Zimski sportovi

Raich slavi, Kostelić među deset

Mihaela Bradovski • petak, 11.12.2009.
Raich slavi, Kostelić među deset
Foto: EPA

Prvi favorit za pobjedu u superkombinaciji u Val d'Isereu, Carlo Janka, velikom pogreškom u središnjem dijelu slalomske staze poklonio je pobjedu Benjaminu Raichu i omogućio mu približavanje u ukupnom poretku Svjetskog kupa. Ivica Kostelić bio je ukupno osmi, a Zrnčić-Dim također je stigao do bodova zauzevši 12. mjesto...

Benjamin Raich stigao je do 35. pobjede u Svjetskom kupu i to u disciplini koja mu zbog svestranosti najbolje odgovara - superkombinaciji. Nakon odlično odvezenog superveleslaloma, Raich je definitivno bio u krugu favorita za postolje u Val d'Isereu, no kao mogući pobjednik ipak se više spominjao vodeći u Svjetskom kupu Carlo Janka.

Austrijanac je svoj posao odradio odlično. Dugo je na vrhu stajao Manfred Moelgg koji je odličnom slalomskom vožnjom bio nedodirljiv za sve koji su izašli na stazu, no tek do dolaska Romeda Baumanna koji je ispustio visoku prednost, ali ipak s istim rezultatom kao Moelgg ostao na vrhu. Dvojac je vodio do izlaska na stazu Benjamina Raicha koji je imao prednost od čak sekunde i 11 stotinki nad Moelggom što jednostavno nije mogao izgubiti.

Vezane vijesti

Raich prednost ne da nije izgubio, već ju je i dodatno povećao te u cilj ušao kao prvi s prednosti od čak 1.55 ispred do tada vodećeg dvojca. Austrijanac Marcel Hirscher koji je u superveleslalomu bio drugi, nije uspio zadržati prednost nad Raichom već je očekivano slabijom slalomskom vožnjom ušao u cilj kao drugi s 89 stotinki zaostatka.

Slijedio je trenutak odluke. U svoju slalomsku vožnju krenuo je Carlo Janka, ali od samog početka bila je očita nervoza i nizao je pogreške. Na prolaznom vremenu već je bio u zaostatku, a odmah zatim napravio je veliku pogrešku te izletio sa staze i ostao bez plasmana.

Slavlje Raicha moglo je početi obzirom da je preostao samo Švicarac Sandro Viletta koji nije ljubitelj slaloma i to je vrlo brzo pokazao. Išao je na sigurno i ostvarivanje plasmana te je na kraju mogao biti zadovoljan sa sedmim mjestom.

Što se tiče naših predstavnika, očekivano najbolji plasman ostvario je Ivica Kostelić. Kostelić je sa sedmim vremenom slaloma ukupno završio kao osmi, a postolje mu je pobjeglo za svega 29 stotinki, otprilike onoliko koliko je izgubio u prvom dijelu slalomske staze. Natko Zrnčić-Dim je dobro odradio prvi dio staze, ali je u središnjici bio dosta sporiji te je na kraju završio kao 12. Dalibor Šamšal završio je kao 32 s ogromnih gotovo osam sekundi zaostatka.

Superkombinacija, Val d'Isere:
1. Benjamin Raich (Austrija) 2:07.71
2. Marcel Hirscher (Austrija) +0.89
3. Manfred Moelgg (Italija) +1.55
3. Romed Baumann (Austrija) +1.55
5. Bode Miller (SAD) +1.69
6. Markus Larsson (Švedska) +1.73
7. Sandro Viletta (Švicarska) +1.78
8. Ivica Kostelić (Hrvatska) +1.84
9. Aksel Lund Svindal (Norveška) +1.92
10. Silvan Zurbriggen (Švicarska) +2.14
...
12. Natko Zrnčić-Dim (Hrvatska) +2.37
...
32. Dalibor Šamšal (Hrvatska) +7.92

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!