Ostali sportovi

Počelo svjetsko klupsko prvenstvo u odbojci

Matej Milanović • utorak, 03.11.2009.
Počelo svjetsko klupsko prvenstvo u odbojci

Nakon 17 godina neodržavanja FIVB je ove godine ponovno pokrenuo svjetsko klupsko prvenstvo u odbojci. U prvom kolu su europski klubovi upisali pobjede, a u jedinoj utakmici bez Europljana je Paykan Teheran pomalo iznenađujuće svladao brazilski Cimed...

Najveća novost turnira koji se igra u Dohi je isprobavanje novog pravila po kojem u svakom poenu prvi napad svake momčadi mora biti iz druge linije. Na turnir su se kvalificirali svi kontinentalni prvaci, Al-Arabi kao domaćin te Belchatow i Zenit Kazan zahvaljujući pozivnici.

Europski prvak, Trentino, je uz malo muke ipak došao do uvjerljive pobjede protiv egipatskog Zamaleka. Talijani su se mučili u drugom setu, a trećeg su čak izgubili sa 25:23. Ipak, uspjeli su s 25:20 osvojiti četvrti i upisati prve bodove pred susret s Rusima koji će gotovo sigurno odlučivati o prvom mjestu u skupini. U svojoj prvoj utakmici je Kazan s 3:0 pomeo portorikanski Plataneros de Corozal.

U skupini B je poljski Belchatow upisao pobjedu protiv domaćeg Al-Arabija. Domaćini su dobro odigrali prvi i treći set i namučili favorizirane protivnike. Belchatow je dominirao jedino u drugom setu kojeg je osvojio sa 25:11.

Iznenađenje dana dogodilo se u utakmici između iranskog Paykan Teherana i brazilskog Cimeda. Brazilci su očekivano došli do prvog seta sa visokih 25:15. Međutim nakon toga su Iranci zaigrali bolje i nakon tijesne igre došli do drugog seta sa 28:26. Bilo je gusto i u ostale dvije dionice, ali su obje otišle na stranu Paykana koji će s Belchatowom u drugom kolu tražiti još jednu senzaciju. Zanimljivo je da su bez obzira na poraz od 3:1 Brazilci osvojili više poena od Paykana.

Ono što je obilježilo prvi dan natjecanja je svakako to novo pravilo. Sve momčadi su se složile oko toga da su imale malo vremena za prilagodbu i da im je trebao barem jedan set da se koliko toliko snađu. Zabrinjavajuće je što je FIVB odlučio isprobavati nova pravila na turniru koji bi trebao odlučiti o najjačem klubu na svijetu, obzirom da je evidentno da novo pravilo može bitno utjecati na omjer snaga momčadi. U konačnici bi naslov mogao otići ne najjačem sastavu, već onom koji se bude najbolje snašao s novim pravilom.

Svjetsko klupsko prvenstvom, Doha, 1. kolo, Skupina A:
Trentino - Zamalek 3:1 (25:18, 25:21, 23:25, 25:20)
Zenit Kazan - Plataneros de Corozal 3:0 (25:20, 25:14, 25:17)

Skupina B:
Belchatow - Al Arabi 3:0 (25:22, 25:11, 25:20)
Paykan Teheran - Cimed 3:1 (15:25, 28:26, 25:21, 25:22)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

OdbojkaOstali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!