Košarka

Vukovi mogu i u Euroligi

Ivor Krapac • srijeda, 11.11.2009.
Vukovi mogu i u Euroligi
Foto: Kristijan Komarica

Cibona je još jednom utakmicom u kojoj je dominirala obranom došla do prve ovosezonske pobjede u Euroligi. Cibosi su u Draženovom domu u 4. kolu skupine A s 12 razlike poslali kući litavski Žalgiris, a uz obrambeni učinak, presudilo je nekoliko dobrih napadačkih razdoblja u drugom poluvremenu...

Cibona je ostvarila željeno u prvoj ovosezonskoj euroligaškoj utakmici koju su morali dobiti. Žalgiris je izravni konkurent za prolazak u Top 16, domaća pobjeda bila je nužnost, a Cibosi su je uzeli sa 64:52 uz "krvarenje" u obrani tijekom svih 40 minuta i kvalitetan napad u dovoljnim količinama da na kraju i razlika izgleda jako lijepo. U omjeru sa Žalgirisom može odlučivati baš sve, ovih +12 nikako nije za baciti.

U prvih 20 minuta vidjeli smo klasično ovosezonsko Cibonino euroligaško izdanje, kvalitetno u obrani i s dosta muke u napadu. Da je bilo drugačije, moglo se i do više od četiri poena prednosti (39:35) na velikom odmoru, no ni ovako nije bilo loše.

Početak susreta obilježile su dvije trice Vukušića kojima je Cibona povela s 10:5 u četvrtoj minuti, što će zadržati gotovo do kraja prve četvrtine. U krizu se ušlo čim je predah na klupi dobio Marko Tomas, a ušao Antonio Graves, koji je kod vodstva od 16:11 promašio teško polaganje nakon prodora, da bi potom Lukša Andrić koracima u narednom napadu Cibosa otvorio gostima priliku da se potpuno vrate. Tu šansu su i iskoristili, Pocius je slobodnim bacanjima nakon nepotrebnog prekršaja Gordona, napravljenog nakon što su domaći već izašli iz bonusa, poravnao na 16:16 na kraju prve dionice.

Rano u drugoj četvrtini Cibona nije našla izlaz iz napadačke krize, što su gosti poenima Begića "iz odbojke" iskoristili za upotpunjenje serije od 7:0 za preokret na vodstvo od 18:16. Begić je u tom razdoblju dosta mučio Cibose, uz njegovu realizaciju pod obručem gosti su se držali u egalu, nekoliko puta i u malom vodstvu, no do kraja četvrtine Perasovićeva momčad se ipak malo odvojila. Nakon minusa od 30:29, Cibosi su poenima Gordona i Gravesa okrenuli na 35:31 i uljepšali sliku pri odlasku na predah u svlačionicama.

Treća dionica započela je povratkom Žalgirisa u egal s još četiri poena Begića, koji je već tada došao do 14 u utakmici, a za Cibonu su se stvari pokrenule u boljem smjeru povratkom Tomasa, koji je propustio početak četvrtine zbog tri osobne pogreške, te prvim večerašnjim minutama Vedrana Princa, koji je u 24. minuti zamijenio Gordona.

Nakon ulaska njih dvojice, domaći su s po četiri poena Tomasa i Andrića povezali seriju od 10:0 za bijeg do dotad maksimalnih 47:38 dvije i pol minute do kraja četvrtine, no taj nalet nije potrajao do posljednjeg dvominutnog predaha. Gosti su se uz četiri poena Travisa Watsona pod obručem približili do 47:44 uoči posljednje dionice, a osim Žalgirisovog smanjenja, u završnici treće četvrtine loša je vijest bila i četvrta osobna Tomasa, kojeg je Perasović odmah povukao na klupu.

Početkom posljednje dionice povukao je kapetan Marin Rozić, prvo s dva polaganja za 51:46, a zatim i asistencijom Vukušiću, koji je zabio i izborio prekršaj, pa pogodio i dodatno bacanje za odmak do 54:46. No, Cibosi na tome nisu stali. Marko Tomas se vratio i pet minuta do kraja ubacio tricu za 57:48, a poeni Andrića i slobodna bacanja Gordona odveli su domaće do maksimalnih 61:48 tri i pol minute do kraja. U cijelom tom periodu Cibona je primila samo četiri poena, a zabila 14.

Pobjeda tada više nije bila ozbiljnije ugrožena, preostalo je tek uzeti što veću razliku, a to su Cibosi imali priliku odraditi i bolje. U više od tri minute do kraja ubacili su još samo tri poena, moglo se više, no niti 12 poena prednosti, za što se pobrinuo Tomas tricom nekoliko sekundi do kraja, ne izgleda loše.

Cibose je s 14 poena i tri asistencije vodio Tomas, dok su prvi u pratnji bili Vukušić s 11 i Andrić i Rozić s po 10 poena. Mirza Begić je s 14 poena bio jedini dvoznamekasti strijelac u gostujućim redovima.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Cibona64:52Žalgiris
Fenerbahçe83:87Montepaschi Siena
Barcelona76:62ASVEL Lyon-Villeurbanne
1Barcelona 100+208
2Montepaschi Siena 82+141
3Žalgiris 37-66
4Cibona 37-105
5ASVEL Lyon-Villeurbanne 37-69
6Fenerbahçe 37-109

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.11.2009. u 22:43
    A dajte im te pare zaboga miloga.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.11.2009. u 22:31
    Hvala Bogu, nadam se uspješnom nastavku sezone!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.11.2009. u 20:50
    Bravo Cibosi!
    Obrisan korisnik