Nogomet

Politika odlučila: Togoanci idu kući

Maja Giljanović • nedjelja, 10.01.2010.
Politika odlučila: Togoanci idu kući
Foto: EPA

Francuz na klupi reprezentacije Togoa Hubert Velud francuskim je medijima objasnio razloge zbog kojih Togoanci ipak odustaju od nastupa na Afričkom kupu nacija. "Togoanska vlada je donijela odluku o našem povlačenju s turnira, mi smo željeli igrati, ali dužni smo poštovati odluku čelnih ljudi države".

Nakon što je u petak autobus reprezentacije Togoa prilikom ulaska u enklavu Cabindu pretrpio brutalan oružani napad separatista iz te naftom prebogate pokrajine Vlada u Lomeu je pozvala reprezentativce na hitan povratak u Togo. Svijet, potresen prizorima napada u kojem su živote izgubili liječnik i glasnogovornik reprezentacije te vozač autobusa, a četiri su osobe još ranjene od kojih najteže golman Obilale (u Južnoj Africi je nakon operacije srećom u stabilnom stanju), nije im odustajanje uzeo za zlo.

Jedini koji su prigovarali bili su Angolci. Domaćini 27. izdanja najjačeg afričkog nogometnog natjecanja okrivili su Togoance da su se navodno oglušili na njihovu preporuku da u Cabindu doputuju avionom umjesto autobusom. Time su pokušali skinuti krivicu i osigurati se u slučaju da Togoanci ostale reprezentaciju pozovu na bojkot turnira, a u medije je procurio i podatak da Organizacijski odbor Afričkog kupa nacija razmatra globu za Togoanski savez od 50.000 $ i suspenziju sljedeća dva izdanja Kupa jer odustaju od natjecanja manje od 20 dana prije početka turnira.

Vezane vijesti

U subotu se dogodio obrat kojeg je napadač Nantesa Thomas Dossevi objasnio: "Odlučni smo nastupiti zbog naših prijatelja koji su izgubili živote. Odluku smo unutar reprezentacije donijeli gotovo jednoglasno".

Vlada, međutim, nije poklekla i uslijedila je poruka premijera Gilberta Houngba: "Sudjelovanje bilo kojeg igrača na ceremoniji otvaranja pod zastavom Toga bit će lažno predstavljanje naše države. Od reprezentativaca zahtijevam da se smjesta vrate kući".

Houngbo je po nogometaše poslao predsjednički avion, a i reprezentaciji nije preostalo ništa drugo nego spakirati prtljagu i uputiti se na aerodrom. Izbornik Hubert Velud je izjavio: "Ne znam točan termin odlaska, ali avion je na putu prema nama i uskoro ćemo poletjeti natrag u Togo. Na jučerašnjem internom sastanku igrača i stručnog stožera donijeli smo odluku da želimo nastupiti, ali čelnici države su odlučili drugačije. Poštujemo njihovu odluku i odustajemo od nastupa".

Najveća zvijezda togoanske reprezentacije Cityjev Emmanuel Adebayor je zaključio: "Mi smo sinovi Toga i poštujemo svaku odluku naših vođa. Moguće je da posjeduju informacije o mogućnosti novih napada. Kako god, obvezni smo poštovati odluke državnog vodstva. Premijer i njegovi suradnici najbolje znaju što je dobro za nas i za naše karijere".

A službeni stav Vlade je: "Angola i Afrička nogometna federacija nisu poduzeli adekvatne mjere zaštite. Njihova sigurnost je i dalje upitna i ne želimo se kockati njihovim životima. Naši se igrači smjesta moraju vratiti u Togo".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.01.2010. u 16:15
    meni je čudno da ekipa puna miljonara dolazi na prvenstvo firmom Krstić... i to kroz pokrajinu gdje se odvija državljanski rat :P jebala ih logistika
    Obrisan korisnik
  • Bogomdani10.01.2010. u 23:29
    "Domaćini 27. izdanja najjačeg afričkog nogometnog natjecanja okrivili su Togoance da su se navodno oglušili na njihovu preporuku da u Cabindu doputuju avionom umjesto autobusom." S R A M O T A !!! Angolci sramite se, kakva je to organizacija kontinentalnog prvenstva?!?!?!
    Bogomdani
  • Obrisan korisnik10.01.2010. u 20:25
    Po meni, to se nije trebalo uopce dogoditi, tamosnje vlasti su znale da postoji ta skupina idiota koji su napali Togoance, a kad se to vec dogodilo po mome misljenju tu se nema kaj misliti, jebes nogomet kad su u pitanju ljudski zivoti i iskreno mi je zao sto ima jos ovakvih dogadaja na svijetu...
    Obrisan korisnik
  • ALGHAZANTH10.01.2010. u 19:35
    Ovo već podsjeća na prebacivanje vrućeg krumpira iz jedne ruke u drugu. Igrači su sami trebali donijeti konačnu odluku hoće li nastupiti ili ne a ovako će sve to imati političku pozadinu.
    ALGHAZANTH