Nogomet

Posljednja kola izvukla polusezonu

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 14.12.2009.
Posljednja kola izvukla polusezonu
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Iza nogometaša Zagreba najlošija je polusezona od kako je 1. HNL. Tek je nekoliko posljednjih efikasnijih susreta promijenilo sliku, a ona je do pozitivnog niza glasila - loše, gore, najgore. Šok je tim veći jer su klupska očekivanja uoči prvenstva sezala do samog vrha, borba za Europu ove se sezone činila lakšom nego ikada...

Jesenska polusezona Pjesnika, nakon 17 odigranih kola, može se podijeliti u tri razdoblja. Prvo, ono najmučnije i najduže, trajalo je sve do prvog boda, ukupno 10 utakmica. U tom su razdoblju "bijeli" uspjeli izgubiti i ono malo gledatelja na tribinama, promijeniti trenera, ali i razočarati sami sebe. Konačno prošlogodišnje peto mjesto kao da je u stranu potisnulo bitan element, na koji je upravo u toj istoj sezoni potrošeno mnogo tinte - psihološki faktor. Mlada momčad pritisnuta obećavajućim plasmanom i velikim očekivanjima dotaknula je samo dno i s njega se jedva iščupala.

Nakon što u natjecanje nisu uspjeli startati pobjedom, stigao je i prvi uvjerljiv domaći poraz. Već nakon početnih susreta iz Ulice pjesnika stizali su komentari "ne znamo što se dogodilo". Pripremno razdoblje, gotovo nepromijenjen kadar i raspored lakši od prethodnih nudili su razlog za optimizam, umjesto toga Zagreb je pružao ne više od jednog raspoloženog pojedinca po susretu, veliki nered u linijama i gotovo ništa agresivnosti. Poražavajuća je činjenica za bijeli sastav ona po kojoj je najbolji čovjek na terenu redovito bio vratar, koji je nerijetko primao i preko tri pogotka po susretu.

Vugrinec i Celjak kao plusevi

Malo se toga pozitivnog može izvući iz polusezone za Zagrebom, no i ova je jesen još jednom potvrdila kako se u redovima Pjesnika nalazi i jedan majstor - Davor Vugrinec. Zagreb i Vuga dugo su čekali njegov stoti pogodak i rijetko je tko vjerovao kako će proljeće dočekati kao drugi strijelac lige. Iako se u mnogim susretima s pravom očekivala njegova veća pomoć, najboljem bijelom strijelcu dovoljna je tek minuta u susretu za naslov najboljeg.

A mnogo se u ovoj sezoni očekivalo i od Zagrebovih "beba". Prošlogodišnje je prvenstvo na prvoligašku scenu izbacilo nekoliko potencijalno zanimljivih imena, a ove je tmurne jeseni isplivati uspio tek desni bočni Vedran Celjak. Posebnu je pozornost na sebe skrenuo u utakmici s Dinamom, a nastavi li sa sličnim izdanjima pred njim je itekako obećavajuća budućnost.

Idući su dvoboji samo produbljivali krizu koja je svoj vrhunac dosegla baš nakon domaćeg poraza od Vinkovčana. Luka Pavlović očekivano je podnio ostavku, a pred igračima je tek stajao posao ispravljanja maksimalnog negativnog rezultata - sedam poraza u jednako toliko utakmica. Iako rezultati nisu tako sugerirali, loš start nije bio jedino posljedica neiskustva, neuvjerljive igre te kasnije i nedostatka pobjedničkog duha. "Bijeli" su u tih sedam susreta čak četiri puta ranije slani na hlađenje, te čak šest puta pružali priliku protivniku da poentira s bijele točke.

