Košarka

Cibona izdržala dvije četvrtine

Ivor Krapac • četvrtak, 03.12.2009.
Cibona izdržala dvije četvrtine
Foto: Kristijan Komarica

Iako su odigrali jako dobrih 20 minuta i nakon prvog poluvremena bili u vodstvu, košarkaši Cibone ostali su daleko od iznenađenja u Sieni u šestom kolu euroligaške skupine A. Nastavak utakmice donio je pad Cibosa i Montepaschijev odlazak do uvjerljivog vodstva, a završilo je s visokih 26 razlike...

Prvo poluvrijeme donijelo je dosta dobrih vijesti, u završnici druge četvrtine Cibosi su dvaput imali pet razlike, 29:24 i 36:31, a na predah u svlačionicama otišli s 36:34, no protiv suparnika iz europskog vrha kvalitetnih 20 minuta ipak nije dovoljno. Montepaschi je u ostatku utakmice došao na svoje, u trećoj četvrtini pobjegao do dvoznamekastog vodstva s nekoliko trica, a nakon toga više nisu ispuštali prednost iz svojih ruku - sve do završnih visokih 90:64, puno ružnijeg rezultata nego je bio Cibonin dojam u prve dvije četvrtine, pa i u završnici treće.

Nakon pomalo usporenog starta, Cibona je u prvom poluvremenu zaigrala svoju klasičnu, tvrdu i agresivnu obranu, a pokazalo se da je to dovoljno i za pariranje jakom domaćinu, kao što redovito jest za dominaciju protiv suparnika u regionalnoj ligi. Jedino prve minute nisu bile baš sjajne. McIntyre s dvije, a Sato jednom tricom, uz pogođena tri od četiri slobodna bacanja Ezea nakon prekršaja Cibosa pod obručem, odveli su Montepaschi do ranih osam poena prednosti, 16:8 sredinom prve četvrtine.

No, ulaskom Radoševića umjesto Andrića pod obručem i Bogdanovića i Princa na vanjskim pozicijama (izašli Rozić i Gordon) obrana se značajno popravila, što se ubrzo osjetilo i na semaforu. Domaći nisu imali rješenja, jednom im je istekao napad, još dva okončana su osvojenim loptama Princa i Bogdanovića, dok su na drugom kraju parketa Cibosi povezali seriju od 11:0 za preokret na 19:16 u osmoj minuti.

U tom razdoblju se u napadu istaknuo Marko Tomas, prvo košem za smanjenje na 16:10, a kasnije asistencijom Princu na otvorenu tricu, pa Vukušiću na zicer pod košem u tri akcije koje su probile obranu Montepaschija. Do kraja prve četvrtine domaći su stigli tek smanjiti na 19:18 McIntyreovim polaganjem u kontri, bilo je to minutu i pol do prvog kraćeg predaha, no nakon toga više nije bilo poena.

Početkom druge četvrtine domaće je sa šest poena u kratkom razdoblju u egal (24:24) vratio Kšištof Lavrinovič, koji je svoje prve minute dočekao tek tada, no Cibona nije popustila. Dvica Andrića i Zubčićeva trica iz kuta odveli su hrvatske prvake do dotad maksimalnih pet poena prednosti, 29:24 na ulasku u 15. minutu, a da nije bilo problema s dosta rano iskorištenim bonusom i nekoliko promašaja s vanjskih pozicija, do kraja prvog poluvremena prednost je mogla biti i veća.

Velimir Perasović pokušao je sa zonom u završnici druge četvrtine, možda upravo zbog izlaska iz bonusa, ali u tom razdoblju to nije izgledalo najbolje. Zisis je dvaput probio Gordona, izborio prekršaje i zabio tri od četiri slobodna, a teška trica Lavrinoviča iz kuta osigurala je smanjenje domaćina na 36:34 nakon prvih 20 minuta.

Štogod Simone Pianigiani radio sa svojim igračima u svlačionici na poluvremenu, u nastavku je upalilo. U trećoj četvrtini Montepaschi je podsjetio na otvaranje utakmice i ranih osam poena prednosti, samo što im je početkom treće četvrtine sve išlo još i bolje - uz pet poena Stonerooka u seriji od 12:2, u 24. minuti poveli su s 46:38, da bi malo kasnije tricama Domercanta i Stonerooka i tricom i dva slobodna bacanja McIntyrea domaći povezali i seriju od 12:1 za bijeg do 60:44 dvije minute do kraja četvrtine.

Mali tračak nade Cibosima je donijelo smanjenje na 60:53, no trica Hawkinsa, peta Montepaschijeva u trećoj četvrtini, odvela je talijanske prvake na okruglih 63:53 nakon 30 minuta. U tom razdoblju utakmice Perasovićeva momčad je značajno pala, pogotovo u obrani, domaći su ih potopili s 29:17, a u posljednjoj četvrtini išlo je još gore, gotovo bez ikakvog Ciboninog otpora.

Sve je išlo samo u jednom smjeru, a zaustavilo se na 27:11 za Montepaschi u posljednjih 10 minuta i 26 razlike na kraju utakmice, dobrom lekcijom da se sa samo dvije četvrtine prave igre ne može ni do pristojnog poraza. Momčad iz europskog vrha će uvijek kazniti sve crne rupe koje se pojave, a Cibona ih je u drugom poluvremenu imala previše.

Domaće su do pobjede vodili McIntyre (15 poena, četiri asistencije) i Sato (15 poena). Lavrinovič je dodao 13 poena i pet skokova, Zisis 12 poena, a Eze 11 poena i osam skokova. Lukša Andrić ubilježio je 14 poena i sedam skokova za Cibonu, dok je prvi u pratnji bio Tomas, ove večeri s 10 poena i četiri asistencije.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Montepaschi Siena90:64Cibona
Barcelona89:55Fenerbahçe
ASVEL Lyon-Villeurbanne77:67Žalgiris
1Barcelona 100+208
2Montepaschi Siena 82+141
3Žalgiris 37-66
4Cibona 37-105
5ASVEL Lyon-Villeurbanne 37-69
6Fenerbahçe 37-109

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Gomez6904.12.2009. u 13:04
    slažem se da suci nisu napravili 26 razlike, ali tih prelomnih 5-6-7 poena, kaj su ovi napravili uz "malu" pomoc sudaca, ostavi puno više traga na tim klincima u ciboni, i šta sada-njima je onda u glavi da je cijeli svjet protiv njih, i nemaju jos sreće pa svaka čista trica iscuri... !
    Gomez69
  • Obrisan korisnik04.12.2009. u 12:00
    ma daj smijesni ste... opet su suci krivi?! do kad o tim balkanskim spikama? dobro ajmo rec da su prelomili utakmicu, ali zasto dozvoliti da izgubis sa 26 razlike,zasto nisu ostali ispod 10?! to ipak nisu samo suci!!!
    Obrisan korisnik
  • Gomez6903.12.2009. u 23:06
    točno to, mislim da je 3-4 minute s pocetka drugog poluvremena ->pravi primjer kako netreba suditi, jer suci u potpunosti odrede smjer susreta!
    Gomez69
  • Kracho03.12.2009. u 22:56
    Još jednom se je vidjelo kako velike ribe jedu male,nama sude prekršaj za "krivi pogled",a ovima puštaju takvu agresiju i pritisak da je to strava, pa onda ti igraj... Naši klubovi u Europi u sportovima kao što su košarka i rukomet moraju bit duplo bolji od svojih takmaca da bi ih... [više na forumu]
    Kracho