Košarka

Unics (ponovno) na hrvatski pogon

Vedran Babić • utorak, 15.12.2009.
Unics (ponovno) na hrvatski pogon

Već četvrti tjedan u nizu hrvatski reprezentativci Marko Popović i Krešimir Lončar izbijaju u središte pažnje. Ovoga su puta naši košarkaši sa svojim Unicsom bili uspješni na gostovanju u Bonnu u sklopu 4. kola Eurokupa, postigavši zajedno polovicu koševa svoje momčadi. Osim Unicsa, u skupinama A do D neporažena je još jedino Valencia našega Nevena Spahije. Upravo su te dvije momčadi i teoretski osigurale svoje mjesto među 16 u drugom krugu.

Skupina A

Vodeća momčad skupine, berlinska Alba, doživjela je prvi poraz u natjecanju. Nijemci su bili kratki na gostovanju kod Galatasaraya, koji je slavio 93:79 i tako izašao iz minusa što se omjera pobjeda i poraza tiče (2-2). U inače izjednačenoj utakmici na stranu Turaka prevagnula je posljednja četvrtina, koju su domaćini dobili 30:20, a svakako se ne smije zanemariti niti učinak Dariusa Washingtona, koji je s 31 košem (šut iz igre 12/15), osam skokova i pet asistencija bio uvjerljivo najbolji igrač utakmice.

Odlično su odigrali i Mike Wilkinson (20 koševa, 6 skokova) te Simas Jasaitis (19 koševa, 7 skokova), dok je za goste listu od šest košarkaša s dvoznamenkastim brojem koševa predvodio Rashad Wright (13).

I dok je Alba u Turskoj prvi put poražena, Azovmaš je pred svojim navijačima upisao prvu pobjedu protiv Bancatercasa (90:82) i tako ostao u igri za drugi krug Eurokupa, doduše s vrlo malim šansama. I ovdje je utakmica bila prilično izjednačena, a pobjednika je odlučila serija domaćih 19:6, koja je počela krajem treće četvrtine, a završila četiri minute prije kraja.

Slovenac Hasan Rizvić bio je najbolji igrač Azovmaša s 24 koša i 11 skokova za svih 40 minuta igre, dok je jednako dobru partiju pružio i gostujući Drake Deiner (29 koševa, od čega šest trica, uz 10 skokova). Problem talijanske momčadi je bio u tome što je osim Deinera još jedino Virgil Stanescu bio raspoložen (21). Svi njihovi ostali suigrači su ostali na manje od deset koševa.

Skupina B

U derbiju skupine Neven Spahija i njegovi igrači deklasirali su Triumf 85:60, zadržavši tako stopostotan omjer. Rusi su se dobro držali samo prvih deset minuta, da bi nakon toga Valencia pojačala tempo i s lakoćom privela utakmicu kraju.

Najbolji pojedinci španjolske momčadi bili su Serhij Liščuk (18 koševa) i Victor Claver (17 koševa, 11 skokova), a kod gostiju Nesterov i Sergejev sa po 15, s tim da je prvospomenuti također uhvatio 11 skokova.

Do prve pobjede stigao je i Hemofarm. Lanjski polufinalist je s 88:76 konačno slavio ove sezone, a "žrtva" je bio francuski Le Mans. Domaćini su vodili praktički cijelu utakmicu i njihova pobjeda je bez ikakve dileme zaslužena, ali i olakšana fenomenalnim šutom za tri (14/23).

Uz ukupan šut na cijeloj utakmici od čak 61%, Hemofarm i nije mogao izgubiti, a najviše su se u toj kanonadi istakli Bojan Krstović (16 koševa), koji je doduše ubacio samo jednu tricu, te Goran Jagodnik (15). Ipak, igrač utakmice je Dewarick Spencer na suprotnoj strani s 27 koševa.

Skupina C

S obzirom na ishod utakmice u Zadru, poslije četvrtog kola na vrh skupine izbio je grčki Aris, koji je na svom parketu s 85:67 nadigrao Šiauliai. Gosti su čak sredinom treće četvrtine imali plus deset (50:40), ali su onda Grci u preostalih 15 minuta prvo preokrenuli rezultat, a potom i odjurili do pobjede, zaključivši tako golemu seriju 45:17, koja se prostrla na posljednjih 15 minuta igre.

Rutinirani Michailis Kakiouzis bio je najefikasniji igrač Arisa s 24 poena i sedam skokova, dok je ta uloga u gostujućem sastavu pripala Derricku Lowu (16).

Skupina D

U dvoboju prve i posljednje momčadi na ljestvici skupine Unics je sa 66:62 nadvisio Telekom Bonnu na njegovom parketu i upisao četvrtu pobjedu. Ruse su ponovno predvodili Hrvati - Marko Popović s 19 koševa (najbolji strijelac utakmice) i Krešimir Lončar s 14 koševa i sedam skokova ponovno su predstavljali nerješivu enigmu za protivničku obranu.

Popović je na terenu proveo 37 minuta, tijekom kojih je uhvatio i četiri asistencije, tri skoka, ali je i šest puta izgubio loptu. Lončar je igrao gotovo deset minuta kraće. U trenucima kada se utakmica lomila, pri rezultatu 60:58 za goste, Lončar i Popović su postigli svih posljednjih šest koševa i odveli Unics do pobjede.

Najefikasnija utakmica večeri odigrana je u Badaloni gdje je domaći Joventut sa 108:92 bio bolji od Bešiktaša i tako izborio drugi krug s obzirom da je prošlog tjedna slavio u Turskoj, ali i zahvaljujući pobjedi Unicsa u Bonnu. Joventut je već na poluvremenu imao 16 koševa više i to se pokazala kao dovoljno velika zaliha za drugi dio.

S 20 poena, od čega čak šest trica iz sedam pokušaja, Španjolce je predvodio bivši igrač Partizana Uroš Tripković, dok su u redovima Bešiktaša po jedan koš više postigli Engin Atsur i Kevin Fletcher.

Eurokup, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Azovmash Mariupol90:82Banca Tercas Teramo
Galatasaray93:79Alba Berlin
1Alba Berlin 51+4
2Galatasaray 33+6
3Banca Tercas Teramo 24-2
4Azovmash Mariupol 24-8

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Eurokup, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Azovmash Mariupol90:82Banca Tercas Teramo
Galatasaray93:79Alba Berlin
1Alba Berlin 51+4
2Galatasaray 33+6
3Banca Tercas Teramo 24-2
4Azovmash Mariupol 24-8

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!