Košarka

Upiranje prstima u Washingtonu

Mario Majdić Natrlin • ponedjeljak, 23.11.2009.
Upiranje prstima u Washingtonu
Foto: EPA

Washington Wizardsi su u sezonu ušli s tri pobjede i devet poraza. Momčad igra daleko od onoga što se od nje očekivalo, a razgovor s novinarima koji je uslijedio nakon poraza od San Antonia, otkrio je ponešto prljavog rublja u svlačionici Wizardsa.

Prije početka sezone favoriti za doigravanje na istoku, a svega 12 utakmica u sezonu, Washington Wizardsi su s omjerom 3-9 posljednji u svojoj diviziji i pri samom dnu lige. Izgubili su osam od zadnjih devet utakmica i otvorili sezonu veoma slično kao prošle godine kada su završili s omjerom 19-63.

Subotnji poraz od San Antonia 106-84, bio je samo dodatni razlog za frustraciju u momčadi Flipa Saundersa. Šutirali su svega 33% iz igre i nisu uspjeli zaustaviti Tonyja Parkera i napad Spursa. Nakon utakmice su centar Brendan Haywood i razigravač Gilbert Arenas iznijeli svoja mišljenja o problemima u glavnom gradu.

"Frustrirajuće je jer naš talent ne pobjeđuje naš ego. Ako želiš pobijediti, moraš ego ostaviti na vratima. Sve u svemu, ako inače zabijaš 20 poena i onda jednom ne zabiješ 20, ali momčad pobijedi - koga briga. Pokušajmo pobijediti", rekao je Haywood koji predvodi momčad s 11 skokova po utakmici.

Wizardsi su u sedam od zadnjih devet poraza, izgubili s deset ili više poena razlike. U zadnja dva poraza od Oklahome i San Antonia, poraženi su s ukupno 41 poenom razlike. Haywood smatra da se neke stvari moraju promijeniti:

"Na omjeru smo 3-9 i još uvijek radimo iste stvari kao u prvim utakmicama sezone - to je ego", zaključio je Haywood i dodao: "I ne radi se samo o jednoj osobi već o svima.".

Nakon njega je na red došla prva zvijezda momčadi, Gilbert Arenas. Arenas predvodi Wizardse s 22.5 poena i 6.2 asistencije po utakmici. Iznio je nekoliko zanimljivih opažanja koja su zaokupirala pažnju mnogih.

"Svi moramo biti na istim valnim duljinama. Svi imaju nekakve svoje individualne ciljeve, tajne planove. Ne možeš tako pobjeđivati. Nikada nisam bio u momčadi u kojoj imaš osam slobodnih igrača iduće godine. Nikada nisam vidio da je to završilo dobro. Nekada završi dobro jer su svi gladni i svi se bore. Nekada završi najgore jer su svi prepušteni sebi."

Igra Arenasa ove sezone nije naišla na pozitivne kritike. On sam tvrdi da je svoju igru podvrgnuo momčadi, ali kako je spreman preuzeti stvari u svoje ruke kako bi spasio sezonu Wizardsa. Na pitanje novinara o žrtvovanju svoje igre za dobrobit momčadi, Arenas odgovora:

"Mislim da sam ja jedina osoba koja se morala žrtvovati. Svi ostali mogu jednostavno igrati svoju igru", smatra Agent Zero naglasivši kako želi pokazati vjeru u svoje suigrače.

Wizardsi su se ove sezone ojačali dovođenjem Mike Millera, Randyja Foya i Fabricia Oberta. Ipak, ozljede su trenera Saundersa poprilično namučile na samom početku sezone. Bek Mike Miller koji je zadnje tri utakmice pregrmio s ozljedom lijevog ramena, vjerojatno će propustiti sljedećih četiri do pet tjedana zbog ozljede u utakmici sa Spursima.

Saunders je najavio izmjene uoči susreta s Philadelphia Sixersima ovog utorka: "Imamo igrače koji su frustrirani jer ne igraju i siguran sam da sjede čekajući svoju priliku. Dobit će je od ponedjeljka jer nismo uspješni ovakvi kakvi smo sada."

Arenas koji je uputio 64 šuta više od bilo kojeg drugog igrača Washingtona, ima prosjek od 39% i predvodi ligu s četiri izgubljene lopte po utakmici. Razmišlja o tome da zaigra kao u sezoni 2006/07. u kojoj je predvodio Wizardse od neuvjerljivog starta do najboljeg omjera na istoku krajem siječnja.

"Sjedim ovdje i razmišljam - moram li prijeći u napadački mod u kojem sam bio prije tri godine kako bi preskočili zapreku. Nadam se da ne. Nadam se da smo dovoljno psihički jaki da možemo ovo prebroditi", zaključio je Arenas koji je praktički zadnje dvije sezone prosjedio zbog teških ozljeda i dugoročnih oporavaka.

Arenas je upotrijebio i finu metaforu o NBA ligi kao brodu. Objasnio je kako ih druge momčadi neće čekati i kako on kao kapetan mora upravljati svojim brodom dok svi ne požele uskočiti na njega.

Prema pisanju novinara koji su se tada nalazili u svlačionici Wizardsa, Haywood je za vrijeme dok je Arenas sedmoj sili izlagao svoja unutarnja previranja, prošao kraj njega pjevajući pjesmu "Ego".

Ali, tko pjeva zlo ne misli....valjda.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaTop temaNBA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!