Košarka

Zelena opasnost za Cibonu

Ivor Krapac • srijeda, 11.11.2009.
Zelena opasnost za Cibonu
Foto: Davor Sajko

Sa sve manje strpljenja prema dugovanjima kluba, košarkaši Cibone nalaze se pred novim euroligaškim izazovom, drugim ovosezonskim na domaćem parketu. U Draženov dom dolazi Žalgiris, izravni suparnik za prolaz u Top 16, koji je nakon prva tri kola skupine A pobjedu ispred Cibosa...

Teoretski, kako god ispalo, ogled Cibone i Žalgirisa još nije utakmica odluke u borbi za prolaz među 16 najboljih u Europi. No, uzimajući u obzir da bi loš ishod za Cibose odveo Zelene iz Kaunasa na dvije pobjede prednosti uz još jedan međusobni susret na njihovom parketu, jasno je da će puno toga biti "na kocki" u srijedu s početkom u 18,30 sati u KC Dražena Petrovića. Iako nisu bili neočekivani, porazi u prva tri kola gurnuli su momčad Velimira Perasovića pod dodatni pritisak uoči Žalgirisovog gostovanja.

Ako je Cibonin trener uoči susreta sa Zadrom u NLB ligi najavio da ne dolazi u idealnom trenutku, što tek reći za ovu utakmicu? Istina, ovog puta nije bilo serije putovanja i nastupa u gostima kao uoči hrvatskog derbija, ali nije bilo niti previše prilike za predah, sastav je isti s obzirom da je Dalibor Bagarić i dalje van stroja zbog ozljede mišića noge, dok su najveća briga dugovanja kluba prema igračima koja nikako da se riješe. Koliko god Cibonini igrači željeli pokazati najviše i koliko god Perasović inzistirao da se misli samo o idućem protivniku, ne može biti dobro ako su, umjesto Žalgirisa, u prvom planu druge stvari.

Vezane vijesti

Što je Cibosima potrebno za euroligaške pobjede nije potrebno ponavljati, dovoljno se prisjetiti onoga što je u prva tri kola najviše nedostajalo. Obrana nije problem, bila je problem jedino u drugom poluvremenu Montepaschija kada nije funkcioniralo baš ništa, ali glavnina muka svodi se na nedovoljno raspoloženih u napadu. Još se nije dogodilo da više od dva Cibosa na tom kraju parketa budu na razini kroz cijelu utakmicu, štoviše, nije bilo baš često da više od dvojice budu pravi kroz veći dio susreta, a za euroligaške pobjede trebat će više od napadačkih bljeskova.

Žalgiris je u prva tri kola ubilježio očekivanu domaću pobjedu protiv Asvela (71:52) i jednako očekivane poraze u gostima kod Montepaschija (84:64) i kod kuće protiv Barcelone (77:70), a u ta tri susreta vodio ih je Marcus Brown, koji i s 35 "na leđima" može zabijati u ovoj konkurenciji. Čovjek s najviše ovlasti i zasad s dobrim učinkom, 16,7 poena po utakmici uz 50 % šuta za dvicu i 54 % za tricu.

Uz iskusnog američkog beka šutera, među glavnim adutima trenera Gintarasa Krapikasa su 23-godišnjaci Mantas Kalnietis i Martynas Pocius na vanjskim pozicijama, 32-godišnji Dainius Šalenga na niskom krilu i Travis Watson i Mirza Begić, do prošle sezone u Union Olimpiji, pod obručem. Momčad koja ima dovoljno aduta nadati se onome što žele i Cibosi, plasmanu u drugi krug, zbog čega bi gostujuća pobjeda u međusobnim susretima imala posebnu težinu.

Teško je vjerovati da bi uspjeh protiv Žalgirisa i pokretanje s nule u skupini A značili mir u kući, mir se neće moći kupiti jednom pobjedom, no kako je do narednog euroligaškog nastupa, u gostima kod Asvela, ostalo dva tjedna, nakon susreta s Litavcima bit će dovoljno vremena da klupsko vodstvo reagira i podmiri barem dio dugova uoči nastavka u najjačem klupskom kontinentalnom natjecanju. Ako sjedne prva euroligaška pobjeda, igrači će imati i argument više da ih se posluša i krene u rješavanje najvećeg Ciboninog problema.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Cibona64:52Žalgiris
Fenerbahçe83:87Montepaschi Siena
Barcelona76:62ASVEL Lyon-Villeurbanne
1Barcelona 100+208
2Montepaschi Siena 82+141
3Žalgiris 37-66
4Cibona 37-105
5ASVEL Lyon-Villeurbanne 37-69
6Fenerbahçe 37-109

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!