Nogomet

Njima treba lova

Ivana Strahija • ponedjeljak, 21.12.2009.
Njima treba lova
Foto: Ivana Strahija

Zadnjih par godina Varteks nije doveo pravo pojačanje, najveće je, ruku na srce, ostanak Miljenka Mumleka u Klubu. Opet su se kao izvrsni nogometaši pokazali mladi igrači proizašli iz Omladinske škole, koji su uz samo malo iskusnije kolege, također Varaždince, iznijeli teret jesenskog dijela natjecanja.

Iza Varteksa je polusezona u kojoj je u 17 kola osvojeno 20 bodova. Nije fantastično, pa ni dobro, ali je dovoljno s obzirom na to da u Varaždin nije dovedeno ni jedno jedino pojačanje, a o plaćama su igrači tijekom jeseni mogli samo sanjati. Sezona je k tome započeta odlaskom velikog broja stožernih igrača, a nadomješteni su mladima, koji su svi redom stasali u varaždinskom klubu.

Tako je od 25 igrača Varteksa koji su odigrali većinu od tih 17 susreta 23 iz Omladinske škole, a jedini stranci u Varteksovom dresu bili su Radiček i Jolić, koji doduše nisu baš previše ni igrali.

Interesantno, dok se u drugim klubovima treneri, koji žive od rezultata, ne usuđuju na travnjak poslati golobrade mladce, Dražen Besek nema izbora. Tako je morao igrati s još uvijek juniorima Krklecom, Punčecom i Glavicom te mladićima koji su upisali svoje prve prvoligaške minute upravo ove sezone poput Jagačića, Hojskog i Tkalčića. Nije s njima ostvario zadivljujući rezultat, no dugo je vremena Besek s Varteksom bio iznad Hajduka na tablici, a usporedba je sasvim jasna.

Premda navijači jasno žele pobjede, gornji dio tablice i borbu za ulazak u Europu, treba jasno i glasno reći da Uprava to nikako ne može pratiti. White Stonesi su krajem jednom razvili transparent: "Ekipa na terenu 8 bodova, Uprava 0 bodova, Varteks nikad u drugoj ligi" i time su najzornije pokazali tko što i koliko radi.

Nakon odličnog starta i 11 bodova iz pet kola Varteks je posustao. Uslijedili su porazi i doma i vani, i tek su u 11. kolu Varaždinci opet podebljali konto pobjedom nad Međimurjem. Razlog za to može se, među ostalim, tražiti i u treninzima. Igrači su naime molili trenera da s dva treninga na dan prijeđu na jedan, jer jednostavno nemaju za – gorivo. Tako da im uzalud lijepi autići koje su dobili na posudbu iz Peugeota, pošto oni ne voze na čisti zrak.

Varteksovci naime ni ne pamte kad su zadnji puta dobili plaće. Klupska Uprava, čiji se predsjednik Zlatko Horvat nedavno obratio medijima, svjesna je teške situacije, ali baš i ne nudi nekakva rješenja. Nije naplaćen novac od Hajduka, nije sklopljen ni jedan unosniji marketinški ugovor, a zaposlenici se, zbog teške neimaštine, obraćaju sindikatu da ih zaštiti.

"Bit će bolje iduće godine", kazao je tom prilikom Horvat, misleći na novi gradski plan, prema kojem će se posebno financirati nositelji kvalitete varaždinskog sporta. No, to će u najboljem slučaju klubu donijeti milijun ili dva kuna, ni približno dovoljno za prvoligaško natjecanje i omladinski pogon.

Sve što Varteksovci, igrači i zaposlenici, žele za Božić je plaća, no nismo baš uvjereni da će je dobiti. Postavlja se međutim pitanje koliko će dugo taj krčag ići na vodu, odnosno, koliko do trenutka kad treneri omladinske škole počnu odlaziti, igrači se uhvate europskih regula i dignu sidro zbog neisplaćivanja plaća, a vjerovnici sjednu na bankovni račun. Klub već je suspendiran odlukom HNS-a zbog dugovanja, pa u pripremama neće moći igrati prijateljske susrete ukoliko se barem to ne popravi.

Interesantno je međutim da se predsjednik Horvat nada da će dobrim trženjem igrača o zimskom prijelaznom roku napuniti kasu. Istina je da postoji interes za Smrekara, od kojeg bi se dalo zaraditi 600 tisuća eura, pa i za još kojeg igrača… i eto milijuna u kasi. Tim novcem mogli bi se namiriti gorući problemi, no vrlo skoro, pretpostavljamo prije kraja sezone, ponovno će doći do problema ukoliko tzv. marketinška komisija ostane ne istoj razini – nikakvoj.

Sasvim je drugi par rukavica činjenica da Mujanović odlazi bez ikakve odštete za klub, jer s njime nije na vrijeme sklopljen ugovor. Ugovor uskoro ističe i Golubaru, koji je pokazao zavidno nogometno umijeće, ali je pitanje hoće li potpisati produljenje s Varteksom.

Ono što bi možda trebalo biti jasno članovima Uprave kluba jest da Omladinska škola nije bunar bez dna i da se može dogoditi slaba generacija, u kojoj neće biti zvijezda za prvu ekipu. Trebalo bi im biti jasno da ako je sadašnji stručni stožer s ekipom sastavljenom samo od Varaždinaca, bez ikakve novčane potpore, napravio malo čudo i zauzeo 11. mjesto tablice, da bi uspjeh bio mnogo bolji, a pozicija mnogo viša, da i oni rade svoj posao.

Na kraju treba spomenuti Kup, u kojem su Varaždinci iz natjecanja izbacili po imenima mnogo jači Slaven Belupo i dvaput ga u potpunosti deklasirali. Psihološku snagu Varteks je pronašao u inatu, u rješavanju negativne energije i u želji da se još jednom pokaže koliko znači selekcija, ne samo igrača, već i ljudi, karaktera.

"Imam ekipu s kojom mogu biti u vrhu hrvatskog nogometa. Za to mi nedostaje potpora. Nadam se da ću je konačno i dobiti jer ovi momci to zaslužuju", rekao je trener Dražen Besek.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.12.2009. u 12:28
    Kaj dodati na članak i Viletov komentar? Skoro pa ništ, osim možda da nije problem samo kaj postoji mogućnost da se nađe slaba generacija u školi. Nego bi se sve više moglo događati da budu domaći talenti odlazili zbog toga kaj se sve više forsiraju vanjski dečki čiji roditelji "pomažu"... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Vilenjak21.12.2009. u 11:31
    zadnjih godina uvijek sve isto,kolko god dobar dio njih na terenu još uijek nisu afirmirani igrači,daju kolko mogu i više,makar nekad nas navijače niti to ne zadovoljava...od 25,imamo 23 iz vlastite škole....i nema potpore?pa nabijem vas sve redom bez obzira na ime u onoj upravi gore...maknite... [više na forumu]
    Vilenjak