Košarka

"Zadar je blagi favorit"

Ivor Krapac • petak, 06.11.2009.
"Zadar je blagi favorit"
Foto: Kristijan Komarica

Najzanimljiviji susret šestog kola NLB lige odigrat će se u Draženovom domu u Zagrebu. Cibona i Zadar, perjanice hrvatske klupske košarke, susrest će se prvi put u sezoni, a iako je njegova momčad domaćin i bez poraza u prvih pet kola, Velimir Perasović smatra da je uloga favorita na strani Zadrana...

Pobjednika sudara kvalitativno ravnopravnih momčadi nikada nije lako predvidjeti, a bit će tako i u slučaju prvog ovosezonskog ogleda Cibone i Zadra u subotu s početkom u 19 sati, nažalost, samo uz kasnovečernju snimku na HTV 2. Prijenos je na manje raširenom HRT plusu, nije prvi puta kada se radi o košarci, no ta tužna priča prepričana je već nekoliko puta - ostaje samo nada da će jednog dana biti bolje.

Cibona Zadrane dočekuje u situaciji koja nije idealna, ne samo zbog teškog financijskog stanja iz kojeg se ne vidi izlaz. "Vraćamo se kući nakon tri uzastopne utakmice na gostujućim terenima, igrali smo s dobrim momčadima i imali problema i s putovanjima, bilo bi poželjnije da dočekujemo Zadar nakon drugačijeg niza", požalio se Velimir Perasović na ono na što nije mogao utjecati: "Oni su blagi favoriti, ali očekujem da ćemo uložiti sav napor da bismo izvukli ovu utakmicu."

"Igramo protiv momčadi koja je iskusnija od nas, duže su zajedno i igrači su im već nekoliko sezona nositelji u svojim klubovima, što se za nas ne može reći, pogotovo ne za našu unutarnju liniju. Nakon ozljede Bagarića, veći teret je na 19-godišnjacima koji se prvi put susreću s važnošću i težinom utakmice kao što je ova protiv Zadra. S druge strane, Zadar ima Boisu i Tomislava Ružića, razlika u iskustvu nas i njih je ogromna", nastavio je trener Cibosa koji će protiv glavnog domaćeg rivala moći računati samo na jednu pravu "peticu", u posljednjim susretima neočekivano dobrog Leona Radoševića.

"Nemam ni prema kome posebne simpatije, svi su mi igrači isti, a on je iskočio svojom koncentracijom, zalaganjem, učinkom u obrani. U zadnje dvije utakmice obrambeno je reagirao na način kojim sam zadovoljan, omogućio je ostalim igračima da budu bolji uz njega", kazao je Peras o 19-godišnjem Siščaninu: "Volio bih da dobije kontinuitet, ima sjajne fizičke predispozicije, ali mu nedostaje iskustva. Prvi put se susreće s ovim nivoom igre, no sa zalaganjem, eksplozivnošću i koncentracijom 'kupio' je svoje minute - ja nikome ništa ne poklanjam, sve je zaradio sam."

"Graves nije što smo očekivali"

Iako je pokazao znakove buđenja u Istanbulu, Antonio Graves i dalje je priličan upitnik u redovima Cibosa. "Došao je sa sjajnim referencama, boljima nego kada smo dovodili Andersona o kojem se pričalo da je diskutabilan i da se nigdje ne može prilagoditi, pa je s njim ispalo bolje nego smo se nadali. Nikad ne znaš kako će sve ispasti", rekao je trener o Amerikancu.

"Ima veliku želju isplivati iz krize, a hoćemo li mi i on u tome uspjeti, tek ćemo vidjeti. Evidentno je da nije taj ekstremni kapacitet koji smo očekivali, ali ima stvari kojima nam pomaže i kada igra loše, stavlja pritisak na loptu, agresivan je, a važno je da nam na bilo koji način pomogne. Bilo bi sjajno da i napadački bude pravi, ali nije on jedini - utakmice se mogu dobivati i kada nekome ide loše, ključno je da momčad funkcionira dobro."

