Košarka

Treviso slavi Kusa

Branimir Korać • utorak, 24.11.2009.
Treviso slavi Kusa
Foto: EPA

U prvim susretima prvog kola Eurokupa u skupinama E, F, G i H viđeno je dosta neizvjesnosti, a najdramatičnije bilo je u Choletu gdje je Davor Kus tricom sa zvukom sirene donio pobjedu Benettonu...

Skupina E: Banić odličan u pobjedi

Spartak je u Sankt Peterburgu u neizvjesnoj završnici svladao Turk Telekom 85:83. Crne rupe Telekoma u završnoj četvrtini pomogle su domaćinu da stigne do bodova u debitantskom nastupu u Eurokupu. Sedam minuta prije kraja susreta Spartak je zaostajao 76:70 da bi napravio seriju 10:0 i preuzeo vodstvo. Gosti su uzvratili s četiri poena u nizu Besoka za poravnanje dvije minute prije kraja, ali polaganjem Fieldsa i tricom Zozulina Spartak je ipak riješio pitanje pobjednika.

Kod domaćina James White ubacio je 20 poena, a Aleksej Zozulin dodao je 15. Goran Suton igrao je deset minuta i ubacio četiri poena (2/6) uz pet skokova. Kod Turk Telekoma Lamayne Wilson ubacio je 22 poena (6/8 trica), Demond Mallet dodao je 19 poena (5/9 trica) i sedam asistencija, a Erwin Dudley 13 poena i deset skokova.

Bizkaia je u gostima ubilježila vrijednu pobjedu protiv Charleroija 80:67. Gosti su pitanje pobjednika riješili u drugom poluvremenu kada su serijom 12:3 nakon poluvremena pobjegli na 13 poena viška i to više nisu ispuštali.

U gostujućem sastavu prvo ime bio je Marko Banić koji je za 24 minute ubacio 17 poena (8/9) i tome dodao tri skoka, Alex Mumbru dodao je 13 poena i pet skokova, a Damir Markota za 24 minute ubacio je devet poena (4/8) uz pet skokova. Kod domaćina Jonathan Tabu ubacio je 22 poena uz sedam asistencija, a Wes Wilkinson 13 poena uz sedam skokova. Jure Lalić za devet minuta ubacio je četiri poena (2/2).

Skupina F: Kus Benettonov spasitelj

Crvena zvezda upisala je i treću veliku pobjedu u svega pet dana. Nakon Partizana i Cibone svladali su i moskovski Dinamo i to 76:67. Gosti iz Moskve bolje su krenuli u utakmicu, ali kako je utakmica više išla kraju, tako su se domaćini dizali i na kraju otišli do pobjede.

U domaćem sastavu Tadija Dragićević ubacio je 17 poena dok je Vuk Radivojević dodao 14. Kod Dinama Sergej Bikov ubacio je 18 poena uz pet skokova, a Aleksej Žukanenko dodao je 12 poena.

Benetton je bio na teškom gostovanju kod Choleta i izvukao pobjedu 71:70. Domaćin će još dugo sanjati Davora Kusa koji je sa sirenom ubacio tricu i tako donio veliko slavlje gostima iz Trevisa. Prije Kusa iskočio je i Sandro Nicević koji je u završnici vraćao Benetton u igru važnim poenima za poravnanje.

Najefikasniji kod Benettona bio je Gary Neal s 19 poena od čega 17 u prvom poluvremenu, Sandro Nicević dodao je 14 poena i tri blokade, a Davor Kus 11 poena. Kod Choleta Sammy Mejia imao je sjajnu večer koju je završio s 29 poena dok je Antywane Robinson dodao 12 poena i devet skokova.

Skupina G: Loš start Turowa

Nancy je na startu Eurokupa stigao do vrijedne pobjede na gostovanju kod Turowa. Momčad iz Zgorzeleca se u više navrata tijekom ovih sezona pokazala kao vrlo dobar i neugodan protivnik stoga je pobjeda Francuza još značajnija. Nancy je slavio 75:72, nešto lakše nego to krajnji rezultat pokazuje. Zaprijetili su Poljaci u završnici tek jednom i to kad su smanjili na 70:67, no Jeff Greer spremio je tricu i tako prekinuo neizvjesnost.

Kod Nancyja Kaniel Dickens ubacio je 18 poena dok je Steed Tchicamboud dodao 15. U domaćem sastavu Michael Wright ubacio je 26 poena, a Willie Deane 22.

Panellinios je pokazao svu snagu u dvoboju protiv Gran Canarije i razbio goste iz Španjolske 89:60. Neočekivano visoka pobjeda za Grke koji su i sami vjerojatno očekivali teži posao. Serija 13:0 u drugoj četvrtini za bijeg na 44:20 bila je ključna i nakon toga Gran Canaria bila je posve bezopasna.

Devin Smith bio je sjajan s 25 poena dok je Roderick Blakney dodao 18 poena. U gostujućem sastavu Jaycee Carroll i Jim Moran dodali su po 11 poena.

Skupina H: Biella se mučila, Brose ne

Brose Baskets iz Bamberga neočekivano lako stigao je do pobjede u gostima kod Ventspilsa. Latvijci nisu imali nikakav odgovor na igru Brosea i na kraju su visoko poraženi 85:62. Šuput i Roberts su u završnici prvog poluvremena odveli Brose na plus 12 da bi odmah na startu drugog dijela gosti još povećali prednost i povratka nije bilo.

Predrag Šuput bio je prvo ime susreta s 18 poena dok je Tibor Pleiss dodao 12. Kod Ventspilsa Janis Strelnieks ubacio je 16, a Aaron Pettway 12 poena.

Uz dosta muke Biella je svladala češki CEZ Nymburk 78:77. Talijani u svom debitantskom nastupu nisu imali lagan posao, a pobjedu im je osigurao u samoj završnici s linije slobodnih bacanja Pietro Aradori.

Najbolji kod Bielle bili su Aradori s 18 poena i Joe Smith sa 16 dok su najbolji kod Nymburka bili Ian Hanavan, Petr Benda i Michal Kremen s po 11 poena.

Eurokup, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Zenit St. Peterburg85:83Türk Telekom BK
Proximus Spirou67:80Dominion Bilbao Basket
1Dominion Bilbao Basket 60+78
2Türk Telekom BK 33+27
3Zenit St. Peterburg 33-6
4Proximus Spirou 06-99

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!