Nogomet

Mitraljeski napad na Togoance

Maja Giljanović • petak, 08.01.2010.
Mitraljeski napad na Togoance
Foto: EPA

Togoanska reprezentacija spašavala je živu glavu kad je u Angoli na njihov autobus vatru otvorila skupina do zuba naoružanih muškaraca. Napad se dogodio na ulazu u Cabindu u kojoj će svoje utakmice u Skupini B Afričkog Kupa nacija odigrati reprezentacije Obale Bjelokosti, Burkine Faso, Gane i Togoa.

Manje od 48 sati prije starta 27. izdanja Afričkog kupa nacija koji će se od 10. do 31. siječnja odigrati u Angoli reprezentativci Togoa jedva su izvukli živu glavu kad je na njihov autobus skupina do zuba naoružanih muškaraca izvršila mitraljeski prepad.

Napad se dogodio oko 15.15 sati na ulazu autobusa u angolsku enklavu Cabindu u kojoj će svoje utakmice u Skupini B odigrati reprezentacije Obale Bjelokosti, Burkine Faso, Gane i Togoa, a prema prvim informacijama ranjeno je najmanje sedam osoba.

Podaci o ozlijeđenima izlaze na kapaljku, ali igrači Nantesa i Grenoblea Thomas Dossevi i Romao prenose da su među ozlijeđenima pomoćni trener i liječnik reprezentacije, jedan novinar, vozač autobusa i dva reprezentativca, golman Pontiyja Kodjovi Obilale i obrambeni igrač Vasluija Serge Akpapo. Svi ozlijeđeni helikopterom su vojske prevezeni u vojnu bolnicu.

Svjedoci govore da je napad bio "brutalan", a da su se putnici iz autobusa spašavali na način da su iskoristili autobus kao štit dok su uokolo zujali rafali i meci se odbijali na sve strane.

Napad se pripisuje gerilcima koji se godinama, nakon odlaska portugalskih kolonizatora iz Angole 1975. i nakon građanskog rata okončanog 2002., bore za neovisnost naftom bogate Cabinde od Vlade u Luandi. Vojnici FLEC-a (Frente de Libertaçao do Estado de Cabinda) u više su navrata upozoravali da su nogometaši i navijači koji tijekom Kupa nacija dođu u Cabindu - poput glinenih golubova.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Bogomdani10.01.2010. u 23:32
    ma sreća da se nismo plasirali.... :)
    Bogomdani
  • ALGHAZANTH09.01.2010. u 15:42
    To dovoljno govori da Afrički kontinent nije spreman za organizaciju tako velikog natjecanja kao što je Svjetsko prvenstvo.
    ALGHAZANTH
  • jazzwa09.01.2010. u 07:13
    bit će sličnih pi.darija i na svjetskom prvenstvu
    jazzwa
  • ALGHAZANTH08.01.2010. u 19:08
    Tko još može razmišljati o nogometu i Kupu nacija kada je život u opasnosti. Gerilci su definitivni izabrali krivo mjesto i krive osobe za sprovođenje svojih uvjerenja.
    ALGHAZANTH