Zimski sportovi

Zahrobska daleko ispred svih

Antonija Pavlić • nedjelja, 29.11.2009.
Zahrobska daleko ispred svih
Foto: Kristijan Komarica

Šarka Zahrobska odličnom prvom vožnjom krenula je u obranu prošlogodišnje titule najbolje u slalomu u američkom Aspenu. Čehinja je deklasirala svoje suparnice u prvoj vožnji, te ispred drugoplasirane Kathrin Zettel akumulirala 1.07 sekunda prednosti. Ana Jelušić odvozila je prilično loše, no na kraju se 27. mjestom ipak uspjela plasirati u drugu vožnju. Preostale dvije hrvatske predstavnice Nika Fleiss i Matea Ferk nisu uspjele završiti utrku...

Šarka Zahrobska u obranu prošlogodišnjeg slalomskog naslova u Aspenu krenula je na najbolji mogući način. Čehinja je prvu vožnju odradila idealno, i baš kao i Kathrin Hölzl u jučerašnjem veleslalomu, potpuno deklasirala svoje najveće suparnice.

Staza Lower Ruthies Run očito ne pogoduje najboljima i nema milosti za pogreške. Bez plasmana zbog odustajanja danas je ponovno ostala braniteljica Velikog kristalnog globusa Lindsey Vonn, nakon što je jučer naletjela na kamen i utrku okončala na 39. mjestu.

Nastavilo se tako "prokletstvo" 25-godišnje američke skijašice na domaćem snijegu; nikada se, naime, u SAD-u nije uspjela plasirati na postolje. Ovogodišnji nastupi ostat će joj možda i u najgorem sjećanju, budući da je na bodovni konto pribrojila ravno - nulu.

Najbolju vožnju poslije Šarke Zahrobske odradila je Austrijanka Kathrin Zettel, koja polako poprima nadimak "vječito druga". U karijeri je, naime, do sada na lijevu stepenicu pobjedničkog postolja stala u čak osam situacija, a pregršt je puta, pa i jučer u veleslalomskoj utrci, drugoplasirana bila nakon prve vožnje. Danas je pak za Čehinjom zaostala velikih sekundu i sedam stotinki.

Na treće mjesto plasirala se još jedna Austrijanka, povratnica u Svjetski kup nakon loma noge Marlies Schild, a iza nje svoja su mjesta pronašle sestre Riesch - mlađa Susanne izborila se za četvrtu poziciju sa zaostatkom od 1.99, dok braniteljica Malog kristalnog globusa za njom zaostaje 10 stotinki sekunde.

U prvih deset uspjele su se ugurati još i Nicole Gius, Sandrine Aubert, Anja Pärson i Ana Goodman, a iznenađujuće osmo mjesto zauzela je i 19-godišnja Njemica sa startnim brojem 33 Christina Geiger.

Hrvatske predstavnice uklopile su se u slabe prezentacije skijašica izvan prve jakosne skupine - Ana Jelušić s odličnim startnim brojem (8) krenula je agresivno, no na ledenoj i neugodnoj stazi taj način skijanja nije joj mogao donijeti puno toga dobroga - Riječanka je do cilja došla s ogromnim zaostatkom od +5.01 sekundi, te je sve do Slovenke Maruše Ferk sa startnim brojem 22 držala uvjerljivo posljednju poziciju. Na koncu je uspjela ući u drugu vožnju, no tek s 27. pozicije.

Nika Fleiss sa starta se otisnula 24., no nije uspjela pronaći pravi ritam i iskoristiti odličnu priliku za dobar plasman. Već se na prvom dijelu staze mučila i dosta proklizavala, te utrku okončala i prije prvog prolaznog vremena. Njezin primjer slijedila je i treća naša predstavnica Matea Ferk.

Osim velike razlike koju je Šarka Zahrobska napravila ostatku konkurencije prvu vožnju obilježilo je i puno odustajanja. Samo iz kruga prvih 30 do cilja nije uspjelo doći 11 skijašica, a ukupan broj do kraja se podigao do brojke 24.

Svjetski kup, Aspen, veleslalom:
1. Šarka Zahrobska (Češka, HEAD) 52.14
2. Kathrin Zettel (Austrija, ATOMIC) +1.07
3. Marlies Schild (Austrija, ATOMIC) +1.49
4. Susanne Riesch (Njemačka, HEAD) +1.99
5. Maria Riesch (Njemačka, HEAD) +2.09
6. Nicole Gius (Italija, FISCHER) +2.16
7. Sandrine Aubert (Francuska, FISCHER) +2.38
8. Christina Geiger (Njemačka, ROSSIGNOL) +2.85
9. Anja Pärson (Švedska, HEAD) +2.90
10. Anna Goodmann (Kanada, HEAD) +3.26
...
27. Ana Jelušić (Hrvatska, ATOMIC) +5.01

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!