Automoto

Rossi protiv tradicije

Mario Plavčić • srijeda, 04.11.2009.
Rossi protiv tradicije
Foto: EPA

Na rasporedu je posljednja postaja ovogodišnjeg MotoGP spektakla - Velika nagrada Valencije. Nakon Malezije, Valentino Rossi je proslavio svoj novi, deveti naslov prvaka, ali s velikim nestrpljenjem očekuje posljednju utrku sezone. Razlog? U posljednjih pet godina Rossi u Valenciji ne zna za pobjedu...

Velika nagrada Valencije već tradicionalno je na rasporedu kao posljednja utrka sezone. Vozi se na stazi Ricardo Tormo koja je dobila ime po legendarnom španjolskom motociklistu koji je 1998. godine preminuo od leukemije.

Staza je sagrađena 1999. godine, a prvi pobjednik Velike nagrade Valencije bio je Francuz Régis Laconi na Yamahi. Zanimljiv je podatak da je to ujedno i jedina utrka na kojoj je Laconi slavio. Isto tako, interesantna je činjenica da je u deset utrka na ovoj stazi čak devet različitih pobjednika.

Vezane vijesti

Staza Ricardo Tormo duga je 4005 metara, širina staze je 12 metara, a sadrži 12 zavoja - 9 lijevih i 5 desnih. Vozi se ukupno 30 krugova, a valja naglasiti da se utrka vozi u smjeru suprotnom od kazaljki na satu.

Nakon burno proslavljene devete titule prvaka, Valentino Rossi želi pobjedom zaključiti ovogodišnju sezonu. Iako je jedini vozač koji je u Valenciji slavio više od jedanput (dvostruki je pobjednik VN Valencije), Rossi posljednjih godina stazu Ricardo Tormo ne pamti po dobrom - brojni padovi, gubitak titule 2006. godine, prijelom ruke godinu dana poslije.

Upravo iz tih razloga, točnije pehova, Talijan želi prekinuti crni niz i pobjedom zaključiti sezonu. Veliki konkurent bit će mu prošlogodišnji pobjednik VN Valencije Casey Stoner. Australac je u više navrata spomenuo da mu je upravo VN Valencije jedna od najdražih utrka.

Ništa manja opasnost Rossiju bit će i miljenik domaće publike Dani Pedrosa koji je "odrastao" na ovoj stazi. Prije dvije godine oduševio je desetke tisuća svojih navijača pobjedom ispred Stonera, a prošle sezone bio je drugoplasirani - ovog puta iza Stonera.

"Svake godine dolazim ovdje s jednim ciljem, a to je - pobjeda. Očekujem veliki broj svojih navijača i učinit ću sve da ih razveselim", najavio je Pedrosa.

U sam vrh favorita spada i drugi Španjolac Jorge Lorenzo koji je izgubio bitku s Rossijem oko ukupnog pobjednika, ali silno želi doći do pobjede u Valenciji: "Sada hladne glave mogu reći da nisam razočaran. Biti drugi iza Rossija velika je stvar. Unatoč činjenici da je borba za naslov završila, nisam bez ambicija - želim pobjedu u Valenciji."

Iako prije VN Valencije nema većih nepoznanica, mnogi vozači najavljuju borbu za najvišu stepenicu na pobjedničkom postolju, a tko će to uistinu i ostvariti - ostaje za vidjeti.

Posljednja utrka ovogodišnje MotoGP sezone na rasporedu je u nedjelju s početkom u 14 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoMotoGP
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!