Košarka

Markota briljirao, Bilbao prošao

Branimir Korać • srijeda, 16.12.2009.
Markota briljirao, Bilbao prošao
Foto: EPA

Nakon odigranog četvrtog kola u skupinama E, F, G i H Eurokupa, Bizkaia je osigurala prolaz među 16 najbolji. Najveće zasluge za četvrtu pobjedu idu Damiru Markoti koji je odigrao briljantnu utakmicu...

Skupina E: Briljantni Markota osigurao prolaz

Bizkaia je osigurala prolazak u Top 16 Eurokupa pobjedom protiv Turk Telekoma 81:75. Španjolska momčad u četiri kola ima isto toliko pobjeda i prolaz dalje je i matematički osiguran. Za to je zaslužan odličan ulazak u utakmicu nakon kojeg je Bilbao s lakoćom čuvao prednost. U završnici su Turci zaprijetili, došli na tri poena zaostatka, ali dalje od prijetnje nisu otišli. "Nismo dobro krenuli i vrlo brzo smo ispucali sve minute odmora. Unatoč tome, vratili smo se, ali smo napravili nekoliko pogrešaka u napadu u ključnim trenucima. Domaćin večeras nije trebao veliku igru Alexa Mumbrua i Marka Banića jer su imali raspoloženog Markotu koji im je donio puno poena i skokova. Odigrao je fantastičnu utakmicu", rekao je trener Turk Telekoma Murat Ozyer.

Markota je za 32 minute ubacio 27 poena (6/6 za dva, 5/11 za tri) uz sedam skokova, Renaldas Seibutis dodao je 17 poena, a Marko Banić za 25 minuta ubacio je šest poena (3/8) uz šest skokova.

Charleroi je s druge strane izgubio sve šanse za prolazak dalje. Na svom parketu su poraženi od Spartaka iz Sankt Peterburga 68:50 i Rusima je potrebna još samo jedna pobjeda za prolazak dalje. "Ovo je za nas vrlo važna pobjeda, možda i ključna u borbi za drugi krug jer je istovremeno slavio i Bilbao što nam dosta znači. Igrali smo odlično u napadu u drugoj i trećoj četvrtini, jedino mi nije jasno što se dogodilo u posljednjoj dionici. No dobra obrana je spriječila domaćina da se posve vrati", komentirao je trener Spartaka Zvi Sherf.

Pobjednika su predvodili James White s 20 poena, Jahor Mešerjakov s 13 poena i devet skokova te Milovan Raković s 12 poena i 14 skokova. Goran Suton za četiri minute nije ostvario značajan učinak. Kod domaćina po deset poena ubacili su Justin Hamilton i Nick Jacobson dok je Jure Lalić za 15 minuta ubacio četiri poena uz pet skokova.

Skupina F: Dinamo otpao, ostali u igri

Crvena zvezda propustila je priliku osigurati prolaz već u četvrtom kolu. Gostovala je u Choletu gdje je istoimeni domaćin bio bolji sa 79:70 i na taj način ostao u igri za prolaz. Sedam minuta do kraja susreta Cholet je započeo seriju 9:0 koja ga je odvela na 13 poena razlike i tu je završena priča. "Dali smo sve od sebe kako bismo upisali pobjedu u ovom susretu. Znali smo kvalitete domaćina, a ključ njihove pobjede bio je sjajni Mejia. Unatoč porazu zadovoljan sam što smo izgubili s manje od 16 poena razlike i tako zadržali prednost nad Choletom", rekao je trener Zvezde Aco Petrović.

Sammy Mejia bio je briljantan s 35 poena (5/6 trica), Kevin Seraphin dodao je 16 poena i deset skokova, a Antywane Robinson deset skokova. Kod Zvezde Elmedin Kikanović ubacio je 22 poena, a Vuk Radivojević dodao je deset poena i pet asistencija.

Moskovski Dinamo ostao je bez bilo kakvih šansi za prolazak dalje nakon teškog poraza u Trevisu protiv Benettona 102:69. Domaćin je tricama (14/27) potpuno dotukao Ruse koji su uz sve to ubilježili i 20 izgubljenih lopti te zasluženo otpadaju. "Teško je nešto pametno reći nakon ovakvog poraza. Previše ovisimo o Monji, on je u petak bio sjajan, ali danas je imao loš dan. Nedostajao nam je i Vasiljev koji je slomio nos, a iako se čini kako samo tražim izgovore, zbog prometne nesreće u Rusiji propustili smo let i putovali 15 sati", govorio je nakon susreta Sergej Bazarevič, trener Dinama.

