Košarka

Cibona testira moćne Katalonce

Ivor Krapac • četvrtak, 10.12.2009.
Cibona testira moćne Katalonce
Foto: Nikola Movrić

Prije tri utakmice koje će odrediti Ciboninu ovosezonsku euroligašku sudbinu, hrvatske prvake u četvrtak čeka težak izazov, možda i najzahtjevniji na domaćem parketu u ovom natjecanju. Cibosi će u sedmom kolu skupine A Draženovom domu ugostiti Barcelonu, momčad koju je Velimir Perasović opisao kao vrijednu europskog vrha, nikad jaču unatrag desetak godina...

Iako će Fenerbahče Ülker, Žalgiris i Asvel biti važniji, s tim kvalitativno bližim protivnicima Cibona bi trebala odrediti svoju sudbinu u euroligaškom prvom krugu, turska, litavska i francuska momčad će malo pričekati. Prva je na redu Barcelona i prava prilika igračima Cibosa da se pokažu u utakmici u kojoj će pritisak biti praktički neznatan, a šansa za dokazivanje poseban mamac, pogotovo za mladu momčad kakva je ovosezonska koju vodi Velimir Perasović.

"Bagarić mora postići napredak"

Dalibor Bagarić i dalje je u statusu oporavljenika, ozljeda je iza njega, no za potpuni povratak trebat će vremena. "Mjesec dana izostanka je dug period, kod njega je najvažnija fizička sprema, tu mora postići napredak da bi mogao imati ozbiljnu minutažu", opisao je Perasović trenutno stanje svojeg najiskusnijeg centra: "Pokušat ćemo ga ubaciti što prije, no vidljiv je zaostatak od dugog razdoblja pauze."

Barceloninu snagu ne treba previše isticati. Nisu izgubili puno u odnosu na prošlu sezonu, a s igračima koje su doveli, konkurirat će za trofeje u svim natjecanjima. "Ove sezone su favoriti u Euroligi i španjolskom prvenstvu. Po kvaliteti igrača, mislim da su napravili najbolju momčad u zadnjih desetak godina", opisao je Perasović goste iz Katalonije: "Imat ćemo sjajnu priliku vidjeti koliko možemo protiv takve momčadi na domaćem terenu, želimo se pred našim navijačima pokazati u što boljem svjetlu."

Barca je svoju snagu posebno demonstrirala u posljednja dva euroligaška kola, s 84:65 u Sieni u susretu glavnih favorita skupine i čak 34 razlike, 89:55 protiv Fenerbahče Ülkera na domaćem parketu. Ipak, uoči Cibone nisu baš bezbrižni. Pete Mickeal, vodeći strijelac momčadi u Euroligi (16 poena po utakmici), nije doputovao u Zagreb zbog gripe, dok je Ricky Rubio pod upitnikom zbog ozljede kuka, no očekuje se da bi mogao pomoći.

Bez obzira na to, trener Cibosa upozorio je da poneki izostanak teško može ozbiljnije uzdrmati Barcelonu. Xavier Pascual na raspolaganju ima dovoljno kvalitetnih igrača, a Vukovima će, najavio je Perasović, glavni cilj biti limitirati njihov učinak.

"Svim igračima bi trebalo biti zadovoljstvo odigrati jednu ovakvu utakmicu, pokazati što možeš protiv takve momčadi. I najbolji na svijetu mogu izgubiti i trebamo gledati na taj način - ako odigraš dobro, protiv svakoga imaš priliku. Teško bismo je imali ukoliko oni odigraju sjajno, no na nama je da ih onemogućimo da igraju tako".

"Ne možemo se štedjeti u obrani"

Cibosi su u nekoliko poraza na gostujućim parketima (Crvena zvezda, Asvel, Montepaschi, Union Olimpija) padali u drugom poluvremenu, u svakoj utakmici rasplet nije bio "u dlaku" isti, no u svakoj su se događali problemi u napadu. Potrošnja u obrani vjerojatno je dio razloga, ali bez toga, istaknuo je Perasović, ne bi moglo ići.

"Ukoliko smanjimo intenzitet u obrani da bismo bili bolji u napadu, nećemo imati šanse ni s kime. Znamo svoj put, moramo izdržati u obrani što duže u što većem intenzitetu, samo nam nedostaje priključenje još nekoliko igrača da možemo raditi duže rotacije, da ne padamo kada neki igrači izađu. No, ne mogu tražiti od igrača da se štede u obrani da bi bili precizniji u napadu, to nije moj stil igre i tako neću razmišljati."

U prvom ovosezonskom susretu, 81:59 za Barcelonu na njenom parketu, Cibosima je u jednom dijelu utakmice uspjelo omesti Pascualovu momčad zonom, što bi mogao biti jedan od recepata i u četvrtak. "Zona je taktičko oružje koje može upaliti iako Barcelona ima igrače koji ne bi trebali imati problema protiv zone. No, to je dobro oružje koje može usporiti njihovu igru, a bitno je kako je odigraš, može biti i najbolja i najgora obrana, ovisno o intenzitetu kojom je odradiš. Ukoliko igrači misle da je zona odmor, onda je to tragedija i katastrofa, ukoliko se u zoni potroše može biti učinkovita."

"Zonom ih se može usporiti u tranziciji, malo im poremetiti ritam igre. Inače je puno više igramo na gostujućim terenima nego kod kuće, ali to je jedno od oružja koje ćemo vjerojatno koristiti u ovoj utakmici", najavio je Peras dio recepta, ističući da je ključ ipak u tome kako će Cibosi reagirati. Normalno, za pariranje momčadi koja je objektivno puno jača dobro bi moralo biti baš sve, i obrana i napad.

Pokazati svoje najbolje, podići dvoranu koja će, po najavi, napokon biti puna, boriti se do kraja... Od toga se ne može tražiti više, a ako će to biti dovoljno za veliki skalp, bit će to najbolja moguća pozivnica za još jednu euroligašku večer u Draženovom domu, posljednju u ovoj godini, iduće srijede protiv Fenerbahče Ülkera.

Euroliga, skupina A, sedmo kolo:
Cibona - Barcelona (18:30 h, HTV 2)

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

7. kolo

Fenerbahçe61:68ASVEL Lyon-Villeurbanne
Cibona66:80Barcelona
Žalgiris72:83Montepaschi Siena
1Barcelona 100+208
2Montepaschi Siena 82+141
3Žalgiris 37-66
4Cibona 37-105
5ASVEL Lyon-Villeurbanne 37-69
6Fenerbahçe 37-109

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

7. kolo

Fenerbahçe61:68ASVEL Lyon-Villeurbanne
Cibona66:80Barcelona
Žalgiris72:83Montepaschi Siena
1Barcelona 100+208
2Montepaschi Siena 82+141
3Žalgiris 37-66
4Cibona 37-105
5ASVEL Lyon-Villeurbanne 37-69
6Fenerbahçe 37-109

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!