Rukomet

Grubišić i Görbicz obilježile kolo

Željko Kubatka • ponedjeljak, 11.01.2010.
Grubišić i Görbicz obilježile kolo
Foto: Axel Heimken

Utakmicama 5. kola nastavljena je Liga prvakinja u kojem se Podravka porazom na domaćem terenu oprostila od euro natjecanja. Viborg, Oltchim i Larvik, uz Krim, pobjedama su osigurali nastavak dok će ostale ekipe to pokušati u zadnjem kolu. Kolo su obilježile sjajna Jelena Grubišić sa 22. obrane, kao i povratak nekada najbolje svjetske rukometašice Anite Görbicz s 11 golova....

U nama najzanimljivijoj skupini A naše prvakinje nisu uspjele napraviti podvig u susretu sa Leipzigom. Imale su igračice Podravke priliku u zadnjem napadu osvojiti bod s kojim bi vjerojatno nastavile u Kupu kupova, no nisu je iskoristile. U najznačajnijoj utakmici sezone Podravkašice su odigrale utakmicu punu pogrešaka. Još jednom se pokazalo i dokazalo da u Hrvatskoj nema vrhunskih rukometašica koje mogu u odlučujućim trenucima i odlučujućim utakmicama svom timu donijeti presudnu prednost. Leipzig i Byasen će u međusobnom dvoboju odlučiti tko će nastaviti u Ligi prvakinja, a tko ide u Kup kupova.

Viborg je očekivano pobijedio na svom terenu norveški Byasen i sa dva nova boda osigurao prvo mjesto u skupini. Sjajna viborgova krila Mikkelsen i Varzaru su bila i najefikasnija sa sedam golova. Marit Malm Frafjord, od slijedeće sezone igračica Viborga, postigla je šest golova za Byasen. Poslije utakmice je objavljeno da Katrine Lunde Haraldsen neće više braniti za Viborg nakon završetka sezone. Očito i u danskom klubu moraju paziti i štedjeti jer razlog odlaska je smanjenje ugovora na koje Lunde nije htjela pristati.

Vezane vijesti

Austrijske prvakinje Hypo su bez većih problema svladale Aalborg i u idućem kolu moraju poraziti Krim u Ljubljani za osvajanje drugog mjesta. Brazilka Cararo bila je najefikasnija s osam golova. U drugoj utakmici skupine B igrali su Krim i Metz. Ljubljanski Krim je prva ekipa koja je osigurala daljnje nastupanje u Ligi prvakinja pa se očekivala pobjeda francuskog Metza u nebitnoj utakmici za Slovenke. Međutim, raspoložene Krimovke, predvođene hrvatskom golmanicom Jelenom Grubišić, su već nakon prvog poluvremena (20:14) osigurale nova dva euro boda. Grubišić je jednostavno bila nesavladiva i s 22 obrane bila je najistaknutija rukometašica susreta. Kristina Franić je postigla šest golova za Metz. Metzu je potrebna pobjeda protiv Aalborga i pobjeda Krima u Ljubljani protiv Hypa za osvajanje drugog mjesta.

Nekada najbolja svjetska igračica Anita Görbicz se oporavila i zaigrala za Györ. U svom prvom nastupu nakon skoro godinu dana izostanka s rukometnih terena, podsjetila nas je zašto je bila proglašena za prvu svjetsku rukometašicu. Vrhunski je vodila svoju ekipu do pobjede protiv odličnog ruskog tima Zvezde, a uz to je postigla i 11 golova. Mađarice su cijelo vrijeme držale konce i vodstvo u svojim rukama. Za iduću fazu Lige prvakinja Györ mora pobijediti Valceu na svom terenu, a Ruskinje se moraju nadati porazu Mađarica i svojoj pobjedi u Španjolskoj.

Španjolski Itxako je bio na pragu iznenađenja i osvajanja boda protiv rumunjskog Oltchima. Španjolke nisu iskoristile zadnji napada i Valcea je pobijedila i time gotovo sigurno osigurala prvo mjesto u skupini C. Itxako je i dalje ostao bez pobjeda u Ligi prvakinja ali njihov trener Martin Ambros je ipak zadovoljan izvedbom svojih rukometašica: „Moja ekipa je odigrala dobru utakmicu ali mi nemamo dovoljno iskustva u Ligi prvakinja. Ipak mislim da nam je budućnost u Ligi prvakinja dobra jer moje rukometašice pokazuju sve bolju igru iz utakmice u utakmicu.“

Crnogorska Budućnost je igrala odlučujuću utakmicu u Norveškoj. Crnogorke nisu pružile igru kakvu su trebale i nisu bile niti blizu osvajanja bodova u Larviku. Sedam golova minusa nakon prvih trideset minuta (15:8) Budućnost nije uspjela nadoknaditi do kraja. Heidi Löke je postigla deset golova za pobjednice, a trener Larvika Karl Erik Böhn je izjavio: „Nakon vodstva 8:3 u potpunosti smo kontrolirali utakmicu. Bilo nam je izuzetno važno danas pobijediti jer je teško uzeti bodove u Volgogradu.“ Larvik je osigurao vizu za glavni dio Lige prvakinja dok će Dinamo i FCK odlučiti tko je drugi.

U Volgogradu je danski FCK odlično započeo utakmici i imao vodstvo od pet golova. Do odmora rukometašice Dinama uspijevaju to dostići i prestići (15:13). U drugom dijelu ruski tim nije ispuštao prednost što treba najviše zahvaliti efikasnoj Khmyrovoj i Lambevskoj, obje sa po šest golova. Dinamo s pobjedom na domaćem terenu protiv Larvika osigurava drugo mjesto dok FCK-u pored pobjede u Podgorici treba i poraz Dinama.

Liga prvakinja - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Hypo Niederösterreich27:22Aalborg DH
Krim Mercator35:31Metz Handball
1Krim Mercator 6201:168+3310
2Hypo Niederösterreich 6168:16807
3Metz Handball 6163:174-115
4Aalborg DH 6156:178-222

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!