Zimski sportovi

Janka do novog slavlja u Beaver Creeku

Matej Milanović • subota, 05.12.2009.
Janka do novog slavlja u Beaver Creeku
Foto: EPA

Švicarac Carlo Janka pobijedio je na spustu Svjetskog skijaškog kupa koji se održao u američkom Beaver Creeku. U zanimljivoj utrci Janka je slavio s minimalnom razlikom pred Cucheom i Svindalom te je time ostvario drugu pobjedu u dva dana. Natko Zrrnčić-Dim nije startao iz preventivnih razloga, kako ne bi pogoršao nagnječenje stražnjeg dijela meniska, dok je Ivan Ratkić od nastupa odustao zbog povišene temperature...

Nakon pobjede u superkombinaciji, Švicarac Carlo Janka u Beaver Creeku je osvojio i utrku spusta. Švicarac je u utrku krenuo s 11. startnim brojem i dobrom vožnjom došao je do skoro pola sekunde boljeg vremena od Bodea Millera.

No, njegova pobjeda je bila se samo ne lagana. Aksel Lund Svindal je odlično krenuo i prvi sektor odradio s 23 stotinke prednosti. Dosta je izgubio u drugom dijelu staze, no u trećem je ponovno povećao na 14 stotinki. Prednost je zadržao i nakon predzadnjeg sektora, no u zadnjem je izgubio osam stotinki sekunde i u konačnici zaostao za četiri stotinke.

Jako blizu Janki došao je i njegov sunarodnjak Didier Cuche, koji je u prvom i trećem sektoru imao identično vrijeme kao i Janka, ali je u drugom i četvrtom dijelu staze odvozio nešto loše te je zaostajao 17 stotinki. Činilo se da će se morati zadovoljiti trećom pozicijom, no odličnim je finišom došao do druge pozicije i konačnog zaostatka od samo dvije stotinke za Jankom. Cuche je tako propustio priliku da dođe do druge pobjede u dva spusta odvožena u ovoj sezoni.

Od ostalih skijaša Miller je bio stotinku bolji od Michaela Walchhofera i zauzeo četvrtu poziciju s 45 stotinki zaostatka za pobjednikom. Šesti je odličnim nastupom bio Talijan Patrick Staudacher sa 69 stotinki zaostatka za Jankom, a samo dvije stotinke slabiji bio mu je reprezentativni kolega Werner Heel. Malo je iznenađenje osmo mjesto Davida Poissona.

Prvi od onih koji su zaostali više od sekunde bio je Didier Defago na devetom mjestu. Top ten zaključio je Mario Scheiber sa startnim brojem 35 i zaostatkom od sekunde i četiri stotinke.

Hrvatski predstavnici nisu ubilježili plasman u ovoj utrci. Ivica Kostelić zbog bolova u leđima jučer je otputovao u Zagreb kako bi se našao sa svojim fizioterapeutom; Ivan Ratkić utrku je propustio zbog povišene temperature, dok je jučer trećeplasirani Natko Zrnčić-Dim od nastupa odustao zbog predostrožnosti - zbog nagnječenja stražnjeg dijela meniska propusti će i nedjeljnu utrku veleslaloma.

Janka je ovom pobjedom povećao svoju prednost u Svjetskom kupu na 41 bod pred Didierom Cucheom koji je učvrstio drugu poziciju.

Svjetski skijaški kup, Beaver Creek, Spust:
1. Carlo Janka (Švicarska, ATOMIC) 1:43,49
2. Didier Cuche (Švicarska, HEAD) +0,02
3. Aksel Lund Svindal (Norveška, ATOMIC) +0,04
4. Bode Miller (SAD, HEAD) +0,45
5. Michael Walchhofer (Austrija, ATOMIC) +0,46
6. Patrick Staudacher (Italija, HEAD) +0,69
7. Werner Heel (Italija, ROSSIGNOL) +0,71
8. David Poisson (Francuska, SALOMON) +0,84
9. Didier Defago (Švicarska, ROSSIGNOL) +1,02
10. Mario Scheiber (Austrija, ATOMIC) +1,04

Ukupni poredak Svjetskog kupa:
1. Carlo Janka (Švicarska) 360
2. Didier Cuche (Švicarska) 319
3. Benjamin Raich (Austrija) 201
4. Michael Walchhofer (Austrija) 155
5. Didier Defago (Švicarska) 153
...
8. Ivica Kostelić (Hrvatska) 135
...
20. Natko Zrnčić-Dim (Hrvatska) 66

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!