Nogomet

Pobjednik je - Slavonija!

Ante Jukić • ponedjeljak, 23.11.2009.
Pobjednik je - Slavonija!
Foto: Martina Japundžić

Dugo očekivani obračun slavonskih nogometnih rivala, Cibalije i Osijeka, završio je miroljubivom podjelom bodova. No, iako "papirnatog" slavljenika ova utakmica nije imala, u cijeloj toj vinkovačkoj subotnjoj priči ipak možemo naći pobjednika...

Prekrasno jesensko poslijepodne i prepune tribine stadiona uz Bosut "servirali" su nogometašima Cibalije i Osijeka sjajan ugođaj uoči prvog ovosezonskog slavonskog derbija, koji je na kraju, nakon 90 minuta izrazito dinamične i dramatične, na trenutke i kvalitetne igre, završio s miroljubivih 1:1...

Ovako je, da u hrvatskom nogometnom ludilu prevladavaju razum i logika, mogao započeti izvještaj sa subotnje utakmice Cibalije i Osijeka, no svjesni smo ipak svi da stvari kod nas ipak funkcioniraju malo drugačije. Hladna večer u Vinkovcima dobar je dio potencijalnih gledatelja ostavila kod kuće, i tako se na stadionu uz Bosut okupilo tek nešto više od tri tisuće duša, iako su atmosfera i najave uoči utakmice obećavale i dvostruko veću posjetu. Prava šteta, jer ako su i poluprazne tribine vinkovačkog zdanja napravile takvu atmosferu, možemo se samo zapitati kako bi to izgledalo da je stadion bio pun. No, dobro, pustimo sada termin odigravanja utakmica onima kojima (bi to trebao biti) je posao, prebacimo se mi radije na ono što su nam priuštili glavni akteri vinkovačke priče, nogometaši Cibalije i Osijeka.

Često igrači, treneri i novinari nakon utakmice znaju govoriti o "utakmici s dva poluvremena". Naravno, ovu konstataciju ne možete ne popratiti sa smijehom, jer je nogomet po definiciji sport koji se igra dvaput po 45 minuta, ali prvi ovosezonski slavonski derbi zaista se najbolje može opisati s tim već izlizanim klišejem.

Iako su do pogotka Barišića došli vrlo sretno, i to praktički u prvom ozbiljnom prelasku na protivničku polovicu, Osječani su posve zasluženo na odmor otišli s golom prednosti. Igrači Tomislava Steinbrücknera u potpunosti su zagospodarili sredinom terena, nametnuvši domaćinima svoj stil igri s puno kratkih dodavanja, i nebesko-plavi iz Vinkovaca jednostavno nisu postojali tih prvih 45 minuta. Točnije, nisu postojali 44 minute, s obzirom da je u samoj završnici prvog poluvremena Pavličić stvorio matnu situaciju za Prgometa, koju ovaj nije uspio pretvoriti u izjednačenje.

Vidjevši da s igračkom postavom iz prvog poluvremena teško može izbjeći poraz, Stanko Mršić odlučio je u svlačionici ostaviti neprimjetnog Rugaševića, te u "vatru" baciti Lukačevića, što se pokazalo sjajnom odlukom vinkovačkog stratega. Upravo je ofenzivni veznjak nebesko-plavih lijepim prodorom po lijevoj strani "zakuhao" izjednačujući pogodak raspoloženog Pavličića, nakon kojeg je utakmica krenula u potpuno drugom smjeru.

Napadi domaćina počeli su se redati kao na tekućoj vrpci, pogodak je "visio u zraku", i zaista je nevjerojatno kako jedan od brojnih pokušaja Vinkovčana do kraja utakmice nije završio iza leđa Karduma. Posebno je uzdahe domaćih navijača izazvao slobodan udarac Pavličića iz 70. minute, kojeg je osječki vratar bravuroznom intervencijom uspio izvaditi iz lijevih "rašlji" svojih vrata.

Ipak, koliko god žalili za preostala dva boda, nebesko-plavi nipošto ovaj jedan ne bi smjeli smatrati neuspjehom, s obzirom da se ovakve često znaju i izgubiti. Uostalom, bez obzira na to koliko je u drugom poluvremenu bio sabijen u svoju polovicu, i Osijek je imao nekoliko zanimljivih situacija u protivničkom šesnaestercu, a posebno je dobra bila ona Barišića iz 74. minute, kada je samo očita iznenađenost gostujućeg napadača prilikom u kojoj se našao spasila domaćine novog padanja u rezultatski zaostatak.

Kada se hladne glave rezimira svih 90 minuta, možemo reći da je ovih 1:1 ipak najrealniji ishod slavonskog derbija. Iako nije ponudila umiranje u ljepoti, bila je to utakmica koja je u potpunosti ispunila očekivanja. Ako govorimo o imenima, svakako vrijedi istaknuti Tomislava Pavličića u vinkovačkim, te sjajnog Domagoja Vidu u osječkim redovima. Posebno je gledateljima na stadionu, i to ne samo onima koji su navijali za Osijek, imponirala besprijekorna predstava gostujućeg kapetana, koji je još jednom pokazao da se razvija u odličnog obrambenog igrača.

Sada, s dva dana odmaka, i u trenucima dok se slavonski rivali već okreću novim izazovima, možemo samo još jednom iskazati zadovoljstvo, ne samo subotnjom utakmicom, nego i općenito dosadašnjim dijelom sezone. Cibalia i Osijek pokazali su u subotu da se ne nalaze slučajno u samom vrhu tablice, i da slavonski derbi više nije samo borba za prevlast u regiji, nego pravi derbi HNL-a, koliko god gospoda u HRT-u i Udruzi prvoligaša mislila suprotno. I zato, premda ga na travnjaku nismo vidjeli, pobjednik te subotnje vinkovačke priče ipak postoji. Pobjednik je - Slavonija!

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!