Vodeni sportovi

Goran Čolak svjetski prvak u ronjenju na dah

Sportnet • utorak, 01.12.2009.
Goran Čolak svjetski prvak u ronjenju na dah

Goran Čolak, najbolji hrvatski reprezentativac u ronjenju na dah, ovog je vikenda potvrdio naslov prvaka u Lignanu na Europe Evolution Cup, osvojivši tri zlatne medalje...

U disciplini Dinamika, ronjenje na dah bez peraje (DNF Dinamic without fins), osvojio je prvo mjesto s preronjenih 162 m, srušivši svoj dosadašnji nacionalni rekord. U disciplini Dinamika, ronjenje na dah s perajom (DYN Dinamic with fins), osvojio je također prvo mjesto s preronjenih 223 m. Prvo mjesto i novi nacionalni rekord Goran Čolak je postigao i u trećoj disciplini Statika (maksimalno voljno zadržavanje daha u vodi) izdržavši pod vodom bez zraka osam minuta i 15 sekundi.

Prvim mjestom u Lignanu na kraju ove sezone 26-godišnji hrvatski ronilac, član RK Geronimo, potvrdio je naslov prvaka na nacionalnoj i svjetskoj razini, no kako kaže njemu je to samo poticaj i ohrabrenje za postizanje svjetskih rezultata u sljedećoj godini.

U samo tri godine Goran je uspio oboriti na desetke nacionalnih i svjetskih rekorda, od kojih su najzapaženiji svjetski rekord u dinamici (DYN) od 244,33 m postignut ovoga ljeta u Danskoj, te nama jedan od najzanimljivijih rezultata na domaćem terenu kada je na Submania Cupu u Utrinama skinuo s trona Kristijana Curavića.

"Ronjenje na dah jedan je od najatraktivnijih sportova na svjetskoj razini, no ujedno i jedan najopasnijih i najtežih", kaže Goran. Ostvarenju najboljih rezultata prethode intenzivni treninzi u kojima se vježbaju pluća i tjelesna snaga, a ponajviše snaga uma. Prisebnost, mir i koncentracija od ključne su važnosti kada prilikom urona nakon četiri minute slezena počinje kontrahirati, a nakon šest minuta mozak šalje poruku mišićima da rašire rebra za udah.

I prije odlaska na pripreme za sljedeću sezonu Goran je istaknuo kako mu je želja da ovaj sport u Hrvatskoj zadobije pozornost koju zaslužuje. Želja mu je da se mladima omoguće poticaji za bavljenje ronjenjem, kao što mu je i želja da Hrvatska koja obiluje prirodnim "bazenima" (more, jezera) bude domaćin europskim i svjetskim natjecanjima u ronjenju na dah.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Vodeni sportoviOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!