Nogomet

Neumoljivi Red Bull, Celtic pobjedom ispao

Vedran Babić, Borna Rupnik • srijeda, 02.12.2009.
Neumoljivi Red Bull, Celtic pobjedom ispao
Foto: EPA

U skupinama G, H i I prolaz među 32 izborili su Fenerbahče, Benfica i Everton, dok je Red Bull našeg Nikole Pokrivača ponovno porazio Lazio i doveo ga na rub ispadanja iz natjecanja. Iz skupine C natjecanje će nastaviti HSV i Hapoel iz Tel Aviva...

Skupina B: Valencia izbila na vrh

Slavia Prag - Genoa 0:0

Jedinu utakmicu večeri bez pogodaka vidjeli su gledatelji u glavnom gradu Češke. Domaćoj Slaviji trebala je pobjeda za povratak vjere u prolaz skupine, no kako nisu pronašli put do talijanske mreže opraštaju se od plasmana u šesnaestinu finala Europske lige. Prilika su imali i jedni i drugi, a nepreciznost će manje boljeti goste iz Genove, koji ostaju u igri za nastavak natjecanja. Ivan Jurić odigrao je u dresu Genoe 52 minute.

Valencia - Lille 3:1
(Joaquin 3', 32', Mata 53'; Chedjou 90')

Valencia se bez većih poteškoća obračunala s francuskim Lilleom i izbila na čelo skupine B prije odlučujućih 90 minuta. Mestalla je u prvom poluvremenu proslavila dva pogotka Joaquina, a treći je u 53. minuti zabio Juan Mata. Malu utjehu Francuzima donio je Kamerunac Aurélien Chedjou u samoj završnici susreta. Naš Marko Marić nije kandidirao za gostujuću ekipu.

Skupina C: Pirova pobjeda Celtica, povratak Petrića

HSV - Rapid Beč 2:0
(Jansen 47', Berg 53')

Nijemci su pobjedom nad austrijskim susjedima osigurali jedno od prva dva mjesta u skupini C. Nakon sušnih 45 minuta, Marcell Jansen samo dvije minute iza predaha donosi prednost HSV-u, a Marcus Berg u 53. minuti povisuje na nedostižnih 2:0. O jalovosti Rapidovih napada najbolje govori podatak o jednom jedinom udarcu po hamburškom golu, a u to sivilo uklopio se i naš Nikica Jelavić, koji je za Bečane odigrao cijelu utakmicu. No, svakako treba istaknuti da se nakon ozljede na teren vratio i Mladen Petrić, koji je priliku dobio u zadnjih petnaestak minuta.

Celtic - Hapoel Tel Aviv 2:0
(Samaras 22', Robson 68')

Istim je rezultatom Celtic nadjačao goste iz Izraela, no njima je pobjeda bila - pirova. Uz tri boda trebao im je i poraz HSV-a. Svoj su dio posla odradili pogocima Georgiosa Samarasa u prvom te Barryja Robsona u drugom dijelu. Hapoel iz Tel Aviva neće plakati zbog gubitka ovih bodova: oni su također osigurali svoje mjesto u sljedećem krugu.

Skupina G: Lazio ispao

Red Bull Salzburg - Lazio 2:1
(Afolabi 52', Tchoyi 78'; Foggia 57')

Potpuno identičnim rezultatom Red Bull je i u drugom međusobnom dvoboju bio bolji od Lazija, nastavivši tako svoj pobjednički niz u skupini. Svi pogoci pali su u nastavku, a pobjedonosni gol postigao je 12 minuta prije kraja Tchoyi. Hrvatski reprezentativac Nikola Pokrivač odigrao je 87 minuta i zaradio žuti karton.

Levski - Villarreal 0:2
(Rossi 37', Senna 85')

S obzirom na poraz Lazija u Salzburgu, Villarreal je pobjedom protiv slabašnog Levskog prošao u drugi krug. "Žuta podmornica" je u Sofiji bila bolja rezultatom 2:0, a strijelci su bili Giuseppe Rossi krajem prvog i Marcos Senna krajem drugog poluvremena. Zadnja utakmica Villarreala i Red Bulla bit će revijalnog karaktera.

Skupina H: Fenerbahče osigurao prolaz

Twente - Fenerbahče 0:1
(Lugano 70')

Fenerbahče je zahvaljujući urugvajskom stoperu Luganu s 1:0 nadvisio Twente i tako mu se osvetio za istanbulski poraz (2:1) u prvom kolu. Fener je ujedno i zakoračio u drugi krug s 12 osvojenih bodova, dok Twenteu ostaje zadnje kolo i utakmica protiv Steaue, u kojoj ga pobjeda sigurno vodi dalje, neovisno o ishodu susreta između Fenerbahčea i Šerifa.

Šerif - Steaua 1:1
(Diedhiou 83'; Toja 87')

83 minute nije bilo pogodaka u Tiraspolu, a onda su u samoj završnici pala dva. Prvo je domaćin poveo preko Diedhioua, da bi četiri minute potom konačnih 1:1 postavio Juan Toja. U sudačkoj nadoknadi Steaua je ostala bez isključenog Petrea Marina.

Skupina I: Sve riješeno

AEK - Everton 0:1
(Biljaletdinov 6')

U ovoj skupini Benfica i Everton su gostujućim pobjedama razriješili sve dvojbe oko prolaza među 32. Engleski je predstavnik svoje mjesto na sljedećem ždrijebu osigurao u Ateni, gdje mu je tri boda donio rani pogodak ruskog reprezentativca Dinjara Biljaletdinova.

BATE - Benfica 1:2
(Luiz 69' (ag); Saviola 47', Coentrao 63')

Benfica je pak i prije ovog kola bila gotovo pa sigurna u daljnjem krugu natjecanja, ali je novom pobjedom spriječila bilo kakvo kompliciranje svoje situacije uoči posljednjeg kola. Saviola i Coentrao odveli su početkom drugog dijela Benficu na 2:0, da bi njihov suigrač David Luiz autogolom 20 minuta prije kraja vratio nadu domaćinu. No, sve je ostalo samo na nadi.

Europska liga - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Valencia3:1Lille
Slavia Prag0:0Genoa
1Valencia 612:8+412
2Lille 615:9+610
3Genoa 68:10-27
4Slavia Prag 65:13-83

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!