Zimski sportovi

"Znam da mogu pobjeđivati"

Antonija Pavlić • petak, 08.01.2010.
"Znam da mogu pobjeđivati"
Foto: Nikola Movrić

Anja Pärson prekinula je gotovo 11 mjeseci suše i u spustu u austrijskom Haus im Enstallu ponosno stala na drugu stepenicu pobjedničkog postolja. Iskusna Šveđanka neumorno je tokom dosadašnjeg dijela seozne govorila kako može pobjeđivati, no do ove ju utrke nitko nije shvaćao baš najozbiljnije...

Lindsey Vonn na pravom je putu postajanja najboljom spustašicom svih vremena. U posljednjih 15 utrka 25-godišnja je Amerikanka, naime, ubilježila osam pobjeda (od čega četiri redane), te tri druga i dva treća mjesta, jednom je bila 5., a tek se u Banskom prošle sezone nije plasirala u prvih 10.

Od veljače prošle godine, izuzveši natjecanje u Bugarskoj, braniteljica Velikog kristalnog globusa vlada najopasnijom disciplinom Svjetskoga kupa, a dominaciju je prezentirala i u prvome spustu u austrijskom Haus im Ennstalu, zamjeni za otkazanu utrku u Val d'Isereu.

Vezane vijesti

"Pobjeda mi je bila nasušno potrebna kako bih povratila samopouzdanje i počela osjećati da ponovno mogu dobro skijati. Odlično se osjećam i dosadašnjim tijekom spustaške sezone moram biti apsolutno zadovoljna. Danas sam uistinu napala stazu", rekla je sretna pobjednica, osvrnuvši se potom na ozljedu ruke koju vuče iz veleslaloma iz Lienza.

"Ruka me boli puno manje nego u slalomu, zbog toga moram biti prezadovoljna", kratko je odgovorila.

Na dva treninga u Hausu ostvarila je relativno slabe rezultate - 4. i 10. mjesto, a već dan kasnije manifestirala potpunu dominaciju.

"Na treninzima su uvjeti bili veoma loši, a posljednju provjeru odradila sam gotovo usred snježne oluje. Danas se sve to promijenilo - skokovi su bili duži, a zavoji brži i niz stazu se moglo spustiti s puno više akceleracije. Bila sam pomalo šokirana koliku su brzinu dozvoljavali neki zavoji. Sama staza nije posebno teška, jedini problem koji se može stvoriti je slaba vidljivost. U donjem tijelu čak moramo pronaći i pravu tehniku za stazu."

Na drugo mjesto plasirala se jedna od najiskusnijih u Svjetskome kupu i jednoć, ne tako davno, najveća konkurentica hrvatskoj skijaškoj heroini Janici Kostelić - Anja Pärson. Legendarna Šveđanka zaokružila je 4. i 6. mjesto s početka sezone i stala na prvo pobjedničko postolje poslije spustaške pobjede u Altenmarkt-Zauchenseeu sredinom siječnja.

"Vjerovala sam da ćemo ići puno brže nego na treningu i drago mi je što sam se dobro nosila s time", prokomentirala je. "Znam da mogu pobjeđivati i svjesna sam svojih mogućnosti, no to moram pokazati i ostalima. U svakoj utrci vozim maksimalno, no nekada jednostavno u jednim vratima ostanem dulje na rubnicima i to mi odnese dobar plasman. Nadam se da će mi ovaj podij biti poticaj za daljnje natjecanje. Naporno treniram i uvjerena sam da će mi se jednom sve to vratiti."

Maria Riesch utrku je okončala trećim mjestom, a pri zadnjem održavanju ove utrke 2004. godine pobijedila je u spustu i podijelila trijumf u superveleslalomu. S osvojenih 40 bodova manje od Vonn ponovno je dopustila Amerikanki da za 35 bodova vrati vodstvo u ukupnom poretku Svjetskog kupa.

"Sa svakim podijem moram biti zadovoljna. Nisam odradila savršenu vožnju, no skije su bile vrlo brze", otkrila je Njemica. Nije, stoga, slučajno što sve tri prvoplasirane u Hausu voze na - Headu.

"Staza u Haus im Enstallu nije zahtjevna, no teško je biti brz na njoj. Gdje god vam se pruži mogućnost jednostavno morate 'pustiti skiju' i povećati brzinu, a u takvim vas uvjetima svaka mala pogreška može koštati mnogo vremena. Teško je odvoziti utrku bez pogrešaka i uz to postići dobro vrijeme", misli Riesch.

"Sretna sam plasmanom na postolje, a sutra je novi dan i nova utrka."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!