Nogomet

Urugvaj posljednji stigao u JAR

Borna Rupnik • četvrtak, 19.11.2009.
Urugvaj posljednji stigao u JAR
Foto: EPA

Posljednja reprezentacija koja se plasirala na Svjetsko nogometno prvenstvo je momčad Urugvaja. Na domaćem su terenu odigrali 1:1 s Kostarikom, što im je nakon subotnje minimalne pobjede u gostima bilo dovoljno za prolaz...

Dvostruki prvak svijeta, Urugvaj, nakon nastupa u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine propustio je smotru najboljih u Njemačkoj, ali se na najveću pozornicu vratio preko doigravanja s Kostarikom. Ključnom se pokazala pobjeda u gostima: Urugvaj je u subotu slavio s 1:0.

Naime, u srijedu je u Urugvaju utakmica okončana 1:1. Urugvajci su se pošteno namučili čak i uz početnu ofenzivu, a usprkos dužem držanju lopte u nogama nedostajalo im je pravih, ubojitih poteza. Pritom su se i poigravali sa živcima svojih navijača dopustivši Kostariki nekoliko vrlo izglednih prilika.

Kada je urugvajski izbornik Oscar Tabarez uvidio da njegova prva postava nikako ne može pronaći put do protivničke mreže, zamijenio je Ajaxovog Luisa Suareza Sebastianom Abreuom i - pogodio. Abreu je u 69. minuti glavom smjestio ubačaj Andresa Scottija iza leđa vratara Navasa.

Tu ipak nije bio kraj uzbuđenjima. Samo tri minute poslije Walter Centeno koristi slabu reakciju urugvajske obrane i s petnaestak metara izjednačava na 1:1, što je značilo da Kostariku od puta na jug Afrike dijeli samo jedan pogodak.

Nervoze nije nedostajalo ni u samoj završnici, kako na terenu tako i izvan njega, ali rezultat se više nije mijenjao i Urugvaj se kao posljednja, 32. reprezentacija pridružio elitnom društvu u kojem, nažalost, nema Hrvatske.

Na Svjetskom prvenstvu igrat će Južnoafrička Republika, Nigerija, Kamerun, Obala Bjelokosti, Gana, Alžir, Brazil, Argentina, Paragvaj, Čile, Urugvaj, SAD, Meksiko, Honduras, Novi Zeland, Australija, Sjeverna Koreja, Južna Koreja, Japan, Danska, Švicarska, Slovačka, Njemačka, Italija, Engleska, Nizozemska, Španjolska, Srbija, Slovenija, Portugal, Grčka i Francuska.

Dodatne kvalifikacije za SP 2010., uzvratna utakmica:
Urugvaj - Kostarika 1:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!