Košarka

Zadar pred imperativom pobjede

Vedran Babić • utorak, 01.12.2009.
Zadar pred imperativom pobjede
Foto: Davor Sajko

Nakon prošlotjednog poraza od Arisa na startu Eurokupa, košarkaše Zadra očekuje novi ispit, kojeg ovoga puta jednostavno moraju položiti ako žele zadržati dobre šanse za drugi krug natjecanja. Protivnik je litavski Šiauliai...

U prvom kolu Eurokupa Zadar se nije proslavio. Domaći poraz od Arisa nije se očekivao, a priliku za iskupljenje košarkaši Zmage Sagadina imaju u litavskom Šiauliaiju protiv istoimenog domaćina, trenutno trećeg sastava lige iza Žalgirisa i Lietuvos Rytasa. Šiauliai je u prvom kolu poražen u Jeruzalemu od Hapoela 89:76, no puno je jači na svom parketu i to je njegova najveća prednost.

Prvo ime momčadi čiji je trener 53-godišnji Antanas Sireika, je američki razigravač Derrick Low, koji je bio najbolji pojedinac u već spomenutoj utakmici s Hapoelom (20 koševa, 4 asistencije). Upravo njemu će najveću pažnju morati posvetiti Rok Stipčević i ostatak Zadrove vanjske linije, jer ako se zaigra, Low može napraviti veliku štetu hrvatskom viceprvaku.

U dosadašnjih osam utakmica domaćeg prvenstva Low je u prosjeku postigao 12.8 koševa, 5.9 asistencija i 3.9 skokova uz 1.8 ukradenih lopti. Sve to uz minimalnu potrošnju - tek nešto više od jedne izgubljene lopte po utakmici, a valja istaknuti i njegovu odličnu realizaciju šuta za tri (12/24).

Osim Lowa, u sastavu Šiauliaija treba izdvojiti još nekoliko igrača, prvenstveno bivšeg kapetana litavske reprezentacije, 34-godišnjeg Mindaugasa Žukauskasa. Tu su još i mladi Mindaugas Kuzminkas, zatim pod koševima Deividas Gailius i vrlo skočni Brandon Brown, koji je u prvoj utakmici uhvatio čak 11 lopti, a uz to je postigao i 14 koševa.

Proteklog vikenda u regionalnoj ligi Bosna je u Krešinom domu doživjela debakl (104:54), no Zadrani su više puta ove sezone, ali i svih prošlih, pokazali kako na gostujućem parketu gube samopouzdanje i postanu potpuno neprepoznatljivi. Nadamo se, međutim, kako će utakmica u Šiauliaiju, inače s početkom u 18.15 sati, iz Zadrove perspektive biti pošteđena brojnih oscilacija i da će se naš predstavnik u domovinu vratiti s punim plijenom.

Eurokup, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Šiauliai91:95Zadar
Aris81:77Hapoel Bank Yahav Jerusalem
1Aris 51+42
2Hapoel Bank Yahav Jerusalem 33+16
3Zadar 33+14
4Šiauliai 15-72

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!