Zimski sportovi

"Nisam nepobjediva, samo brza"

Antonija Pavlić • nedjelja, 10.01.2010.
"Nisam nepobjediva, samo brza"
Foto: Dejan Popek

Lindsey Vonn trećom pobjedom u tri dana natjecanja u Haus im Ennstalu postala je druga skijašica u povijesti kojoj je uspjelo u tolikom razmaku spojiti tri pobjede (pored legendarne Njemice Katje Seizinger). Amerikanka je ponovno oduševila čitav skijaški svijet, no ne misli se opuštati, već u istome ritmu doskijati i do glavnog cilja ove sezone - Olimpijskih igara u Vancouveru...

Lindsey Vonn nastavila je svojom fenomenalnom karijerom pisati najljepše stranice skijaške povijesti. Hat-trickom pobjeda u Haus im Ennstalu 26-godišnjakinja je postala prvom Amerikankom kojoj je tako nešto uspjelo, a i izjednačila je rekord Njemice Katje Seizinger, trostruke pobjednice u Lake Louiseu 1997. godine.

"Nevjerojatno sam ponosna na još jedan rekord, a osobno mi nosi i veće značenje budući da sam se morala nositi s ogromnim pritiskom. Čitav vikend u Hausu iznimno je doprinio mojem samopouzdanju, nisam mogla poželjeti bolji rasplet. Znala sam da moram biti mnogo agresivnija nego u prijašnjim superveleslalomima ove sezone, dala sam sve od sebe i prikazala perfektnu vožnju", oduševljeno je komentirala.

Vezane vijesti

Kako je nositi se s takvim pritiskom, imperativom pobjeda? "Svaki put kada uspijem odvoziti dobro pod pritiskom dobijem dodatno samopouzdanje. Na taj način gradim vjeru u svoje mogućnosti prije Vancouvera."

"Jako sam željela ovu pobjedu i presretna sam što sam to ostvarila. Imala sam već mnogo samopouzdanja nakon dvije spustaške pobjede, a i gledala sam pogreške koje su na stazi napravile skijašice s nižim startnim brojevima i na njima učila."

Mnogo djevojaka imalo je problema sa stazom Krummholz - Jessica Lindell-Vikarby, Tina Maze, Fabienne Suter, pa i Maria Riesch, koja je šansu za odličan plasman izgubila praktički u zadnjem zavoju.

"Znala sam da je donji dio staze najteži i stoga sam ga pokušala odvoziti sigurno. Srećom, i zadnji desni zavoj, na kojem su mnogi imali problema i gubili stotinke, pa i Maria, dobro sam odradila."

Potpuno oprečna raspoloženja najbolja svjetska skijašica bila je u prijašnjim trima tehničkim utrkama u Lienzu i Zagrebu.

"Najvažnija lekcija koju sam naučila u ovih šest utrka je da se nikada ne trebam predati i unaprijed otpisati. Čak i kada mi ne ide uvijek najbolje, sve sam sposobna okrenuti naglavačke. Moram ostati pozitivna i vjerovati u vlastite mogućnosti. Tu strategiju pokušat ću držati i u sljedećih nekoliko tjedana, te u Vancouveru."

Kako objašnjava svoju nepobjedivost u brzim disciplinama? "Ne bih to nazvala nepobjedivošću. Svi mogu skijati istom linijom, a neke cure su na treninzima čak i brže. No, to ništa ne vrijedi ako se ne ponovi u utrci. Ovo mi je idealna priprema za Olimpijske igre. Prije Vancouvera nam slijede još i brzi tjedni u St. Moritzu i Cortini d'Ampezzo i glavno je da budem brza i u tim utrkama - nije lako pobijediti svaki put."

Njezina najveća, a usudili bismo se reći, i jedina konkurentica u borbi za Veliki kristalni globus Maria Riesch odlično je vozila do posljednjeg zavoja, no tada je uslijed velike pogreške praktički stala i na koncu osvojila tek sedam bodova.

"Nisam u krizi, Lindsey je ovoga vikenda jednostavno bila predobra. Moram se fokusirati na pozitivnosti u mojoj vožnji, a to je da sam prije pogreške bila veoma brza", zborila je Riesch nakon utrke.

"Naravno da mi je žao što nisam osvojila više bodova ovoga vikenda, no sada mi ne preostaje ništa drugo nego se okrenuti slalomu u Flachau, gdje još nisam vozila, no uvjerena sam da mogu osvojiti dosta bodova. Čula sam da je staza u središnjici dosta ravna, što mi odgovara."

Drugo mjesto superveleslaloma u Hausu pripalo je Šveđanki Anji Pärson, koja će iz Austrije također ponijeti dobre uspomene - druga je, naime, bila i u spustu voženom prvog dana natjecanja.

"Lindsey je trenutno najbolja, no nije nepobjediva. Važno je da sam pokazala kako sam još uvijek ovdje, u konkurenciji, a utrka će biti još, ne vozi se samo u Hausu. Ponosna sam na ovo ostvarenje, pokušala sam biti agresivnija nego u drugom spustu i isplatilo mi se", kazala je velika švedska skijašica.

Prije pet godina vladala je ovom disciplinom, no sezonu u Lake Louiseu nije otvorila najbolje. "U skijanju ti ništa ne znači dominacija koju si prikazivao prije pet godina - u svakoj utrci počinješ od početka. Ove sezone želim svoj dio kolača - zlato u Vancouveru", priznala je.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ALGHAZANTH10.01.2010. u 17:02
    Mislim da zlato u Vancouveru nije tvoj dio kolača, Anja. Sve do zadnje 3 utrke nigdje te nije bilo a sada već hoćeš zlato. Trebaš smanjiti apetite jer je Lindsey daleko ispred tebe.
    ALGHAZANTH