"U zadnje dvije utakmice je već sam izlazio iz igre kada je bila zamjena, mislio je da ću mijenjati njega, još ne vjeruje samom sebi na način kako bi trebao. Morao sam ga vraćati na teren, nije vjerovao da može toliko vremena provesti na parketu, ali tu je kao jedan od četvorice visokih, svatko čeka svoju priliku. Na početku je igrao manje, a Zubčić više, ovisi o utakmici i trenutku, svi mogu imati minutažu ukoliko zasluže."

Vanjska linija ipak je glavna snaga Cibosa, bit će tako i u hrvatskom derbiju: "Od početka sezone igramo izvana prema unutra, ali to nije ništa loše. Ne kreiraju igru samo vanjski igrači, kreiraju i unutarnji, ako nema visokih igrača i njihove dinamike u igri, lako smo branjivi. Ukoliko bude te dinamike, i vanjski igrači imat će više prostora i lakši posao u napadu - drugačije ne ide, košarka se ne igra 'jedan na pet'."

"Nemamo igru naših visokih igrača na način da pošaljemo loptu pod obruč pa netko od njih odigra leđima košu, radimo na tome, no to nije nešto što je jednostavno postići na način kako bismo odmah htjeli", nastavio je Peras: "Ne vidim ništa loše ni u filozofiji igre koju sada prakticiramo, radiš onako kakve igrače imaš - bio bih sretan da možemo desetak puta dati loptu pod obruč i iz toga dobiti faul, zabiti koš ili poslati dodavanje vani, ali igramo na drugi način. Ima puno vrhunskih košarkaša koji nisu dobri leđima košu, vjerujem da neće biti problema ukoliko naš način igre dovedemo na razinu koju želimo."

U NLB ligi zasad ide odlično, Cibona je na 5-0, a uoči Zadra Peras je u prvi plan gurnuo kvalitetu suparnika: "Kada sam ih početkom sezone gledao protiv Union Olimpije činili su mi se kao glavni favoriti za titulu, igraju na isti način kao prošle sezone - čvrsto i na granici prekršaja, s puno skokova u napadu, guranja u leđa i pritiska. Ponekad u petorci imaju četiri igrača viša od dva metra, a ako ne odgovoriš na njihov, fizički način, uđeš u probleme."

"Imaju kvalitetu za odlazak na Final Four, a tamo bi, s obzirom da bi se vjerojatno igralo u Zadru, bili glavni favoriti za naslov. Zadržali su sve prošlosezonske nositelje igre, Gečevski i Juby Johnson ionako nisu imali važnu ulogu u završnici hrvatskog prvenstva, praktički su s istim igračima uz još dva Amerikanca i Morovićem koji im je sada došao."

Ostao je i Zmago Sagadin s kojim se Perasović prošle sezone znao verbalno "zakačiti" nakon utakmica, no to je sada zaboravljeno: "Osobno nemam ništa protiv Sagadina, moj jedini motiv je doći do 6-0, što bi bilo sjajno jer bismo ih ostavili tri pobjede iza nas. Svjestan sam da će biti jako teško, no priliku nam neće nitko oduzeti, nećemo se lako predati."

Za kraj, trener Cibosa poželio je i navijačku podršku: "Istina je da Zadar pokazuje dva lica kod kuće i gostima, ali druga je priča kada dođu u našu dvoranu - ovdje imaju posebnu motivaciju, a uvijek bude i 1000 njihovih navijača, ne igraju isto kao primjerice u Kragujevcu, pa naša prednost nije toliko izražena. Zbog toga bih volio da dođe dosta naših navijača i da nas podrže, da prepoznaju da nam nije lako igrati s tako mladom momčadi protiv kvalitetnih i snažnih ekipa. Mladog igrača pljesak može značajno podići, jednako kao što mu zvižduci mogu odmoći."

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!