Nogomet

Hoće li se Benitezu ponovno posrećiti?

Antonija Pavlić • utorak, 24.11.2009.
Hoće li se Benitezu ponovno posrećiti?
Foto: EPA

Mnogo će toga u najelitnijem svjetskom klupskom natjecanju biti jasnije nakon petog kola natjecanja po skupinama. Rafael Benitez s Liverpoolom će ponovno tražiti čudo - nadati se pobjedi u Debrecenu i porazu Fiorentine od Liverpoola, nakon čega bi tek ostao u igri za prolaz i u posljednjem kolu. Inter će na Nou Campu pokušati zapečatiti sudbinu prvaka Europe, dok će prolaz dalje i konačno osiguranje prvog mjesta u skupini tražiti Arsenal protiv Standarda...

Skupina E
Debrecen - Liverpool
Fiorentina - Lyon

Benitez: "Vjerujemo i u sebe i u Lyon"
Puel: "Zanima nas samo prvo mjesto"

Peterostruki prvak Europe i engleski velikan Liverpool na gostovanje u Mađarsku otišao je s ogromnim bremenom na leđima. Dva susreta ostala su do kraja natjecanja po skupinama Lige prvaka, a Redsima za prolaz dalje trebaju isključivo pobjede protiv Debrecena i Fiorentine, te poraz talijanske momčadi od strane Lyona, koji je već osigurao mjesto u nastavku natjecanja.

Veliki potresi prijete na Anfieldu, Rafaelu Benitezu kruna samo što nije spala s glave, zbog čega mu je pobjeda u današnjem ogledu protiv slabašnog Debrecena neophodna. Mađari u četiri utakmice nisu uspjeli upisati niti bod, a Benitez je uvjeren kako im to neće poći za rukom niti večeras.

Nogometaši Fiorentine su, pak, u nešto boljoj poziciji - s pet bodova više od Liverpoola već s pobjedom protiv Lyona mogu osigurati prolaz u knockout fazu, premda je sigurno kako im Francuzi to neće lako dopustiti i tako ponoviti prošlogodišnju pogrešku kada su drugim mjestom u skupini u osmini finala izvukli kasnijeg pobjednika natjecanja, Barcelonu.

Skupina F
Rubin - Dynamo Kijev
Barcelona - Inter

Berdijev: "Igrat će se s punim gasom"
Guardiola: "Ako treba, poginut ćemo napadajući"

Peto kolo natjecanja u skupini F moglo bi nam ponuditi mnoge odgovore. Barcelona, Inter, Rubin i Dynamo stisnuti su unutar samo dva boda i ako je nešto među njima sigurno, to je da ništa neće biti riješeno sve do posljednjeg sučevog zvižduka.

Povlasticu da na ostatak karavane gleda s vrha trenutačno ima Inter, koji će večeras na Nou Campu pokušati uzeti skalp prvaku Europe; time se automatski pogurati u daljnje natjecanje i bez osmine finala ostaviti Blaugranu. Trener Barce Josep Guardiola otvoreno je najavio napadačku prezentaciju svoje momčadi i veliku ofenzivu na Interova vrata, dok se njegov kolega na suprotnoj klupi Jose Mourinho nije htio do kraja izjasniti, rekavši samo kako će "o strategiji odlučiti kako se utakmica bude razvijala".

U drugom susretu sastat će se novopečeni ruski prvak Rubin i Dynamo hrvatskih reprezentativaca Ognjena Vukojevića i Gorana Sablića. Momčad iz Kazana ima odličnu, povijesnu priliku plasirati se u osminu finala, no za to će im trebati pobjeda protiv neugodnih Ukrajinaca uz poraz Barcelone na San Siru. No, o toj temi imat će što reći i Dynamo, koji, premda je posljednjeplasirani, još uvijek ima šanse za nastavak natjecanja u Europi - ako ništa, barem u Europskoj ligi.

Skupina G
Rangers - Stuttgart
Unirea - Sevilla

Babbel: "Spremni smo na borbu do krvi"
Petrescu: "Povijesna utakmica za Rumunje"

U skupini G prolaz dalje već je izborila Sevilla, a za potvrdu prvog mjesta treba im barem bod protiv Uniree. No, plijenu se punopravno nadaju i Rumunji, jer bi u slučaju da Stuttgart ispusti koji bod na gostovanju kod Rangersa tada oni osigurali prolaz. Trener španjolske momčadi Manuel Jiménez u posljednjih 16 utakmica jedva da zna za poraz, a napad i pokušaj osiguravanja posla u skupini najavio je i protiv rumunjske momčadi.

Spas euro sezone tražit će pak u međusobnom sudaru Rangers i Stuttgart. Obje ekipe u igri drže samo pobjede, a u nešto boljoj poziciji je njemačka momčad koja unatoč veoma slaboj igri u posljednje vrijeme pred Škotima ima bod prednosti. Ipak, u užarenoj atmosferi stadiona Ibrox igra im jedino pobjeda, jer bi u suprotnom uz Sevillu karta za nastavak natjecanja u elitnoj europskoj ligi lako mogla pripasti Unirei.

Skupina H
AZ - Olympiacos
Arsenal - Standard

Koeman: "Preuzet ćemo maksimalan rizik"
Wenger: "Važno je biti prvi u skupini"

Bod protiv Standarda pred svojim navijačima Arsenalu bi značio siguran prolazak u iduću fazu natjecanja, dok bi pobjedom osigurali i prvo mjesto. Belgijcima bi pak eventualna pobjeda značila stavljanje dodatnog pritiska na drugoplasirani Olympiacos, koji će imati veoma težak posao u Nizozemskoj svladati AZ, koji brani nevjerojatan rekord od samo jednog poraza u posljednjih 35 europskih utakmica.

Produženjem toga niza, a posebice pobjedom, i Alkmaar bi se pridružio krugu kandidata za prolaz dalje, prije posljednjeg susreta u kojem ih u Belgiji očekuje Standard.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.11.2009. u 18:54
    barca:inter 3:0
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.11.2009. u 14:08
    ekipe koje budu prve ili druge idu u osminu finala a ne sesnaestinu finala lige prvaka
    Obrisan korisnik