masona. S druge strane, Ivanović i Šehović još su jednom pokazali da ne mogu sami i Bosna će morati razmisliti o nekim novim potezima.

Radnički se opet pobrinuo za iznenađenje. Skalp su skinuli Crvenoj zvezdi na njihovom terenu. Pobjedu su im omogućili mladi, nezaustavljivi Dragan Milosavljević te mirna ruka s linije slobodnih bacanja u zadnjoj minuti, dok je četvrti poraz Zvezde znak za uzbunu. Helios je nakon dvije pobjede upisao i treći poraz - kući se pjevajući vratio FMP i tako popravio dojam nakon crne rupe u koju su upali u dvobojima sa zagrebačkim klubovima.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!