Upravo su isključenja koštala Pjesnike prvog uspjeha u sezoni. U dvoboju trećeg kola na Kantridi postigli su i prvi, dugo očekivani pogodak, igrali poduzetnije i hrabrije, no nakon dva crvena kartona u istoj minuti rezultat je krenuo u znanom smjeru, ka novom debaklu. Nevjericu uzrokovanu brojnim kaznenim mjerama samo je dodatno produbila utakmica protiv Lokomotive, nakon koje je Kranjčevićeva dobila snažan dojam kako jednostavno ne smije uspjeti. Posebno se to odnosilo na kaznene udarce koji su svirani u ranoj fazi susreta ili u trenucima kada se on lomio.

Za Zagrebaše je jednako frustrirajuća bila i činjenica da lopta nikako nije željela u gol. Da igra i nije bilo loša koliko su rezultati mogli sugerirati govori i podatak da su "bijeli" u svim susretima imali barem po jednu mrtvu priliku, a bilo je utakmica poput one sa Cibalijom kada su i prisutni gledatelji počeli sumnjati u neke više sile, nevezane za sudačku četvorku i njihove odluke. Do minimalne pobjede nad Dinamom, koja je stigla tek u 11. kolu Pjesnici su svega četiri puta natjerali protivnika da loptu vrati na centar.

OKUPLJANJE 11. SIJEČNJA

Prvi dio priprema: 15. - 22. siječnja Zagrebello
Drugi dio priprema: 27. siječnja - 10. veljače Antalyja

U planu je pet pripremnih utakmica, te na povratku iz Turske odlazak u Mađarsku

18. kolo, 19. veljače: Zagreb - Rijeka

Dolazak Igora Štimca na mjesto glavnog trenera ekspresno je vratio zanimanje za zbivanja u Kranjčevićevoj i Zagrebellu, no ne i očekivani šok koji je jednako brzo trebao donijeti i prve bodove. Protiv Zagreba oslastio se i neprepoznatljivo loš Hajduk, a pred domaćom publikom Pjesnike je osramotio i Šibenik. Prvi bod stigao je nakon 90 minuta velike borbe u Karlovcu, u kojem je debi upisao Brazilac Jefthon, ponijevši odmah i naslov igrača susreta. Taj je bod označio početak drugog razdoblja, razdoblja oscilacija rezultata, buđenja napadača, ali i sve brojnijih ozljeda.

Nakon prvog boda stigla je i prva pobjeda, protiv do tada neporaženog lidera Dinama. No važan trobod, izboren ponovno s igračem manje, nije međutim potvrđen u idućem kolu na gostovanju u Čakovcu. Rezultati, ali i prezentacije "bijelih" izazvale su efekt toplo-hladno, dvjema domaćim pobjedama kontrirala su dva poraza na strani. No sve brojniji pogoci Vugrinca i Krstanovića najavili su treće razdoblje, ono u kojem se stabilizirala igra na vlastitom terenu, a uhvaćen je i prvi pozitivan niz, sedam velikih bodova protiv Zadra, Slaven Belupa i Intera.

U posljednjom su jesenskom kolu Pjesnici upisali prvu gostujuću pobjedu koja ih je uoči proljeća podigla na sigurnije 14. mjesto, no polufinale Kupa, treću godinu za redom, ipak ostaje nedosanjan san. Iako su se od 2009. godine oprostili s pozitivnim pomacima u odnosu na start sezone, pred Pjesnicima je težak posao ukoliko sramotu tog istog starta na proljeće žele pretvoriti u nešto više.

U tome će im, nadaju se, pomoći pojačanja, a neka od njih već su poznata. Krunoslavu Lovreku na potpisu ugovora trebala bi se pridružiti dva nova brazilska nogometaša, ali i Bom, veznjak iz Sjeverne Koreje. Kada su u pitanju odlasci, najbliži izlaznim vratima ponovno su Marko Kartelo i Davor Piškor, a njima bi se mogao pridružiti i poneki mladi igrač.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Pravi Purger15.12.2009. u 19:15
    Šteta bi bilo da ode Kartelo.Za Piškora neka.
    Pravi Purger