Vodeni sportovi

"Teško je doći na vrh, još teže gore ostati"

Maja Giljanović • subota, 12.12.2009.
"Teško je doći na vrh, još teže gore ostati"
Foto: Sandro Donda

Oko forme europske prvakinje i svjetske rekorderke na 50 leđno i europske viceprvakinje na 100-ici Sanje Jovanović naveliko se špekuliralo uoči Europskog prvenstva u 25-metarskim bazenima u Istanbulu. Dubrovkinja je na "Mladosti" prije 20-tak dana kiksala na "svojih" 50 metara i izazvala brojne sumnje dežurnih nevjernih Toma.

Sanja Jovanović je prošle godine u Rijeci na Europskom prvenstvu u 25-metarskim bazenima osvojila titule europske prvakinje na 50 i 100 leđno, a na 50-ici je srušila i svjetski rekord (26,23). U 2009. je nakon slabog nastupa na Svjetskom prvenstvu u 50-metarskim bazenima u Rimu u srpnju - 14. na 50 i 23. na 100 leđno - početkom studenog izgubila i svjetski rekord (Guehrer 26,17 koji je 10 dana poslije Zhao spustila na 25,82).

Sanja je u međuvremenu izgubila i europski rekord (26,21 Samulski) i 21. studenog je na "Mladosti" ciljala Njemici uzeti prestižnu titulu najbrže Europljanke. 23-godišnjakinju su, međutim, iziritirala čak tri pucanja nemilih joj poliuretanskih kostima i na 50 se leđno "utopila" i osvojila posljednje mjesto (31,67). Zadnja je bila i na 200-ici.

Nakon prospavane noći pobijedila je na 100 leđno i najavila ljepše vijesti iz Istanbula: "U dobroj smo formi, odlično smo trenirali i bez opterećenja na EP idem po najbolje osobne rezultate".

Drugog dana EP-a Sanja je kao braniteljica titule na 100 leđno osvojila srebro (iza europske rekorderke Moskvine) i izjavila: "Medalja je medalja, moglo je i bolje, ali sam zeznula na trećem okretu".

24 sata kasnije nije ništa zeznula. Iz utrke u utrku - 27,50 u kvalifikacijama i 26,49 u polufinalu - spuštala je svoj rezultat sve do briljantnih 25,70 u finalu više od četiri desetinke ispred Herasimenye (26,12) na drugom i više od pola sekunde ispred Moskvine (26,38) na trećem mjestu.

Sanja je svoj osobni rezultat poboljšala više od pola sekunde i kao tek druga u povijesti probila granicu od 26 sekundi.

"Osjećala sam velik pritisak, bila nervozna. Teško je doći na vrh, još je teže gore ostati. Sretna sam jer sam ušutkala kritičare. Govorili su 'Jednom je osvojila i nestala, nikad više od nje velik rezultat'. Dokazala sam im da su me pogrešno procijenili. Kao da je mala stvar četiri puta rušiti svjetski i pet puta europski rekord", zaključila je europska prvakinja i svjetska rekorderka Sanja Jovanović.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!