Nogomet

Hoće li se Bavarci ipak izvući?

Antonija Pavlić • utorak, 08.12.2009.
Hoće li se Bavarci ipak izvući?
Foto: EPA

Utorak je dan kada će se Liga prvaka, barem na ovu sezonu, oprostiti s još jednim velikanom. Nakon Liverpoola vrata najelitnijeg europskog klupskog natjecanja ostat će zatvorena i Juventusu ili Bayernu, koji će putnika u osminu finala odlučiti u međusobnom dvoboju...

Skupina A
Juventus - Bayern
Maccabi Haifa - Bordeaux

Francuski Bordeaux pod stručnom palicom Laurenta Blanca osigurao je nastavak natjecanja i prije posljednjeg kola, te će na megdan Maccabiju iz Haife u opuštenoj atmosferi. Izraelci u ovogodišnjem izdanju najelitnijeg europskog klupskog natjecanja u pet odigranih kola nisu uspjeli sakupiti ni bod, što im garantira jedino posljednju poziciju i oproštaj od Europe. Igračima i treneru ostalo je jedino navijačima obećati dostojno zbogom.

Vezane vijesti

Iznimno zanimljivo zato će biti u Torinu gdje će u međusobnom srazu o drugom putniku u osminu finala odlučivati Juventus i Bayern. Staroj dami za prolaz će biti dovoljan i bod, dok Bavarcima igra isključivo pobjeda.

"Definitivno imamo šanse. Naša prednost je u tome što jednostavno moramo pobijediti, zbog čega ćemo imati veću motivaciju od Juventusa. Pobjeda nad Interom sigurno im je ulila dosta samopouzdanja, no mi ih se ne bojimo. Mi smo Bayern - možemo pobijediti svakoga, ali i izgubiti od svakoga", rekao je Louis van Gaal.

Bayernu u prilog, ipak, nikako ne ide statistika. U dva dosadašnja gostovanja u Torinu dva puta je poražen, a u odlučujućem srazu morat će se suočiti i s Juventusovim nizom od 18 utakmica bez poraza u Ligi prvaka na svom stadionu.

"Nama je ova utakmica važnija od one protiv Intera i sigurno nećemo igrati na bod, to nije Juventusov mentalitet. Bayern u postavi ima mnogo igrača koji nam mogu stvoriti probleme, velika su momčad naviknuta na ovakve utakmice. Bio bih zadovoljan kada bismo nastupili s istim žarom, duhom, koncentracijom i željom za pobjedu koje smo iskazali protiv Intera. Loše utakmice mogu nam se događati tu i tamo, no taj broj moramo svesti na najmanju moguću mjeru ukoliko želimo osvajati titule."

Skupina B
Bešiktaš - CSKA Moskva
Wolfsburg - Manchester United

Nastup u osmini finala u skupini B osigurao je Manchester United, koji će u posljednjoj utakmici na noge Wolfsburgu. Nijemci su se usprkos porazu od CSKA-a u zadnjem kolu izborili da sami kroje svoju sudbinu, a u slučaju slavlja rezultatom 1:0 ili pak bilo kojeg trijumfa s dva pogotka razlike zasjeli bi i na čelno mjesto ljestvice. Alex Ferguson ponovno će imati dosta problema sa sastavljanjem momčadi prožete ozljedama, a zbog toga bi priliku za dokazivanje još jednom mogli dobiti mladi igrači. Aktualni njemački prvaci upravo tu vide svoju glavnu prigodu.

"Ne mogu vam reći da li je za nas prednost što sami odlučujemo o svojoj sudbini pred vlastitim navijačima i protiv B momčadi Manchester Uniteda. Imamo sjajnu priliku da se dokopamo osmine finala, što bi za nas bio ogroman uspjeh. Igramo atraktivan nogomet, iznimno smo motivirani i u odličnoj formi. U svaku utakmicu ulazimo disciplinirano i pasionirano, a zbog svega toga gotovo sam uvjeren u pozitivan rezultat", otkrio je Armin Veh.

U drugom susretu u Turskoj će se sastati Bešiktaš i moskovski CSKA. Domaćin nema neke prevelike šanse, čak bi i s pobjedom nad Rusima teško izborili nastavak natjecanja u Europskoj ligi, dok je momčad Leonida Slutskog i dalje itekako u igri - željno priželjkuje tri boda uz poraz ili remi Wolfsburga u Njemačkoj.

"Pokušat ćemo se koncentrirati na slabe točke naših protivnika i pobijediti. Naravno da nas zanima i drugi ogled naših najvećih rivala u skupini, no nelogično je previše razmišljati o onome što ne možete kontrolirati. U susretu protiv Bešiktaša prvi će nam cilj biti nam pobjeda, a tek ćemo potom pogledati u kojem ćemo natjecanju nastaviti europski put", misli Slutski.

Skupina C
Zürich - Milan
Marseille - Real

U skupini C situacija je dosta jednostavna. Najveći favoriti za prolaz i dalje su Milan i Real Madrid, a u posljednjem će im kolu za osiguranje osmine finala trebati gostujuće pobjede protiv Zürich i Marseillea. Talijani će se "usput" pokušati i revanširati švicarskoj momčadi za neugodni porazna San Siru, što je jedan od krucijalnih razloga zbog kojih plasman dalje nisu potvrdili i puno ranije.

Nešto zanimljiviju utakmicu mogli bismo gledati na Vélodromeu, gdje će Marseille uprijeti snage u kreiranje senzacije. U slučaju Milanovog slavlja u Švicarskoj Francuzima bi, naime, za prolaz trebala pobjeda s barem četiri pogotka razlike, što je protiv kluba koji im stoji s druge strane terena praktički nemoguće. Alcorcón je nedavno uspio, no složit ćete se kako je u Ligi prvaka ulog daleko veći - težak poraz u Madridu bi izazvao potrese neslućenih razmjera.

"Marseille je dobra momčad, morat ćemo biti pravi, dobri i raspoloženi za pobjedu. Želimo slaviti i završiti skupinu na vrhu, a svi igrači u tu su svrhu maksimalno koncentrirati", rekao je Manuel Pellegrini.

"Prva stvar koju moramo učiniti je osvojiti tri boda kako kasnije ne bismo žalili kada pogledamo rezultat druge utakmice. To nam je prioritet. Nije mi važno da li se naša šansa mjeri u promilima, važno je da postoji. Real sam već jednom pobijedio kada sam bio trener Monaca, no ovo će biti jedna potpuno druga utakmica. Bilo bi pretenciozno reći da ćemo pobijediti s 3:0, no moramo vjerovati."

Skupina D
Chelsea - APOEL
Atletico - Porto

U najizvjesnijoj skupini ovogodišnje Lige prvaka niti posljednje kolo ne bi trebalo donijeti veća iznenađenja i nepredvidljive rezultate. Chelsea bi na Stamford Bridgeu trebao potvrditi neporaženost i ciklus natjecanja po skupinama završiti pobjednički, a isto očekuje i Porto premda gostuju kod uvijek neugodnog Atletica. Madridska momčad nikako se ne može pohvaliti dobrom formom, no borit će se do posljednjeg sučevog zvižduka kako bi potvrdila barem nastavak natjecanja u Europskoj ligi.

"Porto je uvijek veoma neugodan protivnik, a ove su sezone posebno jaki. Imali su male probleme na startu sezone, no dobro su reagirali i odigrali najbolje kada je to bilo najpotrebnije. Želimo pobijediti kako bismo osigurali nastavak natjecanja u Europskoj ligi, ne očekujemo nikakve usluge od Chelseaja", prokomentirao je.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!