Rukomet

Dankinjama peto mjesto svijeta

Mateja Gošćiej • četvrtak, 17.12.2009.
Dankinjama peto mjesto svijeta
Foto: Axel Heimken

Posljednji susreti prije odigravanja polufinala i finala bili su oni koji su odlučivali o konačnom poretku reprezentacija na Svjetskom prvenstvu u rukometu za žene. Od petog do 24. mjesta. Peto mjesto je nakon dobre utakmice protiv Koreje uzela Danska, a s pobjedama su se od natjecanja oprostile još rukometašice Njemačke, Mađarske i Angole. Kina je kao domaćin uzela 11. poziciju svijeta.

Svjetsko rukometno prvenstvo za žene, utakmica za 5. mjesto, Suzhou:
Danska – Južna Koreja 33:31

Utakmica koja je odlučivala koja će ekipa uzeti peto, a koja šesto mjesto u svijetu, bila je neizvjesna do samog kraja. Prvo je poluvrijeme pripalo Dankinjama, koje su svojim sjajnim napadom, popraćene lošom obranom protivnica, u rukama imale pet golova prednosti. Čak jedan gol više, šest, dala je sjajna Mia Augustesen, a u nastavku je u svoju gol riznicu dodala još solidna četiri zgoditka. Danske rukometašice u rukama su imale 30:23, no umjesto da mirno privedu susret kraju, greškama su razigrale Koreju. Sa serijom 6:1 prvakinje Azije došle su na dva gola razlike i činilo se kako će one sada preuzeti dvoboj. No, na sreću danske klupe, njihove su djevojke izdržale do kraja i uzele konačno peto mjesto rezultatom 33:30. “Svi smo se pripremali za Koreju, pogotovo u obrani. Znali smo koliko su snažne”, rekao je pomoćni trener Dankinja, Kim Jensen.

Svjetsko rukometno prvenstvo za žene, utakmica za 7. mjesto, Suzhou:
Njemačka – Rumunjska 35:25

Baš kao i na proteklom Svjetskom prvenstvu 2007. u Francuskoj, Njemačka je svladala Rumunjsku u posljednjem susretu natjecanja. No, prije dvije godine pobjeda je Njemicama značila brončanu medalju, a sada im znači sedmo mjesto. Unatoč nešto lošijem rezultatu nego u Francuskoj, njemačka reprezentacija nije razočarana, a i utakmicu s Rumunjskom možemo nazvati njihovim najboljim izdanjem u Kini. ”Sedmo mjesto je dobro, ne možemo promijeniti rezultate kod naših poraza protiv Danske i Francuske, tako da smo sretni. Ipak sedam zvuči bolje od deset ili jedanaest”, naglasila je najbolja igračica susreta u redovima Njemica, Anja Althaus. Njemačka izabrana vrsta brzo je odlučila utakmicu čvrstom i napadačkom igrom, kao i nepropusnom obranom. Jedina utjeha razočaranoj Rumunjskoj može biti jedan dobiveni susret na prvenstvu i to onaj protiv rukometašica Kine.

Svjetsko rukometno prvenstvo za žene, utakmica za 9. mjesto, Suzhou:
Austrija – Mađarska 24:41

Austrija je u susretu za deveto mjesto protiv Mađarske imala velikih problema sa svojim sastavom. Nakon što se njihova glavna igračica Stephanie Subke povrijedila još tokom prvog poluvremena, nova imena na terenu nisu je mogla zamijeniti. Od tada pa nadalje slijedio je pad austrijske reprezentacije. Tokom prvih pola sata igre u rukama su držale jedan do dva poena zaostatka, no u nastavku su primile čak 24 gola, a dale tek 10. “Nakon stanke smo napravile previše pogrešaka, no ipak smo jako ponosne kako smo igrale u Kini”, rekla je reprezentativka Austrije, Nina Stumvoll.

Svjetsko rukometno prvenstvo za žene, utakmica za 11. mjesto, Suzhou:
Angola – Kina 26:25

Najbolju utakmicu dana igrale su Angola i Kina. Svih 60 minuta bilo je izjednačeno, baš kao i na poluvremenu (14:14), a tek nešto više sreće u zadnjim su sekundama imale djevojke iz Angole. Tavares je bila precizna, na veselje svoje ekipe. ”Nismo igrali baš dobro, možemo mi i bolje. No, cilj je bio pobjeda, to smo i ostvarili”, nakon pobjede je naglasio Thierry Vincent Paulo Jorge de Moura Perreira, trener Angole. Trener domaćina, Kine, Xindong Wang pak već razmišlja o budućim nastupima svoje izabrane vrste: “Ovo je bo važan korak prema razvoju i pripremi naše reprezentacije za Olimpijske igra 2012. u Londonu. Igračice su puno toga naučile i danas protiv Angole.”

Konačni poredak reprezentacija bez polufinalista:
5. Danska
6. Južna Koreja
7. Njemačka
8. Rumunjska
9. Mađarska
10. Austrija
11. Angola
12. Kina
13. Švedska
14. Tunis
15. Brazil
16. Japan
17. Ukrajina
18. Obala Bjelokosti
19. Argentina
20. Kongo
21. Tajland
22. Kazahstan
23. Čile
24. Australija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometReprezentacija
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!