Košarka

Cibonino toskansko iskušenje

Ivor Krapac • četvrtak, 03.12.2009.
Cibonino toskansko iskušenje
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Cibone otputovali su na pretposljednje gostovanje u skupini A prvog kruga Eurolige. Cibose u šestom kolu u Sieni dočekuje Montepaschi, momčad koja ih je ponizila na euroligaškom otvaranju u Zagrebu, a uzimajući u obzir tu utakmicu i realan odnos snaga, teško bi i najveći optimist opisao ovaj gostujući izazov kao put s puno nade...

Vrlo ružna slika zagrebačkih 85:40 iz druge polovice listopada još je ostala u sjećanju. U sezoni koja je Ciboni zasad donijela puno više lijepih vijesti, gostovanje talijanskih prvaka u Draženovom domu izdvojilo se kao osobito crno, izrazito loš dan u kojem momčadi Velimira Perasovića nije išlo gotovo ništa, što suparnik iz europskog vrha ne oprašta. Osim slabog Ciboninog izdanja, Montepaschi je te večeri bio na svojoj razini, onoj s kojom uvjerljivo lomi protivnike, bez većeg usporavanja u bilo kojem dijelu utakmice.

Cibonine šuterske muke u prvom i potpuni zastoj na oba kraja parketa u drugom poluvremenu zagrebačkog susreta olakšali su momčadi iz Siene put do ogromnih +45, a uoči novog ogleda, ono što se dogodilo te večeri izgleda kao dobar motiv igračima hrvatskih prvaka da s početkom u 20:30 sati pokažu kako to ipak nije bila realna slika. Jasno je, Montepaschi je puno jači od Cibosa, spada u europski vrh, tamo će vjerojatno biti i ove sezone, ali na bolji dan i s više raspoloženih u sastavu, Perasovićeva momčad vrijedi više od onih 45 razlike.

Vezane vijesti

"Dižemo se u igri i dobivamo malo više samopouzdanja, mislim da u Sienu idemo s puno više optimizma nego bismo išli da je utakmica bila prije mjesec ili 20-ak dana. U ovom trenutku nas interesira što bolja igra, a za koliko će nam to biti dostatno pokazat će sama utakmica", najavio je Cibonin trener uoči puta, ponavljajući da se Montepaschiju ne smije ući "u mlin" - jer onda suparnik redovito strada.

"Montepaschi već dugo igra slično, ima sjajne atlete, odlične igrače. Nema dvojbi da nikom nije lako pobijediti u Sieni, u zadnje vrijeme dobivali su samo Barcelona i Panathinaikos", dodao je Peras, ističući da talijanskim prvacima za uključivanje u borbu za europski naslov ne nedostaje baš ništa: "Mislim da imaju šansu i kvalitetu za odlazak do kraja, ali ima još tri-četiri momčadi koje to mogu napraviti - teško je sada davati analizu što im nedostaje ili razglabati po pozicijama, ne mislim da je u tome stvar. Toliko je mala razlika među vrhunskim momčadima da odlučuju stanje forme i raspoloženost na dan utakmice."

Vrhunske europske momčadi mogu dobiti u Sieni, kako je Barcelona pokazala s prošlotjednih neočekivano uvjerljivih 84:65, a koliko može Cibona? Prvi preduvjet je ne otići s bijelom zastavom, drugi odigrati na maksimumu, najbolje u sezoni - i nadati se da će to biti dovoljno barem za brisanje lošeg dojma iz zagrebačke utakmice.

"Kada jedanput dobiješ 'po glavi', obično bude i straha kod igrača, pogotovo zato što oni to rade svako drugo kolo. Igraju protiv Lottomatice koja je u tom trenutku bila lider u svojoj grupi u Euroligi i dobiju ih 30 razlike, prošlog vikenda protiv Avellina isto. To ponavljaju redovito, praktički svaki ili svaki drugi tjedan dobivaju velikom razlikom", zaključio je trener Cibosa, uz dodatak da kod svojih igrača ipak nije osjetio strah od snažnog suparnika.

"Ne idemo u Sienu izgubiti što manje, nikada u životu ne treniram momčad na takav način. Idemo pokušati igrati na pobjedu ako je moguće, a što će se dogoditi u tijeku utakmice, nikada ne znaš."

Euroliga, skupina A, šesto kolo:
Montepaschi - Cibona (20:30 sati, Sportklub)

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Montepaschi Siena90:64Cibona
Barcelona89:55Fenerbahçe
ASVEL Lyon-Villeurbanne77:67Žalgiris
1Barcelona 100+208
2Montepaschi Siena 82+141
3Žalgiris 37-66
4Cibona 37-105
5ASVEL Lyon-Villeurbanne 37-69
6Fenerbahçe 37-109

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Montepaschi Siena90:64Cibona
Barcelona89:55Fenerbahçe
ASVEL Lyon-Villeurbanne77:67Žalgiris
1Barcelona 100+208
2Montepaschi Siena 82+141
3Žalgiris 37-66
4Cibona 37-105
5ASVEL Lyon-Villeurbanne 37-69
6Fenerbahçe 37-109

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.12.2009. u 21:20
    bojim da ce se opet 'zaledit' na oko -30...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.12.2009. u 15:17
    iako se nadam dobrom rezultatu Cibone, možda je i bolje da nema prijenosa...
    Obrisan korisnik
  • Gomez6903.12.2009. u 12:18
    kaj nema na hrtu?, a onda ima na sportklubu! ... mislim da je sportklub otkupio prava na prijenos ciboninih gostujućih tekmi u euroligi!
    Gomez69
  • Obrisan korisnik03.12.2009. u 10:02
    Jos jednom hvala HRT-u na omogucenom prijenosu...
    Obrisan korisnik