Ostali sportovi

Mladostaši osvojili Varaždin

Mateja Gošćiej • nedjelja, 20.12.2009.
Mladostaši osvojili Varaždin
Foto: Davor Sajko

Posljednji susreti Final Foura odbojkaškog Kupa u dvorani Graberje i nisu bili toliko neizvjesni koliko smo očekivali. Oba subotnja polufinala završena su rezultatom 3:0, a ni danas nije bilo drugačije. Momčad zagrebačke Mladosti uvjerljivo je osvojila još jedan naslov pobjedom nad Varaždincima, dok su, također bez izgubljenog seta, Riječani Karlovcu iz ruku uzeli treće mjesto.

Hrvatski odbojkaški Kup, seniori, utakmica za 3. mjesto, Varaždin:
OK Karlovac – MOK Rijeka 0:3 (10:25,17:25,22:25)

U prvoj utakmici dana na varaždinskom parketu, ujedno pretposljednjoj na Final Fouru, sva tri seta otišla su na stranu jedne ekipe, one iz Rijeke. Odbojkaši Karlovca ništa nisu mogli protiv susjeda na prvenstvenoj tablici, pa je očito da je velika razlika u kvaliteti među trećom i petom ekipom 1. Hrvatske odbojkaške lige.

Varaždinski ljubitelji odbojke nisu baš imali što za vidjeti u utakmici koja je trebala donijeti pravu borbu za prestiž i treće mjesto među odbojkaškom elitom Lijepe naše. Na kraju su s minimalnih 3:0 (10,17,22) bez prevelikih emocija, svoje mjesto osvojeno na kraju jeseni u ligi, Riječani potvrdili i u Kupu.

Uvodni set bio je ujedno i najgori po Karlovac. Sa samo 10 osvojenih poena nije se za njih prognozirao pozitivniji nastavak, a nakon toga su začuđujuće malo i proigrali, no ne dovoljno da zaustave protivnika. Sedam poena više, 17, uzeli su u drugom setu, a čak 22 u trećem, pa smo mišljenja da se ulazilo u četvrti set na kraju Rijeka ne bi imala šanse.

Šalu na stranu, riječki odbojkaši dobrom su igrom zaista zaslužili treće osvojeno mjesto, a Karlovac će se morati potruditi dogodine da izbjegne nesretnu četvrtu poziciju. Možda će baš kao i Varaždinci, koji su nakon poraza u prvenstvu Rijeci vratili za poraz jučer u Kup, i Karlovčani naći snage da im vrate, no dogodine u prvenstvu.

Hrvatski odbojkaški Kup, seniori, finale, Varaždin:
HAOK Mladost - OK Varaždin 3:0 (25:23,25:19,25:20)

Baš kao susret za treće mjesto, tako je i finale odlučeno relativno u kratkom vremenu. Samo tri seta bila su dovoljna Mladostašima da Varaždince razočaraju i kod kuće im ostave drugo mjesto u Kupu. Iako domaćin ne može biti nezadovoljan novim uspjehom, Zagrepčani su dokazali da sa svojim europskim utakmicama kod kuće nemaju pravu konkurenciju.

Odbojkaši Varaždina ipak su dobro parirali svojim gostima, pogotovo prvih pola sata igre tokom kojih je bilo izrazito tijesno. Obje ekipe u finalni su susret ušle na način kako i dolikuje samoj završnici, igralo se poen za poen, čvrsto, muški i bez pogreške. Domaća publika nosila je svoje odbojkaše, no sjajna atmosfera nije pomogla u ključnim trenutcima.

Prvi set poen u dvoboju imali su gosti iz Zagreba i odmah ga iskoristili za 25:23 i vodstvo od 1:0 u setovima. Varaždinci su nakon toga vidno pali, pa zbog nešto lošijeg starta ispaštaju u drugom setu. Dva do tri poena razlike, koliko su Mladostaši držali svih dvadesetak minuta, bilo im je dovoljno za novi set i ulazak u onaj završni, koji odlučuje o njihovoj pobjedi ili pak tek nastavku borbe.

Ipak je s 25:20 relativno mirno europska momčad privela susret kraju u svoju korist i s 3:0 uzela svoj osmi kup u devet sezona. Varaždin tako nije uspio u naumu da ponovi 2007. godinu, kada su također ugostili, no tada i osvojili Kup. Ipak, dobrim izdanjima, kako u polufinalu protiv Rijeke, tako u finalnom susretu protiv Zagrebaša, dokazali su svoju kvalitetu i najavili tijesno proljeće u nastavku prvoligaške sezone.

O Mladosti je već sve rečeno, no ono što svakako stoji i što treba ponoviti je da su Zagrepčani zasluženo na tronu hrvatske odbojke, a dobar rad u klubu nagrađen je ovom novom, potpuno zasluženom titulom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!