Tenis

Federer i Del Potro slave, Murray izvisio

Ivor Krapac • petak, 27.11.2009.
Federer i Del Potro slave, Murray izvisio
Foto: EPA

Iznimno uzbudljiv rasplet ponudio nam je posljednji meč skupine A ATP finala u Londonu. Na terenu su bili Roger Federer i Juan Martin Del Potro, u igri za prolaz u polufinale još i Andy Murray, a dvoboj u kojem je u barem jednom trenutku u velikoj opasnosti bio svatko od njih trojice na koncu je donio sreću Federeru i Del Potru...

Nakon što je Andy Murray tek u trećem setu slomio Fernanda Verdasca i time propustio sve riješiti sam, favorit domaćih navijača morao se nadati povoljnom raspletu ogleda Juana Martina Del Potra i Rogera Federera, a skoro ga je i dočekao - dva puta. Ipak, iako je bio blizu prolazu, Murray nije dobio ono čemu se nadao. Del Potrova pobjeda sa 6:2, 6:7(5) i 6:3 bila je za doslovno jedan gem dovoljna da osigura proboj među posljednja četiri, dok je Federer postao praktički bezbrižan čim je osvojio drugi set.

Kako su sva trojica okončala nastup u skupini s jednakim omjerom pobjeda i poraza (2-1) i osvojenih i izgubljenih setova (5-4), odlučivao je omjer osvojenih i izgubljenih gemova, a tu je najbolje stajao Federer za kojeg nije bilo brige nakon osvojenog drugog seta protiv Del Potra, dok su Argentinac i Škot bili na vagi. Pretegnula je na Del Potrovu stranu - nakon što je izgubio drugi set, protiv Federera mu je bilo potrebno da u trećem slavi s najmanje tri gema razlike, što se i dogodilo doslovno za nijansu.

Vezane vijesti

Švicarac je kod 3:3 u odlučujućem setu triput bio poen do breaka, a Murray do polufinala. Del Potro je bio suočen s tri break-lopte, 15:40 i Federerovom prednosti, no izvukao je sve tri, posljednju drugim servisom kojim je pogodio crtu i ostavio suparnika bez prave reakcije. Da je servis bio centimetar duži, slavio bi Murray, vjerojatno bi i Federer došao do pobjede, no Del Potru se isplatilo što je bio hrabar i riskirao.

Gem kasnije Argentinac je došao do breaka i izborio servis za pobjedu, a na posljednjem koraku nije zadrhtao ni nakon što je Federer od 30:0 stigao do 30:30. Kako je igrao, zaslužio je pobjedu i prolazak u polufinale, nitko mu nije ništa poklonio.

Ako je gledao Del Potra i Federera, Murray se vjerojatno dobro preznojio s obzirom da mu treći set nije bio jedina šansa za polufinale. Prva se dogodila u završnici drugog seta, tie-breaku u kojem je Argentinac vodio s 3:1, kasnije imao i 5:4 s dva servisa za pobjedu, a da je to iskoristio, među posljednja četiri odveo bi sebe i Škota, a Federera poslao kući. No, tada je Švicarac pokazao zbog čega je prvi na svijetu, s tri uzastopna osvojena poena uzeo tie-break i drugi set, osiguravši nastavak uzbuđenja i već opisani rasplet u trećem.

Iz skupine A u polufinale, tako, odlaze Federer kao prvi i Del Potro s druge pozicije. Murray je treći s titulom tragičara dana, dok je Verdasco završio na četvrtoj poziciji uz tri poraza u tri seta. Federer je imao 44-40 u omjeru osvojenih i izgubljenih gemova, Del Potro 45-43, a Murray 44-43, tješnje je zaista teško moglo.

U petak je na rasporedu rasplet skupine B. Robin Söderling već je osigurao prolazak u polufinale, a u igri su Novak Đoković i Nikolaj Davidenko. Đoković će ne prije 15,15 sati po našem vremenu tražiti pobjedu nad Rafaelom Nadalom, koji više ne može dalje, dok Davidenka ne prije 21,45 čeka rasterećeni Söderling.

U skupini A u konkurenciji parova u polufinale su prošli Čeh František Čermak i Slovak Michal Mertinak, koji su to osigurali sa 6:4 i 6:4 u izravnom ogledu s poljskim dvojcem Mariusz Fyrstenberg/Marcin Matkowski. Čermak i Mertinak završili su na drugom mjestu u grupi, na vrhu su Mahesh Bhupathi i Mark Knowles, dok su posljednje mjesto zauzeli Daniel Nestor i Nenad Zimonjić, vodeći par svijeta.

Barclays ATP World Tour finale, skupina A: Juan Martin Del Potro (Argentina, 5) - Roger Federer (Švicarska, 1) 6:2, 6:7(5), 6:3

Parovi, skupina A: Čermak/Mertinak (Češka/Slovačka, 5) - Fyrstenberg/Matkowski (Poljska, 8) 6:4, 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Gomez6927.11.2009. u 09:28
    ovo je jako zanimljivo, a i biti ce danas.
    Gomez69