Ostali sportovi

Dvanaest dugih godina...

Mateja Gošćiej • utorak, 24.11.2009.
Dvanaest dugih godina...

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija nakon dvanaest godina izborila je plasman na Svjetsko prvenstvo. Hrvatice su u prvom kvalifikacijskom susretu svladale Rumunjsku s 3:1, a onda su u dramatičnoj utakmici svladale Španjolke s 3:2. U utorak je održan ždrijeb prvenstva, a naše su kao najlošije rangirana ekipa natjecanja u solidnoj Skupini C.

U Tokiju je danas bilo napeto jer su se baš tamo izvlačile skupine za Svjetsko prvenstvo 2010. godine kojem će domaćin biti baš Japan. Prilikom pogleda na ždrijeb najupečatljivija je Skupina B. Razlog tome su nositelji Skupine koju predvode olimpijske pobjednice iz Brazila, a prate ih petoplasirane Talijanke, pobjednice World Grand Champions Cupa, kao i reprezentativke Nizozemske, osmoplasirane s posljednjeg Svjetskog prvenstva 2006.

Čak 101 nacija sudjelovala je u jednogodišnjim kvalifikacijama prije nego su se saznale 22 najbolje koje će se priključiti domaćinu Japanu i braniteljicama svjetskog naslova Rusiji u završnoj fazi natjecanja. Tako je prvih 11 ženskih odbojkaških reprezentacija svijeta uz domaće Japanke postavljeno za nositelje Skupina, dok su se ostale odredile ždrijebom.

Vezane vijesti

Osim u Skupini B koja će sigurno sljedeće godine biti napeta, na 16. Svjetskom prvenstvu za sve Hrvate zanimljiva će biti i Skupina C u kojoj ćemo gledati hrvatske obojkašice. Iako na europskoj smotri ove godine nisu ostvarile zapaženiji uspjeh, probati će to popraviti u Japanu. Kao nositelji njihove skupine postavljeni su uvijek neugodni SAD, Kuba i Njemačka, a priključili su se još Kazahstan i Tajland.

Druga odbojkaška velesila na svijetu u ženskoj odbojci, SAD, sastav je kojeg se svi lagano boje zbog konstante u dobroj igri, ali i u rezultatima. Kuba je unatoč dobrim rezultatima tokom dugog niza godina često znala podbaciti kada je bilo najpotrebnije, no ono što krasi njihovu ekipu svakako je snaga. Ulazak u peti set protiv Kube nerijetko je izgubljen susret. O Tajlanđankama se malo zna, no okupljaju sjajnu ekipu koja je na tronu Azije, a tamošnje odbojkašice znaju biti neugodne za svog protivnika zbog svoje brzine ali i mirnoće u igri. Kazahstan se može pohvalititi devetim mjestom s prošlogodišnih Olimpijskih igara, a svoje najveće uspjehe bilježe na Prvenstvima Azije.

I posljednja, no ne i najmanje važna ekipa u Skupini C, hrvatska reprezentacija. Naše su djevojke pod vodstvom Miroslava Aksentijevića napokon spremne za neki veći rezultat, a kako je on izostao na EP apetiti za rezultatima su veći. 16. mjesto u Europi ostvareno ove godine jedan je od boljih plasmana reprezentacije u posljednjem desetljeću. Na posljednjoj svjetskoj smotri Hrvatice su bile 1998. godine kada su osvojile 6. mjesto, a prolazak u daljnji tijek natjecanja 2010. za njih bi bio ogroman uspjeh. U samom početku natjecanja, u prvom kolu 29. listopada sljedeće godine igrati će protiv odbojkašica Kube, dan kasnije slijedi dvoboj sa SAD-om, a prije odmora za prolaz će se boriti s Tajlandom. U studenom odigrat će preostala dva susreta s Njemačkom i Kazahstanom.

Skupina A donosi nešto mirniju situaciju gdje uz domaćina Japan titulu nositelja imaju Srbija i Poljska, a priključit će im se još Peru, Alžir i Kostarika. Poljska je uvijek opasna, a kao deveta reprezentacija na svijetu uvijek dobrano zapapri svom protivniku. Svojom visinom na mreži sigurno će im se suprotstaviti odbojkašice Srbije, koje brane broncu iz 2006. Samo tri mjesta niže tada su se plasirale Japanke, sada sedma ekipa svijeta. One će težiti što boljem rezultatu pred svojom publikom i u svojim dvoranama, pa će skupina biti tim više zanimljiva. Peru, Alžir i Kostarika pokušati će tek dati sve od sebe i tražiti mogući sretni prolaz u daljnji tijek SP.

Aktualne prvakinje svijeta, Ruskinje, našle su se u skupini s Kinom koja je na svjetskoj rang ljestvici samo za jedno mjesto bolje plasirana od njih, četvrta. Odbojkašice Rusije sigurno će to željeti isporaviti i obraniti svoju teško stečenu titulu. U skupini neće imati težak posao jer uz neugodne Kineskinje imaju još Koreju, Dominikansku Republiku, Tursku i Kanadu.

Sistem natjecanja isti je kao i prije četiri godine, a to znači da će plasman u drugu fazu izboriti po četiri najbolje selekcije iz četiri grupe. One će biti raspoređene u dvije grupe od po osam ekipa, a u svoje će grupe prenijeti rezultate iz prve faze. Po dvije prvoplasirane reprezentacije na kraju će se plasirati u polufinale.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!