Košarka

Lončar i Popović potopili Joventut

Vedran Babić • utorak, 01.12.2009.
Lončar i Popović potopili Joventut
Foto: Bruno Blumenschein

U skupinama od A do D Eurokupa najzanimljivija utakmica odigrana je u Istanbulu, gdje je Bešiktaš protiv Telekom Bonna nadoknadio minus 13 četiri minute do kraja i odnio pobjedu u produžecima. Drugdje, stopostotni učinak su poslije dva kola zadržali Alba, Triumph, Valencia, Aris i Unics, koji je predvođen sjajnim hrvatskim reprezentativcima, Krešimirom Lončarom i Markom Popovićem, u gostima porazio Joventut...

Skupina A

Alba je u Mariupolu kod Azovmaša stigla i do druge pobjede. U prvom kolu momčad iz glavnog grada Njemačke je bila bolja od Terama 75:73, a u Ukrajini konačna razlika bila je još manja - 74:73. Tim više je pobjeda Albe slađa, pogotovo ako uzmemo u obzir da je iskusni razigravač domaćih Rolandas Jarutis u posljednjim trenucima imao dva slobodna bacanja za izjednačenje, ali je realizirao samo jedno.

Vezane vijesti

U redovima pobjednika najefikasniji su bili Julius Jenkins s 22 koša te Blagota Sekulić i Immanuel McElroy sa po 12, dok su domaćina predvodili sjajni Hasan Rizvić s 22 poena, osam skokova i čak šest blokada te Ejike Ugboaja s 20 koševa i šest skokova.

U drugom susretu skupine Teramo je kod kuće nadjačao Galatasaray 95:87 u utakmici koju je kontrolirao od samog početka. Gostima nije pomogao niti raspoloženi dvojac Mike Wilkinson (25 koševa, 7 skokova) i Darius Washington (23 koša, 6 skokova, 5 asistencija).

Skupina B

Do druge pobjede stigao je i ruski Triumph, koji je nadoknadio minus od 18 koševa u prvom poluvremenu (33:15) i s 83:82 nadvisio Hemofarm, koji je imao napad za pobjedu, no loptu je gostujućim igračima ukrao Pavel Sergejev i tu je priči bio kraj.

Brion Rush zauzeo je mjesto na vrhu ljestvice strijelaca s 22 koša kod Triumpha, a slijedi ga sa 17 Valerij Likodej, koji je uz to uhvatio i sedam skokova te četiri puta asistirao. Zapažene partije odigrali su i Jegor Vjalcev (11 koševa, 8 skokova) i već spomenuti Sergejev (11 koševa, 9 asistencija, 3 ukradene lopte). Za goste iz Vršca najviše su postigli Jarod Stevenson (19) i Raško Katić (17).

Valencia je pak do svoje pobjede stigla serijom 8-0 u posljednje dvije i pol minute. Francuski Le Mans je vodio 73:66, ali je do kraja utakmice ostao bez koša pa će prvu pobjedu morati tražiti u idućem kolu protiv Hemofarma.

Skupina C

U drugoj utakmici Zadrove skupine Aris je s 81:77 na svom terenu bio bolji od Hapoela iz Jeruzalema. Grci su sredinom treće četvrtine imali i 18 koševa viška, ali su dopustili Hapoelu povratak u susret. Tako je na minutu i pol do kraja na semaforu svijetlilo 74:74. Ipak, u samoj završnici više pribranosti pokazali su domaći košarkaši, posebno Amerikanci Juan Dixon, Jeremy Richardson i Aaron Miles, koji su ubacili odlučujuće koševe.

Upravo je Dixon bio najbolji pojedinac Arisa s 20 koševa, pet skokova i pet asistencija, dok je Izraelce predvodio trolist Pooh Jeter - Yuval Naimy - Tre Simmons, koji je kombinirano ubacio 54 koša.

Skupina D

Hrvatski reprezentativci, Krešimir Lončar i Marko Popović, najzaslužniji su za drugu pobjedu Unicsa na gostovanju u Badaloni kod Joventuta (82:71). Lončar je bio najefikasniji igrač utakmice s 24 poena, pet skokova, dvije asistencije i dvije blokade za 35 minuta igre, dok je Popović za 37 minuta igre postigao 16 koševa, šest asistencija i četiri skoka.

Hrvatski duo tako nastavlja sa sjajnim igrama na europskoj sceni. Podsjetimo, Popović je u prošlom kolu Bešiktašu ukrcao 36 koševa, od čega devet trica, dok je Lončar upisao 16 koševa i 11 skokova.

Najefikasniju utakmicu večeri odigrali su Bešiktaš i Telekom Bonn. Poslije ukupno 45 minuta igre pobjeda je ostala u Istanbulu rezultatom 102:98 poslije doista fenomenalnog preokreta. Naime, nešto više od četiri minute prije kraja gosti su vodili 80:67, da bi Turci serijom 21:8 odveli utakmicu u produžetke.

U narednih pet minuta Bešiktaš je bio bolji 14:10, proslavivši tako prvu pobjedu u natjecanju. Apsolutni junak utakmice zove se Mire Chatman, koji je ubacio 20 od svojih 35 koševa u posljednjih devet minuta. Uz to je upisao i osam asistencija, a na parketu je proveo svih 45 minuta. Kod gostiju najistaknutiji su bili Bryce Taylor s 28 koševa i Chris Ensminger s 22 koša i čak 16 skokova.

Eurokup, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Azovmash Mariupol73:74Alba Berlin
Banca Tercas Teramo95:87Galatasaray
1Alba Berlin 51+4
2Galatasaray 33+6
3Banca Tercas Teramo 24-2
4Azovmash Mariupol 24-8

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!