Gary Neal s 23 poena (5/9 trica) i Sandro Nicević sa 16 poena (8/12) i šest skokova vukli su Benetton kod kojeg je Davor Kus dodao 12 poena (4/8), pet asistencija i četiri skoka. Kod Dinama Sergej Bikov ubacio je 17 poena dok je Aleksej Žukanenko dodao 15 poena i 13 skokova.

Skupina G: Nitko siguran, svi u igri

Pobjedom Turowa na domaćem terenu protiv Panelliniosa, situacija u skupini G se dodatno zakomplicirala. Poljaci su slavili 81:76 i tako ostali u igri za prolaz dok je istovremeno Panellinios propustio priliku osigurati prolaz dalje. "Ovo je bila jako teška utakmica za nas jer smo znali da ako izgubimo ispadamo iz svih kombinacija za prolaz. Odigrali smo sjajno prvo poluvrijeme, u prvih 17 minuta imali smo vjerojatno samo jednu izgubljenu loptu što nam se ove sezone nije dogodilo. Problemi su stigli u drugom dijelu, posebno u napadu, ali smo uspjeli doći do pobjede", kaže trener Turowa Andrej Urlep.

U pobjedničkom sastavu Konrad Wysocki ubacio je 22 poena (5/8 trica) uz pet skokova, Michael Wright dodao je 21 poen i osam skokova, a Justin Gray 11 asistencija. Kod gostiju Kostas Charalampidis ubacio je 30 poena (5/8 trica) uz pet skokova, a Britton Johnsen dodao je 12 poena.

Nancy je na svom parketu svladao Gran Canariju sa 67:55, s jednakom razlikom s kojom je izgubio prošli tjedan u Španjolskoj, a kako su obje momčadi na omjeru 2-2, situacije je dodatno dramatičnija. U Francuskoj se igralo na mali broj koševa, obrane su vodile glavnu riječ, a tu su se bolje snašli Francuzi. "Jako sam sretan zbog pobjede i razlike od 12 poena. Moramo nastaviti u istom ritmu u obrani i popraviti napad, posebno jer nas očekuje težak prvenstveni dvoboj s Roanneom", rezimira domaći trener Jean-Luc Monschau.

U ovom susretu Nancy su predvodili Ricardo Greer sa 16 poena i šest asistencija, Jeff Greer s 15 poena i pet skokova te Marcus Slaughter s 12 skokova. Kod gostiju Marcus Norris ubacio je 14 poena uz pet skokova, a Jaycee Carroll dodao je 11 poena.

Skupina H: Slabi Latvijci otpali

Pobjedom u Rigi Biella je eliminirala Ventspils iz svih kombinacija za prolaz, a sama je napravila veliki korak prema Topu 16. Talijani su s lakoćom kontrolirali utakmicu i u konačnici visoko slavili 77:63. "Ovo je velika pobjeda jer smo željeli ostati na vrhu ljestvice. Nikad nije lako igrati u gostima, bez obzira protiv koga igraš, stoga nam ta pobjeda još više znači", rekao je nakon susreta Dominique Coleman, branič Bielle.

Coleman je bio prvo ime susreta sa 17 poena, a slijedio ga je Joe Smith s 13 poena i šest asistencija. Kod domaćina Janis Strelnieks ubacio je 14 poena, a Arturs Berzins deset.

Brose Baskets je trebao deset minuta da slomio otpor češkog Nymburka. Nijemci su odigrali sjajnu treću četvrtinu i tu dionicu dobili s 26:12 i tu je pitanje pobjednika riješeno. "Dvije stvari bile su ključne. Navijači koji su nas nosili na početku susreta i u drugom dijelu te obrana koju smo podigli do visoke razine u trećoj dionici", smatra trener Brosea Chris Fleming.

Pobjednika su predvodili Elton Brown sa 16 poena i Predrag Šuput s 15 poena i pet skokova, a kod Nymburka Arthur Lee ubacio je 17 poena dok je Phil Ricci dodao 14 poena i sedam skokova.

Eurokup, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Dominion Bilbao Basket81:75Türk Telekom BK
Proximus Spirou50:68Zenit St. Peterburg
1Dominion Bilbao Basket 60+78
2Türk Telekom BK 33+27
3Zenit St. Peterburg 33-6
4Proximus Spirou 06-99

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Eurokup, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Dominion Bilbao Basket81:75Türk Telekom BK
Proximus Spirou50:68Zenit St. Peterburg
1Dominion Bilbao Basket 60+78
2Türk Telekom BK 33+27
3Zenit St. Peterburg 33-6
4Proximus Spirou 06-99

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!